22 Април, 2016 18:24 1 277 1

Борисов по злободневните теми на деня

  • борисов-
  • злободневните теми-
  • на деня-
  • оставка

Ще отговорим европейски на неевропейските действия на Гърция

Борисов по злободневните теми на деня - 1
Снимка: БТА

Промените в Изборния кодекс  бяха коментирани на дълго и широко в парламента. Няколко предложения имаше на Патриотичния фронт за задължително гласуване, за отпадане на секциите в чужбина. Разговаряха с мен сутринта и ние като коалиционен партньор, който се съобразява с другите партии, подкрепихме тези техни решения, заяви премиерът Бойко Борисов в Шумен. Аз знаете винаги съм казвал, че съм против задължителното гласуване, но то мина първо при референдум и затова трябваше да се промени и Изборния кодекс. За местните избори вие знаете, че ние не променяхме Изборния кодекс, участвахме така както беше избран от предишната тройна коалиция., коментира министър – председателят.

Защо РБ ще бойкотира ГЕРБ, а не Патриотичния фронт, който внася исканията за задължително гласуване? Е нали те настояваха Патриотичния фронт да влезе в тази коалиция. Нали лично РБ държеше и не искаше да правим коалиция, ако не е Патриотичния фронт. Аз не съм забравил тези неща, но не прехвърлям вината на партиите за всяка една поета задача пред избирателите. Аз съм против задължителното гласуване, но партиите трябваше да участват в това гласуване, заяви Борисов.

За оставките на заместник - кмета на София Любомир Христов и депутата Ирена Цонева

Аз в неделя не случайно пред актива на ГЕРБ им казах, че компромис към никой няма да има. Сега с подадени оставки всеки един от тях може да отива и да си защитава тезата дали е виновен, дали не е.  Но партията и парламентарната група, както и кмета на София не носят вина за техните действия, каза Борисов. Така, че безкомпромисно, така както съм го заявил. Сутринта говорих първо с г-жа Фандъкова, която е в Амстердам, и мнението ни беше, че трябва незабавно да се отстрани заместник – кмета по транспорта  Любомир Христов. Това не е и първият сигнал за него. А пък в парламента аз лично поисках от г-жа Ирена Коцева да си подаде оставката, защото е недопустимо, когато ние предлагаме за събота и неделя данък върху служебни коли, върху коли на бизнеса, които не са си платили ДДС, от София зам.-кметът да отива в Самоков на гости със служебен автомобил /бел. ред. Христов е бил на гости в Самоков при Цонева/. И за това санкциите са възможно най-тежки отстраняване и от парламента и от Столична община, каза Борисов.

Очаква се блокада на границата покрай Великденските празници това ще се отрази ли негативно на българската икономика?

Заделил съм си време и ще ги поканя дали понеделник или вторник ще видим. Защото от една страна превозвачите са прави. 45 дена гръцките фермери се гавриха с българските превозвачи, шофьори. И мисля, че вие надълго и нашироко показахте в какви нечовешки условия дни на ред в студа, в мърсотията, нашите шофьори стояха по границата. Тогава нито еврокомисията се намеси, така както настоявахме всеки ден, няколко пъти говорих с гръцкия премиер, министрите стояха на блокадата, за да ги убеждават. Накрая се стигна до там, че да мина отатък границата в Гърция при протестиращите и да им кажа, че това безобразие няма да продължава. Явно много тогава им е прикипяло на превозвачите и още ги държи, защото унизителни бяха действията на гръцките фермери. И по унизителното е, че вече 10 години го правят. В същото време никак не съм привърженик на такива действия да се отговаря по този начин на една такава провокация. Бих се срещнал с тях, бих ги помолил да не го правят , бих търсил инициатива и с гръцкото правителство да станем гарант, ама и те и ние. Защото аз накрая ще се разбера с превозвачите да не блокират, но искаме и Ципрас, уважаемият ми  колега, да заяви, че януари, ако фермерите затворят границата, ще изпрати жандармерия и да разчистят трасе. Надявам се като добри съседи с гърците те да могат да идват на нашите празници, българите да отиват там на почивка. Разбирам ги но ще потърсим начин да отговорим по европейски, на неевропейските им действия, каза Борисов.

Като доста добра операция премиерът определи акцията за разбитата печатница. Това, което направиха колегите от ДАНС и прокурорите е доста добро. Понеже сме в Шумен не може да не загатнем и за шуменските връзки, защото единият от издирваните беше шуменец с влязла в сила присъда за същото престъпление. Скрил се е – 2011 г. или 2012 г.  Арестувахме ги тогава, осъден е на пет години затвор и по старата схема избяга. Всъщност се укрива в България, защото имахме и европейската заповед за арест. Но така или иначе е разкрито престъпление за милиони евра, в Испания са много доволни, както и Европол. Търсим инструменти след като има влязла в сила присъда да не се налага след това да арестуваме повторно.

Дали правителството ще осигури многофункционалното финансиране на спортната зала в Шумен и за нов дом за стари хора?

В цяла България, където и да отида хората искат днес да се случи всичко, а това, че 25 години не се е случвало някак си много бързо забравят. Разбира се, добре, че има една голяма част, които помнят, иначе нямаше да ни изберат. 500 000 лева вече са пратени за спортната зала, които са за да се почисти терена – бившите казарми. И на кмета съм обещал 8 милиона лева за зала, когато станат готови. Шумен има нужда от това съоръжение.

От 20 години се строи старчески дом в Шумен, но всъщност се руши и кога ще се построи?

Тази година ще действаме по спортната зала, защото с финансовия и спортния министър сме го вкарали в разчетите. В новия бюджет ще настоявам за догодина на 21-та година да осигурим средства. Искам всичко да стане веднага, но нали чухте: „Асфалт не се яде”, но всъщност там, където се инвестират в инфраструктура пари веднага водят до нови инвестиции и работни места и подем на икономиката. Разбира се, за старите хора ще направим това. За тях на всеки празник, вече четири пъти подред, и вече парите са им в сметките за великденските надбавки, които тази година са над 220 милиона лева. Това никой не го е правил, заключи Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    1 0 Отговор
    Нима не знаеш за грабетелствата на своите съпартийци? НЕ , напротив много добре знаеш за всичко, а и зоа по-големи далавери, но не желаеш да се съпротивляваш, за да не ти духнат под опашката, но ножа опира в кокала, народа все повече се вълнува, а и Европа няма да те търпи до безкрай и за да се издокараш пред тях се правиш на принципен. Много добре са ни известни твойте маймунджалъци и игрички, но има видов ден и за теб. Велигден наближава, твоя небесен началник нека те възнагради за твоята наглост и твоите игри, колко много унижи и се подигра с българския народ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове