Last news in Fakti

16 Юни, 2016 08:55 1 868 17

Патриархът за "София Прайд": Грехът се представя за норма

  • неофит-
  • патриарх-
  • софия прайд-
  • грях

Неофит се обяви срещу гей-парада

Патриархът за "София Прайд": Грехът се представя за норма - 1

Патриарх Неофит се обяви срещу провеждането на деветото издание на "София прайд" на 18 юни. Тогава Българската православна църква отбелязва Черешова задушница.

Ето какво се казва в съобщение изпратено до медиите от от Светия синод:

„На 18 юни - Задушница, когато православните християни възпоменават паметта на своите починали близки и отправят молитви за упокоение на душите им, за девета поредна година в центъра на София ще се проведе "София прайд". В централната част на столицата ни отново ще станем свидетели на открита, натрапвана пропаганда и публична демонстрация на хомосексуализма като начин на живот.

Живеем във времена, когато нравствените ценности, които векове наред са били верен ориентир за хората, крепило на морала и спойка за обществото, лекомислено и целенасочено се подлагат на подмяна и отхвърляне, а казано е: "Горко на ония, които злото наричат добро, и доброто - зло, тъмнината считат за светлина, и светлината - за тъмнина!" (Ис. 5:20).

От Бога, Който е сътворил човека като мъж и жена (Бит. 1:28) е даден и вложен нравствен закон: мъжът и жената да се свързват в свещения и благословен съюз на брака, мъжкото и женското начало да се съединяват и в това общение и единение в любовта да възрастват към съвършенство. Този модел на човешки взаимоотношения е фундаментален, а пренебрегването му води към духовна смърт – както за отделния човек като личност, така и за семейството и обществото.

Провъзгласяването на греха за норма и на пагубното - за добро, не е нещо ново за човечеството. В историята се наблюдават трагични повторения: във време на морална криза и упадък народите биват обхващани от користолюбие и греховни страсти, които изместват традиционните нравствени ценности и идеали, поразяват като с метастази здравето на обществото и неизбежно водят цивилизацията към нейния упадък.

Съвременното общество, откъснало се от християнските си корени, в стремежа си да бъде толерантно и хуманно, подменя разбирането за основни ценности като любов и свобода и нарича хомосексуализма с нравствено-неутрални изрази като „сексуално малцинство” или „различна сексуална ориентация”. Но да обичаш човека, да го цениш и уважаваш, не означава да бъдеш равнодушен към това по какъв път върви той: истинен или лъжовен, път към спасение или към погибел, към живот или смърт.

Като се отнасяме с пастирска загриженост, отговорност и любов към хората с хомосексуални наклонности, както към всички чеда на Българската православна църква и целия български народ, решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание.

Отправяме сърдечна молитва към всеблагия Бог, Който не иска смъртта на грешника, но да се отвърне от пътя си и да бъде жив (Йез. 33:11), да даде покаяние и вразумление на всички, да им прости съгрешенията и да ги спаси по Своята велика милост и човеколюбие. Амин!“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххгф

    0 2 Отговор
    Точно тоя е най-големия пе..л

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ххгф":

    Това което сте написъл, от опит ли го знаете, или се доверявате на това, което сте чули или прочели, ако въобще четете.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Баба Гуси

    1 1 Отговор
    Явно повечето попове е яд, че трябва баш тогава да бачкат и немогат да отидат и те с полвинките си ...............

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Не е точно така

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Баба Гуси":

    Повечето попове ги е яд, че България отива на м....та си, благодарение на такива сбърканяци като теб, които не различават плявата от житото! Навъдиха се едни силно ограничени и с голямо самочувствие люде, на които дърветата им пречат да видят гората, ама и те се бутат между хората и искат да изказват мнения, ама да дават и акъл.
  • 6 Леко леко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Баба Гуси":

    Малко си объркал и държавата и религията. Това с мъжките половинки на поповете е СИЛНО ХАРАКТЕРНО за една друга част от християнството... Както и педофилията, впрочем...
  • 7 144

    1 1 Отговор
    Содом и Гомор ,и после се чудите защо Бог допуска да ни управляват изверги.Содомията е грях а такива гей паради са провокация към Бог.Не знаете с Кого си имате работа,играете си с огъня.Содом и Гомор ,огън и жупел,направете справка.Бъдете мъдри и имайте страх от Бога,смирете се и се покайте.Патриарха до сега се показа мъдър ,това което е казал е точно и вярно.

    Коментиран от #8

  • 8 солженицин

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "144":

    Какъв страх от Бога да имаме като 45 години комунистите не ни позволяваха да ходим на църква на Великден ?Трябваше да се крием за да празнуваме големите християнски празници и Патриарха ни беше от шесто и донасяше директно на руснаците?
  • 9 БХК

    0 1 Отговор
    Вие сте христяни... Сега като ви шибнем по едната буза обърнете си и другата ...
  • 10 Оскар Уайлд

    1 0 Отговор
    А, като обраха държавата не е грях, тъй ли бе попе?
  • 11 хетеросексуален

    1 1 Отговор
    Гейовете са нормални хора, създадени такива от майката природа и не виждам нищо лошо да се забавляват и да си имат парад. Не виждам на нас хетерото как биха могли да ни пречат, пък и 1 път в годината го правят хората?

    Коментиран от #12, #13, #16

  • 12 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "хетеросексуален":

    Всяко нещо, извадено от контекста, по същество не би трябвало да представлява проблем. Обаче в случая проблема с парада и с парадирането на педерастията са следствия, а причините за тях се коренят в културата и възпитанието. От няколко поколения насам медии и разни организации ни възпитават в това, колко е яко да сме разллични, да бъдем себе си, да искаме всичко сега, на момента и на всяка цена, и т.н. И всичко това се преекспонира до степен на позьорщина, която нон-стоп се прокламира от медиите. Когато тази псевдо-култура влезне в главата на едно кухо парче, свикнало от малък с позьорщината, какво да прави горкото същество, освен и то да се прави на гейче или лесбийка. Щото то така или иначе няма акъл в главата за да постигне нещо с него, с ръцете си, по лесно е да се правят на различни. Мнозинството от участниците по тия пради са именно такива, само че някои са още в подрастваща възраст и не е късно да им се налее акъл в главата. Обаче като ходят по гей-паради и гей-барове, това няма как да се случи.
  • 13 стратокастър

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "хетеросексуален":

    Хубаво като са нормални хора гейовете защо демонстрират сексуалната си ориентация по улиците?

    Ние останалите които сме нормални или аз така си мисля не ходим по улиците да демонстрираме хетеро-сексуалност!

    В края на краищата въпроса не е в това кой каква сексуалност /хомо или хетеро / практикува,изповядва...и какво прави в къщи или където и да било , а защо трябва да демонстрираш хомосексуалноста си по един брутален и гротестен начин по улиците на града?
  • 14 СТОЯН

    0 0 Отговор
    хубаво го е казал дядо поп,но в неговата организация геовете са мнозинство ,така че преди да ни обяснява да пообиколи манастирите след 9 часа вечерно време :)!сред митролполити и разни там монаси цари педерастия та знае ли се и тва не е от сега!явни пе..ли с раса ни обясняват как били против тва :)!ако трябва да обобщя ,хомосексуализма е нещо дето наистина е неестествено в природата ,но се случва ,а обществото лицемерно или се прави ,че не го вижда или го отрича и наистина е по-добре въпросните да са известни и ситуацията с тях да е ясна иначе идваме пак до попската ситуация крадеца да вика дръжте крадеца!
  • 15 Бай Митю от Младежда

    1 0 Отговор
    Свиквам парад на хетеросексуалните. На същата дата и място. Заповядайте. Може да има и изненади ...

    Коментиран от #17

  • 16 миседниш накура

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "хетеросексуален":

    майката природа допуска грешки и за това те не могат да се размножават,не трябва да се дават да осиновяват деца такива "двойки-семейства" от същите тези п....ли идват най-страшните болести по земята,ХОМОСЕКСУАЛИЗМА е БИЧ БОЖИ и за това трябва да се изкорени...сега очаквам минуси и изтриване на коментара защото съм прав
  • 17 миседниш накура

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Митю от Младежда":

    мъжкия отбор по гимнастика ако им покаже съчетание с бухалки лично ще се наема да снабдя спортистите с необходимите уреди и принадлежности
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове