Last news in Fakti

26 Април, 2016 09:09 1 080 2

Разделянето на референдума от президентския вот дава възможност за манипулации

  • разделянето-
  • референдума-
  • президентския вот-
  • възможност-
  • манипулации

Българите в чужбина са непримирими срещу ограничаването на избирателните им права

Разделянето на референдума от президентския вот дава възможност за манипулации - 1

Българите в чужбина се чувстваме ограбени, омерзени и предадени, посяга се не само на нашата активност, но и на много тясната ни връзка с близките ни в България. Това заяви по БНР Мануела Малеева от инициативния комитет "Гласувай без граници" в коментар за продължаващите протести на сънародниците ни зад граница срещу приетите ограничения за гласуване в чужбина.

Продължава петицията на българите зад граница срещу приетите промени в Изборния кодекс. Мануела Малеева нарече разпоредбата за гласуване само в дипломатическите ни мисии “абсолютно неандерталство”:

„Болно е, че по такъв начин за пореден път ни разделят. За много българи в България това са децата им, които са в чужбина. Явно статуквото изключително много се страхува от образованите, свободомислещи, непредвидими българи в чужбина, които не могат да бъдат манипулирани. Това статукво явно губи подкрепа, затова е решило да промени правилата на играта.“

От инициативния комитет сме против набързо и необмислено въвежданото електронното гласуване в последния момент, без изградени системи, защото това го компрометира, посочи още Малеева и допълни, че преди 2018 година това няма как реално да се случи. По думите й, статуквото се страхува от този електронен вот, защото няма как българите в чужбина да бъдат купени.

Разделянето на референдума от президентския вот ще постигне по-ниска избирателна активност и по-лесна възможност за изборни манипулации, подчерта още Малеева.

Антоанета Тончева от Регенсбург, Германия, която е била организатор два пъти на избирателна секция преди въвеждането на новите правила нарече промените в изборните „правила жестоки и ощетяващи решения, не само за българите зад граница, но за всички българи“, включително със задължението да се гласува.

За първи път секцията е отворена през 2014 година, разказа още Тончева:

„Правим училище, правим културно дружество, пренасяме всяка българска традиция в Германия, ние сме изключително силно свързани с България и много силно се вълнуваме какво се случва на политическата сцена в България, за разлика от българите там, за които това е смазващо ежедневие, към което стават апатични.“

За референдума през миналата година бяха разкрити много такива секции благодарение тъкмо на доброволци, които влагат в тази дейност лична техника, време, опит и помещения, сподели още Антоанета Тончева и прогнозира, че с разкриването на многобройни секции извън разположените в официалните ни мисии зад граница, броят на гласуващите ще нараства.

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов, който излезе с идея как да се поправи "опраскването" на избирателните секции в чужбина, нарече “изключително неразумна” генералната забрана в чужбина да се гласува в избирателни секции както досега и процесът да бъде съсредоточен само в дипломатическите мисии, заради нарушения на изборния процес в конкретна държава (Турция).

Славов предлага да има временни ограничения само за държавите, за които има документирани нарушения, а в останалите държави според него не е необходимо да се прилагат подобни мерки. Недопустимо е гражданите там да бъдат изолирани от изборния процес, изтъкна депутатът.

Според Петър Славов, приетите текстове обезсмислят целия труд на правната комисия да подготви смислен законопроект, защото идеята е Изборният кодекс да бъде подобрен, а не да се върви в посока на неговото влошаване и „да се правят опасни експерименти“.

Славов припомни, че има механизми, по които подобни текстове да бъдат блокирани, като визира налагането на частично вето от страна на държавния глава, както и правомощието на националния омбудсман да сезира Конституционния съд, но изрази надежда, че ще се намери друго решение и няма да се стигне до обявяването на текстовете за противоконституционни.

Днес премиерът Бойко Борисов ще проведе среща в Народното събрание с партиите, подкрепящи правителството. Разговорите започнат в 9 часа, преди началото на извънредното заседание, на което парламентът ще продължи да гласува промените в Изборния кодекс. За участие в срещата са поканени ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ

Приетите промени в Изборния кодекс породиха недоволство и протести на българите в страната и чужбина. Гражданите са против разделянето на референдумите и изборите, задължителния вот и заради решението сънародниците ни в чужбина да гласуват единствено в посолствата и консулствата. Хората протестират и срещу странното решение гласовете "Против всички" да наливат гласове в полза на големите партии.

В края на миналата седмица от АБВ заплашиха, че ако промените, приети досега, останат в този си вид, ще оттеглят подкрепата си от кабинета "Борисов". Премиерът Борисов е склонен на диалог, на който да се изясни и ще остане ли задължителното гласуване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    Значи според малеева -ние които сме тука сме всички манипулирани и купени....жалко а уж е интелигентна-сигурно много си вярва за да ни набелязва по този начин....е аз от голямо уважени ще е напиша с малко буква.....Защо не се върнете в България и след като сте толкова умни и начетени,както и с първоначалният си капитал да се опитате да промените България към по добро -така както Я виждате-а да ви видя сега ,да критикувате и да давате определения на всички под един знаменател е вного лесно.....предполагам и близките ако са ви тука влизат в това ваше определение....
  • 2 БАБА ГЕНА

    0 0 Отговор
    според Малеева точно така е.е всички не сме манипулирани и купени,но повече от половината си продават гласа.особено циганите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове