Last news in Fakti

22 Април, 2016 14:00 1 535 4

Зам. - кмет на София подаде оставка

  • зам. - кметът-
  • софия-
  • подаде-
  • оставка

Зам.-кметът по транспорта в София Любомир Христов подаде оставка, депутат от ГЕРБ също готов да „хвърли” оставка. ПГ на ГЕРБ стои зад депутатката си Ирена Коцева, замесена в скандала с обществената поръчка за спирките в София

Заместник-кметът по транспорта в София Любомир Христов подаде оставка, съобщиха от Столичната община. Към 14,00 часа кметът на София Йорданка Фандъкова не е обявила дали ще я приеме.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов поиска отстраняването му след репортаж на Нова телевизия за обществена поръчка на общинското дружество "Център за градска мобилност" за поставянето на 60 навеса на спирки на градския транспорт.

В скандала е замесена и депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева, чийто съпруг е получил обществената поръчка за спирките в София.

Почти цялата парламентарна група стои твърдо зад Ирена Коцева,  каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента.

„Това, което категорично мога да заявя е, че цялата парламентарна група, почти без изключение, защото имах възможност с голяма част от тях да разговарям днес, след като това нещо беше излязло от сутрешния репортаж за възможни корупции и други интерпретации е, че цялата парламентарна група стои твърдо зад Ирена Коцева”, каза той във връзка с медийното разследване на Нова телевизия.

Разследването показа, че съпругът на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева е получил обществена поръчка за 60 000 лв. за доставката на нови спирки за градския транспорт в София.
„Цялата парламентарна група имат желание да се приеме оставката на Ирена Коцева, да бъде направена среща с цялата парламентарна група и това ще бъде направено в първият възможен работен ден на извънредното заседание – вторник 26 април”, каза Цветанов по отношение на депозираната от Коцева оставка.

Според него, когато е разговарял с Коцева се е оказало, че има проведена обществена поръчка и са спазени всички законови изисквания - имало е няколко фирми, които са участвали, нямало е нито една фирма, която да е обжалвала поръчката. „Парламентарната група е доста притеснена от начина, по който се интерпретира в публичното пространство един достоен човек и неговите качества. Да вменяваме вина за нещо, което още не е доказано, не смятам, че е редно”, каза Цветанов. Той каза, че Ирена Коцева е заявила, че е готова да си подаде оставката.

Стойността на поръчката е 236 730 лв. и е спечелена от фирма, в която съдружник е съпругът на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева. Зрители на Нова телевизия са изпратили снимки на служебния автомобил на Христов, който е паркиран в почивен ден пред дома на Коцева и съпруга й в Самоков.

Проблемът в поръчката е, че най-вероятно поставените навеси на спирките струват два пъти по-ниска цена от договорената. Според експерти те не отговарят и на изисквания в техническата документация.

Христов бе с последно предупреждение за уволнение, заради скандала през 2012 г. за изплащането на по-високо лихва по договор за транспорт от общината към "Карат-С", станал известен като "гаф за милиони". Той заема поста от 2008 г., когато отново след скандал беше отстранен Велизар Стоилов. Тогава изтекоха аудио записи, на които се чуваше как се разпределят линиите за градския транспорт между частните транспортни оператори.

По негово време на два пъти цената на билета за градския транспорт поскъпна - първо до 1 лев, а от юни тази година и до 1.60 лева.

Също така той беше инициатор на подмяна на голяма част от превозните средства в градския транспорт, участва активно в работата по разширението на метрото, изпълни обещанието на Борисов за кръстовища на две нива и ремонти на ключови булеварди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 2 гост

    0 2 Отговор
    Те сегашните спирки са едни Ееевро
    не пазят нито от вятър нито от дъжд нито от сняг
    ама са с футуристичен дизайн и вместо да са затворени от 4-те страни и да са по дълбоки са само от 3-те и са като за снимка и за това не стават
    ама Фандъкова реже ленти на поразия и билета иска да го докара поне до 3,87 лв
  • 3 кроко

    0 2 Отговор
    Цялата парламентарна група на крадните заставала зад едни от тях! И какво, това променя ли факта, че са крадци?
  • 4 читател

    0 0 Отговор
    Христов единствено плямпаше в огромната част от времето. Всеки април между 2009 и 2014 това недоразумение даваше едно и също интервю, че до 2 месеца започва строежът на скоростен трамвай през гара Пионер и Дианабад до Студентски град, а това се оказвах просто измами. Многократно съм писал и до него и до Братоев, но си правеха оглушки и така и не дадоха никакво обяснение защо продължават да подминават този огромен и супер мобилен и динамичен квартал и тогава на каква логика и какъв човекопоток изследват при вземане на решенията в коя ливада в Дружба да режат лента :(
  • 5 Кофата

    0 2 Отговор
    Защото има достойнство човека!Малко са останали като него , но те ни крепят на тази земя!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове