Last news in Fakti

26 Април, 2016 12:20, обновена 26 Април, 2016 13:11 1 351 1

Президентът ще реши за датата на референдума

  • президентът-
  • реши-
  • референдум-
  • цветанов-
  • референдума

Задължителното гласуване остава

В компетентността на президентската институция ще бъде да реши кога да бъде проведен референдум. Това заяви на брифинг в парламента Цветан Цветанов.

Днес в парламента се проведе среща на премиерът Бойко Борисов с представители на парламентарно представените партии, формиращи парламентарното мнозинство, на която бяха обсъждани промените в Изборния кодекс

"Референдумът, това което се стигна до решение е, в преходните и заключителни разпоредби да бъде от правомощието на президентската институция, която да решава по събраните подписи и по решението, което има в парламента да насрочва референдума. Не е задължително да бъде с национален избор, но не е задължително да бъде отделно, така че това ще бъде от компетентността на президентската институция", заяви Цветанов.

По време на срещата е постигната договореност да отпадне идеята предизборната кампания да бъде намалена на 21 дни, тя остава 30 дни.

Няма да се забранява и публикуването на социологически проучвания в този период.

"Ще се даде  възможност да се регистрира местна коалиция, като се изброяват партиите, които подкрепят и формират тази местна коалиция, без да се изписва наименованието, както досега беше практиката. Това е формата и начинът да знаем кои са партиите, които формират тази местна коалиция, но да ограничим възможността за тези корпоративни коалиции, които се създават на местно ниво”, коментира още Цветанов.

Срещата на премиера с управляващите партии продължи над два часа.

Задължителното гласуване остава. 

Гражданите ще бъдат отписвани от избирателни списъци,  ако не са участвали в два последователни национални вота, но от един и същи вид.

Възможно е да има

отстъпление и за гласуването в чужбина.

Ще се обсъжда и предложението на Реформаторския блок да се откриват до 50 секции извън посолства и консулства. Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски беше доволен от постигнатия напредък и заяви: "Въвеждането на електронно гласуване е един по-дълготраен процес във връзка с проблемите с технологиите. Търсим едно по-балансирано решение къде да гласуват нашите съграждани в чужбина. Предложението на РБ е да се откриват максимум до 50 секции в конкретна държава по преценка на МС".

Според Зеленогорски възможността за създаване на до 50 секции във всяка държава ще гарантира честността на изборите зад граница и може да се обезпечи и финансово, и с хора. Той поясни, че до този момент само в Турция е имало повече от 50 секции, в Англия, Испания и САЩ са били около 40, в Германия 19, в Гърция 15, във Франци 11, в Италия 8, в Холандия 9, което на практика означава, че ще могат да се откриват допълнителни секции.

Съпредседателят на ПГ на РБ обяви, че машинно гласуване ще има в минимум 500 секции на следващите избори, а машинното броене на хартиени бюлетини ще бъде въведено експериментално на президентските избори, съгласно постигнатите днес договорености между мнозинството.

Относно въвеждането на електронното дистанционно гласуване Зеленогорски заяви, че се изисква технологично време за въвеждането му и да бъдат приети законови промени свързани с електронната идентификация, но РБ държи хората да могат да гласуват електронно.

Оценката ни за постигнатия консенсус около преодоляването на спорните промени в Изборния кодекс е положителна. Това заяви пред журналисти в сградата на Народното събрание след извънредна среща между премиера Бойко Борисов и представители на политическите сили, подкрепящи управлението на страната,  говорителят на ПГ  на АБВ  Мариана  Тодорова. „Ние постигнахме нашите цели. Инициативните комитети няма да бъдат намалявани, ще се даде възможност и за регистриране на местни коалиции, като се изброяват партиите  и форматите, които ги съставят. Приветстваме също така и решението, че няма да се отчита квадратчето „не гласувал“ при разпределянето на мандатите и няма  да се извършва по този начин подтискане на малките  партии", посочи Тодорова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Toko

    1 0 Отговор
    Само като видиш заглавието на статията,а после и кой е на снимката ти става ясно кой решава
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове