Министърът на туризма Николина Ангелкова направи обиколка из алеите на Слънчев бряг, придружена от представители на туристическия бранш в курорта.
Изненадващата инспекция е броени дни, след като Управителният съвет на Съюза на собствениците и представители на министерството и общината взеха решение да се направи анализ на инфраструктурата, да се уточни броят на незаконните обекти и да се набележат конкретни мерки за подобряване имиджа на курорта.
Туристическият бизнес е частен и от вашата инициативност очаквам да произтекат конкретните предложения за положителна промяна в състоянието на алеите и визията на курорта, обърна се министърът на туризма към придружаващите я хотелиери, концесионери и собственици на обекти. Тя подчерта, че е недопустимо неугледни павилиони, сергии и каравани да продължат да загрозяват най-големия ни черноморски курорт и да затрудняват свободното придвижване на туристите по крайбрежната алея.
Ангелкова допълни, че през целия летен сезон ще продължат проверките по плажовете и курортите за стриктното спазване на концесионните и наемните договори.
Изненадващи проверки следят и за качеството на приготвяната и предлаганата храна в ресторантите ол инклузив по морето. С началото на туристическия сезон започнаха и инспекциите от стара на Агенцията по безопасност на храните, съобщи Нова телевизия.
„Засега няма наказани, няма съставени актове. Имаме в предвид това, което се случи миналата година и работим в тази насока”, заяви д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор Агенцията по безопасност на храните.
По думите му най-честите нарушения са неясен произход на храната, некачествено съхранение, опити за заблуда на клиента.
За да се гарантира здравето на гостите , експертите следят и за това дали персоналът има заверени здравни книжки.
Инспекторите проверяват и качеството на готовата храна. Според изискванията топлата храна, изнесена на блок масата, трябва да бъде с температура 75 градуса.
Тази година експертите следят и за спазване на Наредбата за храненето на детски групи, която е изменена. Те могат да бъдат изхранвани единствено с продукти по български държавен стандарт или утвърдени стандарти”, обясни д-р Георги Митев - директор БАБХ-Бургас.
От началото на сезона инспекторите не са открили сериозни нарушения в ресторантите ол инклузив в Слънчев бряг, които да застрашават здравето на туристите. Миналата година също няма случаи на хранителни отравяния в курорта. За всички курорти по Черноморието обаче са съставени близо 100 акта.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА