Last news in Fakti

4 Май, 2016 10:03 1 676 3

ДПС и ДОСТ ще се сблъскат в Джебел на 19 май

  • дпс-
  • дост-
  • джебел-
  • митинг

Илхан Андай коментира, че етническите конфликти са знак за бедност и уязвимост на обществото

ДПС и ДОСТ ще се сблъскат в Джебел на 19 май - 1
Снимка: БТА

ДПС и ДОСТ, партията на бившия й председател Лютви Местан, ще се борят яростно за досегашния електорат на движението, като първият им пряк сблъсък няма да е на президентските избори през есента, а още на 19 май в Джебел. Тогава в града вероятно ще се проведат два „конкурентни” митинга по повод годишнината от Майските събития по време на Възродителния процес.

Това каза в студиото на „Тази сутрин” по бТВ журналистът Илхан Андай. Джебел минава за „бастион” на новата партия, като кметът й Бахри Юмер е един от най-близките до Лютви Местан хора.

Друго, което ще стане ясно, е колко голям е ангажиментът на турската държава към политическия проект. Андай посочи, че хора от ДОСТ са разказали за „гост с тази магнетичност, която има Давутоглу”. Очакванията му са турският представител да отправи послания „през призмата на стратегическата дълбочина” и по линия на двустранното сътрудничество.

„В ДПС ще останат тези, които оценяват българския етнически модел и са решени да го възпроизвеждат, за да си запазят свободата, каквото и да означава това. (...) В ДОСТ ще отидат всички, които подкрепят посланията, които идват от Анкара, от изселниците. ДПС в момента е с Русия, ДОСТ е с Анкара, и двете формации губят от това”, коментира Андай.

Според него и двете формации трябва да обяснят на избирателите си, че поставянето на проблема на геополитическа плоскост няма пряка връзка с качеството им на живот. На президентските избори почти сигурно Лютви Местан ще бъде кандидат, като ДПС ще отвърне със своя номинация, смята Илхан Андай.

Това обаче няма да е председателят Мустафа Карадайъ, а някой по-диалогичен от него. Според журналиста, настоящият оперативен ръководител е „проекция на Доган” и излъчва сила.

Ден след мащабния протест пред ромската махала в Раднево, Илхан Андай коментира, че случилото се е „знак, че си оставаме най-бедните в Европа и сме уязвими, лесно се поддаваме на манипулации”.

„Етническият конфликт е лесно възпламеним. Отвътре няма да изскочи нищо страшно, страшно би било, ако има сценарий на Великите сили – на много места се случиха по света, защо не и в България?”, запита той.

По думите му държавата трябва да реагира по-адекватно, за да не се появяват по улиците хора, които говорят за нейната липса и за други, които са „неуязвими” за закона.

Илхан Андай направи мрачната прогноза, че шестте големи градове у нас ще са „колониите на икономиката”, където ще се съсредоточат знаещите и можещите у нас. На останалите места ще останат само „аутсайдерите”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един българин

    1 1 Отговор
    Русия (КГБ) срещу Турция, къде е българският интерес тук и защо ни заливате с такива "новини", може би да дразните хората, че плащат данъци, за да могат да се забавляват разни политкомици и да изкупуват държавата на килограм?????????
    Това е ГАВРА с паметта на дедите ни!
    Ако се чувствате БЪЛГАРИ и обичате РОДИНАТА, моля бъдете поне по критични относни подобни театрални постановки!
  • 2 Айде бе

    1 1 Отговор
    Точно това е американския сценарий - няколко сигурни и развити (доколкото е възможно при такава заобикаляща среда) градове и провинция - пълна с гладни и оскотели хора. А негодната Европа първо пуска турците да се движат свободно (80 млн. народ!!!), после натиска за подписване на убийственото за нея търговско споразумение със САЩ, в резултат на което тук правото ще бъде на някакви частни "съдии"(???), народът ще тъпче ГМО и ще се радва на вездесъщият президент на САЩ, кани цялата смрад от средновековните държави да се преселят тук. Ами все си мисля, че ТАКАВА Европа и ЕС не е никак желателен за нашето развитие и няма как да оцелеем като държава ако нещата продължават по този начин!!! Не е зле най-после да се появи някой български държавник, който наистина да работи за държавата, а не само за собствения си джоб. А този "капацитет", журналиста Андай от къде всъщност изпълзя и кой му дава право да популяризира такива отчайващи и вредни за обществото тези?

    Коментиран от #3

  • 3 един българин

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Айде бе":

    Къде ги видя тия американци? Какво ти дадоха руснаците - Доган, Пеевски, БКП, БСП, АТАКА, Герб, ДПС, ПФ и много други.
    Всички работят за Русия.
    На американците не им дреме нито за теб, нито за мен, вервай ми.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове