13 Май, 2016 23:00 942 0

СЕМ изслуша кандидатите за директор на БНР

  • сем-
  • кандидатите-
  • директор-
  • бнр
СЕМ изслуша кандидатите за директор на БНР - 1
Снимка: Факти.бг

В продължение на три дни СЕМ изслуша кандидатите за директор на БНР. Общо желаещите да оглавят радиото са 12.  Днес бе последният ден от събеседванията с кандидатите за генерален директор на БНР вСЕМ. Концепциите си представиха Иво Тодоров, Васил Чобанов, Петър Пунчев, Валери Тодоров. В предишните дни бяха изслушани Жени Гаджалова и Росланна Белчева, Митко Димитров, Христин Стрижлев, Александър Велев, Петър Волгин, Георги Василски и Светослав Костов, съобщи БНР.

Бившият генерален директор на БНР Валери Тодоров заложи на системни проучвания на аудиторията, за да се навакса спадът в слушаемостта, нови младежки програми и повече продажби от музикалния фонд

Оптимизация на работата на целия технически комплекс на БНР, за да се разработи стратегия за цифровизация на радиоизлъчването, да се разгледа политиката в областта на продажбата на музиката и все повече да се използват новите технологии. Това бяха част от предложенията на Валери Тодоров, който последен се яви за изслушване пред СЕМ като кандидат за генерален директор на общественото радио.

"От изключително значение е да се възстанови доверието, прозрачността. Колегите трябва да имат достъп до всички решения. Трябва да се възстановят системните проучвания на аудиторията и това да се публикува на сайта на радиото", обясни Тодоров.

Според него общественото радио трябва да води битка за пазарния дял и да изгражда и поддържа нови брандове. Той предложи изграждането на национален нюзрум. Онлайн радиото "Бинар" да се превърне в хибридна медийна платформа, ориентирана към младите хора и меломаните. "Трябва да има акцент върху радио "България", където работят хора с езици, да се възстанови музикалния профил на радио "София", а радио "Видин" и радио "Бургас" да бъдат с увеличено програмно време.

"Важно е радиото като институция с високи стандарти да постави и високи изисквания към своите кадри", обясни още Тодоров пред СЕМ.

Според бившия програмен директор на БНР Иво Тодоров в радиото в момента липсва реална обратна връзка с аудиторията. Средната възраст на слушателите е висока 59+, а медията я няма в социалните мрежи. Тодоров предлага кореспондентски пунктове в Берлин, Лондон, Париж и Белград, оптимизиране на кореспондентската мрежа в страната, преобразуване на сайта на БНР в мощен инфопортал и единен мащабен нюзрум. Иво Тодоров обеща увеличение на заплатите на служителите в БНР, но и премахване на хонорарите. 

Васил Чобанов предложи да върне слушателите в ефира чрез визия, т. е. камери да показват какво се случва на живо в студията. Чобанов обеща още екип от професионалисти, но не и приятелски кръг. Според него в момента част от водещите не слушат какво говори събеседникът и обеща актуална сервизна информация, а международната тема да е по-застъпена.

Според Петър Пунчев БНР сега е изтощено и разфокусирано, морално остаряло и липсва отборен дух. Решението на това, според Пунчев, е силен екип, професионален мениджмънт, антикризисен подход. Според него има условие за корупция и трябва да се затворят всички кранчета, преформатиране на програми, по-агресивен подход на пазара и по-добър мениджмънт на музикалните състави.

Към дирекция "Музика" да се приложи импресарски принцип, да има критерии за кадровото развитие на журналистите, модернизиране на остарялата техника и централизиран цифров архив, предлага в концепцията си икономистът Жени Гаджалова.

Росланна Белчева – ръководител на отдел "Вътрешен одит" в БНР, пък залага на кратките говорни модули, на възстановяване на студийния комплекс в Стара Загора, а т.нар. "смарт поколение" да е с логото на БНР. 

Директорът на Радио "София" Митко Димитров предлага за Програма "Хоризонт" по-кратки говорни модули, наложителни са според него промени в програмната схема, нови тематични едночасови предавания, всеки ден от понеделник до четвъртък, и редовно изнесени студия. В концепцията на Димитров е записано още – един кореспондентски пункт в някоя от балканските държави, сайтът на БНР да заработи като информационна агенция, а музикалните състави да засилят концертната си дейност и да генерират повече приходи.

Членът на управителния съвет на БНР в момента Христин Стрижлев залага в концепцията си на подобряване на приходите, отпадане на продуцентското начало, нова звукова опаковка, спазване на формата часовник, нова регионална станция в Плевен: Необходимо е оптимизиране на персонала чрез еволюционни реформи, подобряване на функцията и прозрачността на работата на управителния съвет, обучение и квалификация на персонала. Трябва да създавам разнообразни нишови музикални стилове. БНР трябва да присъства в туитър и инстаграм, както е необходимо и развитие на фейсбук страницата на радиото. БНР да се превърне в съвременно обществено радио, предвижда още концепцията на Стрижлев.

В концепцията си бившият генерален директор на БНР Александър Велев залага на детайлното изследване на аудиторията, на прецизиране на програмните схеми, на прозрачност в управлението. Сред проблемите на БНР той открои спадащия пазарен дял, застаряващата аудитория, сегментирана в малки селища и влошено качество на програмите: Това, което замисляхме като „Преди всички“, „Хоризонт до обед“, „12+3“, „Нещо повече“ в момента се е превърнало в еднотипна програма, в която вървят едни и същи безкрайни телефонни разговори.Велев говори за не реформираната система в БНР, която работи без ясни правила: Новите технологии водят и до преструктуриране вътре в радиото. Нямаше плавен преход към нови професии, отмиране на други и цялостна структурна реформа. Александър Велев планира детайлно изследване на аудиторията, а концепцията му се опира на четири основни пункта: качество, реформа, доверие и диалог.

Журналистът Петър Волгин акцентира върху кризата в БНР и заяви, че ще предложи операция „Чисти ръце“ – ДАНС и прокуратурата да извършат много сериозна проверка.Това, което липсва на радиото, е да бъде наложена персонализацията. В телевизията можеш да говориш абсолютни баналности и пак да си известен, защото образът ти се вижда. Но ако имаш силни личности, хора, които знаят какво и как да кажат, то тогава те ще станат популярни, защото говорят умни неща. Петър Волгин предвижда засилване на международната линия и присъствието на международната политика в програмата, защото по думите му живеем в тотално свързан свят. Според Волгин само предаването за външна политика и анализи „Събота 150“ далеч не е достатъчно. Той залага на откриването на нови кореспондентски пунктове, защото: Това е най-важно в днешния свят – хората искат да знаят какво се случва по света, защото вече са граждани на този свят и когато се качват на самолета за Виена или Вашингтон трябва да знаят какво става там. Волгин се обяви против евентуалното сливане на БНР и БНТ, защото това би довело до тотално обезличаване на Радиото за сметка на Телевизията. Той планира подписване на Пакт за независимост с основните политически сили за ненамеса в работата на радиото. Журналистът има и специална идея за вечерните часове на "Хоризонт", а именно - водещи да са хора с различни възгледи, не само политически.

Георги Василски, главен продуцент на програма „Христо Ботев“, заяви, че ще работи за налагане на добрия тон, подобряване на езиковата култура и изчистване на програмните профили. Много често продукция, правена от една програма, остава само там, а може да направи друг адресат чрез преформатиране, смята Василски, според когото радиото има и много добра драматургична продукция, която обаче е подценена.

Светослав Костов, който оглавява спортната редакция на „Хоризонт“ предвижда длъжност административен директор и засилване на участието на районните радиостанции в „Хоризонт“, защото по думите му липсват регионални теми. Има и дефицит на предавания за малцинствените групи. Той ще заложи на по-кратки  модули за по-добра слушаемост. Костов има идея за общ програмен център, който да изгражда политиката на радиото при формиране на общественото мнение, както и за мултимедийна платформа като дирекция в БНР, която да отговаря за радио Binar, социалните мрежи и портала bnr.bg. Кандидатът предлага създаването на общ продуцентски център съвместно с БНТ, за да могат музикалните състави на БНР да имат повече участия.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове