Last news in Fakti

15 Май, 2016 11:24 1 676 1

АБВ окончателно вън от властта

  • първанов-
  • правителството-
  • управление-
  • властта-
  • абв-
  • вън-
  • окончателно

Нашата цел е спечелването на президентските избори, заяви той

АБВ окончателно вън от властта - 1
Снимки: Факти.бг

АБВ окончателно е вън от управлението. Решение за това взе Националната конференция на партията, като потвърди зададения през седмицата курс за излизане от изпълнителната власт и оттегляне на кадрите си.

Не липсата на диалог е проблема а липсата на ефективност в кабинета, каза лидерът на АБВ Георги Първанов по повод на напускането на представителите на партията от изпълнителната власт по време на Националната конференция на АБВ, предаде репортер на Факти.бг. Лимитът на нашите компромиси е окончателно изчерпан.

Правителството е слабо, но това е само едната страна, не се вижда потенциал в управлението.

Първанов отчете, че АБВ наистина има висок управленски потенциал. Специално искам да подчертая достойното излизане от властта на нашите колеги. С излизането от властта показахме, че за нас тя не е самоцел, каза Първанов.

„Защо се случи така? Дали е заради несходство в характерите или заради проблеми в комуникацията вътре в управляващото мнозинство. Впрочем, да припомня, че в отношенията с партията мандатоносител преминахме през няколко етапа“, коментира Първанов. Той отчете, че при съставянето на коалицията е имало активен диалог между АБВ и ГЕРБ. После обясни, че е имало период на пренебрежение и високомерие от страна на ГЕРБ към АБВ. След това е имало частично възобновяване на диалога, главно по съдебната реформа. На 6-тия месец, посочи Първанов, обаче лимитът на компромисите от страна на АБВ в значителна част е бил изчерпан.

„Грешат онези, които мислят, че ние сме лесните и гарантирано съгласните. Няма машинописна грешка. Това е просто цитат от преди една година, уважаеми госпожи и господа. Тогава никой от партията мандатоносител не чу посланието“, каза той и отчете, че не са чути и оценките за политиката.

„Основният критерий за нашето отношение към правителството винаги е бил доколко този кабинет е добър за България, доколко е работещ и как решава проблемите на нацията, държавата и гражданите. Правителството е слабо, но това е само едната страна на проблема. Големият проблем е, че не се вижда потенциал, че не се вижда възможен обрат в политиката на кабинета като цяло“, каза Първанов. Той даде пример със сектора на здравеопазването, в който по думите му има неадекватност.

Отдавна стана ясно че няма ресурс за оздравяване на управлението и работата на кабинета затова имахме достойнството да го напуснем, каза още той.

„Година и половина ние се старахме с променлив успех да бъдем социален коректив в управляващото мнозинство. Доколкото в българската политика няма ясна, силна, убедителна алтернатива, ние трябва да започнем да формираме и отстояваме алтернативни политики. АБВ трябва да се върне към изначалната си мисия като Алтернатива на Българското възраждане“, каза той. „Лидерите и представителите на част от тези партии в това число и нашите социални партньори са тук на този форум“, каза Първанов и ги приветства с добре дошли.

„Излязло ми е име на архитект на коалициите. Няма да губя време в спорове на това твърдение. Ще кажа обаче, че не страдам от някакво особена любов самоцелна към коалиционните упражнения. Аз предпочитам еднопартийно управление, защото тогава получаваш възможността да реализираш предизборната платформа, заради която гражданите са те избрали“, посочи Първанов. По думите му, във времето, в което живеем търсенето на по-широка коалиция е тактическа необходимост. Според него, по-важното в концепцията за коалиционна политика е, че тя изразява стремежът и амбицията на АБВ да налага нов модел на управление.

„Ние осъзнаваме, че математическия принос на отделните коалиционни партньори е повече или по-малко скромно, но силата и влиянието на коалицията не се измерва с механичния сбор на електоратите на съставляващите ги партии“, каза още Първанов. Според него, на този етап не може да се гради идеологически хомогенна коалиция. „Битката не е толкова между идеологията, а битка за професионализъм, морал и отговорност в управлението“, каза той. „Хоризонтът на тази коалиционна политика не стига само до предстоящата есен“, подчерта лидерът на АБВ.

АБВ окончателно вън от властта

Има само едно нещо, което е по-лошо от нестабилността, това е фалшивата стабилност. По думите му, впечатлението за стабилност се поддържа от липсата на алтернатива. „Основната идея на това управление - стабилността, не е просто функция от политическото спокойствие в коалицията. Не е стабилност в отношенията между партиите в управляващия формат“, каза той. По думите му, политическата стабилност е функция от доверието, от усещането на гражданите, че имат добро, ефективно, свястно управление.

„Стабилността е преди всичко сигурност, а нека да се попитаме, дават ли такава сигурност специализираните ведомства и управлението като цяло? Отговорът е по-скоро не“, подчерта лидерът на АБВ. Първанов обясни, че АБВ се утвърждава като естествен притегателен център за редица сродни партии, но няма амбиция да отстоява лидерство. По думите му, партията държи на равноправните отношения, а разбирането ѝ за добра коалиционна култура предполага да се определят ясно границите на политически допустимия компромис. „Политическото високомерие не е болест, от която ние в АБВ страдаме“, каза още Георги Първанов.

Основната задача на АБВ е спечелването на президентските избори. Въпросът за форматирането на единна политическа алтернатива е ключов за спечелването на президентските избори. Необходим е нов стратегически коалиционен проект.

Вярвам, че след 8 май диалога с БСП Лява България ще бъде рестартиран, подчерта Първанов, но подчерта, че това няма да отклони АБВ от търсенето и реализацията на коалиционна формула в центъра. Тръгваме срещу политиката на ГЕРБ и против политиките на сегашния президент Росен Плевнелиев. Виждаме опитите на външни сили да го налагат и всички знаем кои са тези външни сили.

Целта ни е спечелване на президентските избори. Може на първия тур да сме втори, но на втория тур ще сме първи, каза Първанов. Ще дадем всичко от себе си България да има нов президент. Той няма да бъде фактор за борба с правителството, каквото и да е то. Някои политически сили са готови да дадат такъв президент, който няма да мъти водата на ГЕРБ. Оформянето на такъв модел е вреден, каза още Първанов.

Той заяви още, че важна ниша за АБВ ще е разширяването на президентските правомощия. Държим на идеята за президентска република, но това е дългосрочна цел, заяви Първанов. По думите му АБВ ще подготви и нов конституционен проект.

Приветствам всички усилия за реализация на местен добив на газ и петрол, каза председателят на АБВ.

„Дай боже ако някога дадат добър резултат, това ще облекчи родната енергетика и икономика“, каза той. Първанов обърна внимание, че проектът „Южен поток” е можел да носи 500 млн. годишно от такси на бюджета. Отделно със строителството на „Белене” това е можело да докара около 15 млрд. инвестиции. Първанов припомни и, че когато става дума за тази междусистемна връзка с Гърция, точно преди 8 години, когато ГЕРБ е спечелила изборите, той е настоял и е изпратил един от шефовете на енергетиката, за да подпишат от българска страна за строителството на този интерконектор. „Аз съм човекът, който договори участие на италианския инвеститор в този интерконектор. Питам оттогава досега какво се случва“, коментира Първанов.

Когато категорично отхвърляме политиката на президента Ердоган и на неговия режим, нека да не звучим антитурски, посочи още Георги Първано. Според него, новият български президент няма да е големият отсъстващ от регионалната политика, а ще възстанови ролята на България като лидер на Балканите. Ще трябва да води активна външна политика за нейната икономизация.

„Уважаеми господа и дами, имам претенцията да съм един от онези български политици, които най-остро и тежко е критикувал теорията и практика на неосманизма“, каза той. Първанов призова да не допуска огорчение сред сънародниците турци, живеещи тук или в съседната ни страна. „Да не разваляме климата, да не създаваме трайно внушение и отношение в региона, защото управляващите се сменят, а народите остават. Никой не може да избира съседа си“, каза още в речта си лидерът на АБВ Георги Първанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6666

    0 0 Отговор
    Геца , не се излагай.Кога България е била лидер на Бълканите през твойте два мандата като президент.От твоето президентсване запомних само че си "добър" ловец и пушката ти струваше 50000 лв.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове