Last news in Fakti

17 Април, 2016 10:42 1 956 12

На прага сме на "дългова спирала"

  • пламен орешарски-
  • прага-
  • дългова спирала-
  • дълг

И до днес не си откривам грешно решение, което съм взел, заяви Орешарски

На прага сме на "дългова спирала" - 1
Снимка: БНТ

В начален етап на т.нар. "дългова спирала" сме, това заяви по БНТ бившият министър-председател Пламен Орешарски. Практиката досега показва, че веднъж като се влезе в нея, много трудно може да се излезе. Най-лошото, което може да се случи, се вижда в нашите южни съседи - рестрикции, ограничения, намаляване на доходи.

Една част от новите дългове, които се взимат служат, за да се превърта дълга - т.е. да се погасяват стари дългове, но лошото е, че една част са за покриване на дефицити. А това вече в бюджета е анахронизъм. Ние сме шеста година на дефицити и ако в началните години, имаше известно обяснение с острия стадий на кризата, днес няма обяснение, заяви Орешарски.

Той предупреди, че трябва да вървим към балансирани бюджети и да преустановим нарастването на дълга.

"Гледайте нарастването на дълга, а не че се взимат дългове, за да се погасяват стари. Ако е само това, дългът няма да расте, но той расте. Което означава, че сме в начален етап на т.нар. "дългова спирала". Малка утеха е, че сме в начален етап, защото практиката досега показва (не само на нашата страна, но и на всички страни, които са изпадали в дългови кризи), че веднъж като се влезе в дългова спирала, много трудно се прекратява и излиза. Трябва много политическа воля, за да се преустановят дефицитите", каза Орешарски.

"Не искам да плаша никого - все още не сме пред тази угроза. Истинският проблем ще го усетят някои от следващите кабинети", заяви Орешарски.

На читателски въпрос за милиардите заеми, които са взимали по време на неговото управление, той отговори, че това е било нужно, за да се погаси фермерският дълг на министър Дянков и да се финансира дефицита за 2014 г.

"Не може да се отсече отведнъж нито дефицита, нито взимането на заеми. Трябва да се обслужват дълговете. Това трябва да става плавно с програма, в рамките на няколко години. Не виждам точно това в момента. Виждам ескалация на взимането на заемите, а не плавно намаление до установяване на балансиран бюджет и преустановяване на взимане на заеми, които да харчим - по-скоро заеми, с които да обслужваме старите", каза още Орешарски.

Не мога да открия грешно решение и до днес, което съм взел. Всички решение на Министерски съвет са на сайта. Въпросът „кой” е една метафора. Никога не съм го разбирал в неговата същност. Задкулисието също е термин, който подлежи на идентификация. В която и да е страна на света винаги ще има обвинение в задкулисие. В моя кабинет доста неща бяха по-прозрачни, отколкото в други кабинети на прехода, коментира още Пламен Орешарски.

На въпрос дали би предложил Делян Пеевски за друга позиция сега, той отговори, че решението да го направят шеф на ДАНС било политическо, така както предложил и назначил редица други длъжности. Пламен Орешарски подчерта, че не следи в момента кой какво влияние има в една или друга партия.

„Никога не съм се считал за голям политик. Винаги съм гледал технократски на която и да е позиция. Важно е за мен да свършиш работата, която ти е възложена. Всички тези позиции са мандатни”, каза Орешарски. Той е категоричен, че се чувства удовлетворен, че си е свършил работата като политик. По думите му обаче политическата система не е в най-доброто си състояние може би от 2009 г. насам.

„Трябва всички ние да участваме в подобряването й с вота си. Не следя от близо процесите в БСП, но не са много добри от медийния поглед. Няма напредък без стабилизация на политическата система”, допълни Пламен Орешарски.

Относно гражданските арести той коментира, че самата поява на тези граждански сдружения е коректив на властите. „С тревога наблюдавам какво става по границите ни. Точният израз е „разграден двор”. За 2014 година официалните данни са, че имаме само 6000 емигранти, сега са много повече. Гражданските отряди са спонтанна реакция. Не подкрепям всеки да се прави на граничар, но подкрепям подпомагането. Всички крайности не са желани”, каза още той.

За скандала „Панамагейт”, Орешарски посочи, че шумът е прекалено силен. „Шумът дойде от това, че се откриха имена на някои хора, които се занимават с политика. Не е престъпление да имате бизнес в офшорни зони. Те са възникнали като коректив на силните регулации и високите данъци”, уточни още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Отдавна Орешарски не се беше показвал в публичното пространство. Защо не си стои настрана и да не дразни околните. Може би в скандала „Панамагейт” има и негово участие?
  • 2 баджо

    0 0 Отговор
    Да създадеш или учавствуваш в офшорна компания не е престъпление. Ако парите ти са чисти и не си ги крал, не дължиш данъци, преди да си ги изнесъл, ти си си напълно легален индивид или фирма. Тия номенклатури тук си мислят, че всичко което е на нас отделният човек е и тяхно и на държавата, а не е така. Аз ако имах много пари също бих ги изнесъл в офшорка и то няколко, за да избегна рекета на местните номенклатури и техните задкулисни мутри - рекетирали не един бизнесменн и то печтенн, стопиращи бизнеси, за да искат пари. По медийно всички приказват за почтенност, морал и етика,н о задкулисно са вълци повечето - ако може ще те съдере от рекет за да лапа. Единственната грешка на Орешарски бе, че стана медийно минстерско лице на мразената от нас срадлива върхушка на БСп ДПС и кой ти знае още, иначе не е лош като експерт. Но който застане като кадър на мафиоти, а те повечето партии са такива задкулисно, той бива оплескан и заради тях. Корупцията в доста министерства като Земеделското, своеволията на таня Андреева и други са също петно за Орешарски - той ги търпеше. А Министър, който няма смелостта да наказва провинили се корумпирани и своеволничещи си с властта подчинени не струва.
  • 3 Любопитен

    0 0 Отговор
    Дори и Орешарски, който критикува, не казва колко от дълговете са за рефинансиране и колко са нови.

    Коментиран от #4

  • 4 Ник

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Любопитен":

    Това, което търсиш го има в сайта на Финансовото Министерство. Търси справката за консолидирания дълг- има я в екселски вариант за теглене.
    31.12.2009г. - 9,9 млрд
    31.12.2015 около 30,0 млрд
    За този период Борисов управява почти през цялото време с изключение около 1 година. По това време дългът нарасна с около 1-1,2 млрд.
    Всичко останало е натрупано от Борисов!
    Към края на март 2016 брутния дълг е 33,5 млрд.!
    За всеки разумен и разбиращ поне малко от икономика човек е ясно, че Борисов съсипва държавата. Освен да трупа дългове, да разпродава държавно имущество и да харчи пари в непроизводствена дейност друго в същност няма!
    Влезте в сайта на МФ и извадете справката за консолидирания дълг- обезателно я прочетете!

    Коментиран от #6

  • 5 5555

    0 1 Отговор
    Пионката нали и той взе дълг от милиарди , сега съвети дава . Абе тия са за бесилка всичките до един . Само се гушат за чужда сметка .
  • 6 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ник":

    Леле колко минуси ще събереш. Тука истини не се казват. Тука хвалим Боко ,и възхваляваме всички краварски ценности...

    Коментиран от #7

  • 7 Ник

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Монго":

    Казваш, фен клуба съм сбъркал :-))
    - Аз така да се каже имам някаква склонност към саморазрушение!
    След като реших да задам няколко въпроса на любителя на Майн Рид, в профилът му във Фейсбук, взеха че ме блокираха, пак по същата причина- сбъркан фен клуб.
    Сега пиша от време на време в профилът му в Гугъл с надеждата да му стана "приятел", ама и там нещо не ми се получава......
    Въобще и аз съм един ..........
    Прощавайте Фенове на "Винету"!
    Както каза сестрата на премиера: Който не е чел за Винету, нищо не знае за живота!

  • 8 666

    1 0 Отговор
    Така им диктуват американските им господари.
    Трупаме повече дългове и ставаме по послушни,а управляващите по богати.
    Руснаците ни правеха зависими от енергийните источници,а американците от дълговете които трупаме към /предполагам/ техни банки или фирми.
    ТРЯБВА КАТО РУМЪНЦИТЕ/ДО СТЕНАТА/
  • 9 Номер 13

    1 0 Отговор
    Орешарски е далеч по-умен и далновиден политик от Боко. Ама как да го прозре мат'ряла, ка'т е л ош.
  • 10 кроко

    1 0 Отговор
    Нищо не разбира Орешарски - да пита хибрида десо-стоян да му обясни колко сме добре и как ще ги върнем тия многомилиардни дългове!

    Ама той, завалията, хич не се мярка в темите за България, че му се налага да пише в няколко форума по няколко теми за международни събития! Над нещата е и няма време да се занимава с нас! Пък и много фирми има и трябва да работи за увеличаването на БНП - все пак някой трябва да ги връща тия дългове, нали така десо-стояне?!
  • 11 аре у лево

    0 1 Отговор
    ГолЕм разбирач няма що нали те видяхме, колко знаеш и можеш !!!
    Скрий се!
  • 12 555

    1 0 Отговор
    Орешарски е умен човек.прозорлив.,професионалист.Жалко чe такива не виреят в България.Тиквата не е и на 10% от неговото IQ макар че се мисли и самоизтъква за най голям експерт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове