17 Юни, 2016 08:37 15 840 29

Омагьосан кръг за британка във врачанско село

  • британка-
  • омагьосан-
  • кръг-
  • вик-
  • вода
Омагьосан кръг за британка във врачанско село - 1
Снимка: bTV

Какво е да си чужденец, да си купиш къща в България и без да подозираш, да се окажеш едва ли не престъпник. В тази абсурдна ситуация попада британска гражданка, която преди дни разбира, че част от водопроводната мрежа в дома й  е изградена незаконно. Жената обаче отказва да плати глобата от няколко хиляди лева, тъй като смята, че няма вина. В резултат от ВиК й спират питейната вода, разказва в репортаж bTV.

Преди две години Хелън Джеймс купува имот във врачанското село Добролево, ремонтира го и миналия септември се нанася окончателно. Редовно плаща сметките си за вода. До момента, в който от ВиК установяват, че една от чешмите в двора е включена преди водомера и така не отчита никакъв разход.

„Това, което разбрах е, че долната чешма не е свързана към законната мрежа, свързана е само горната, като аз ползвам точно нея, защото ми е по-удобна. Шокирана съм, защото, когато купих къщата, никой не ми е казал, че има такъв проблем”, каза Хелън Джеймс.

Дружеството глобява собственичката с 4000 лева за незаконното присъединяваме към мрежата. Преди дни и водата в имота  е прекъсната.

„Мисля си, че някой от предишните собственици е направил нещо незаконно, защото преди мен години наред водомерът е отчитал нулева консумация на вода, при положение, че тук са живели деца, имало е голям басейн. Защо служителите не са се усъмнили тогава и тогава не са реагирали”, пита Хелън Джеймс.

Местните разказват, че преди Хелън имотът е обитавал криминално проявен жител на селото, издирван от Интерпол. Но сигналът до ВиК за незаконното отклонение е подаден едва тази година от съсед.

„Намират нашите служители незаконно отклонение и постъпват както са нормативните документи в Република България. Не знам в Англия как са им законите, но тук се спазват, особено в нашата област. Сега дали го е изградила тя или не, предстои да го установи прокуратурата, тъй като това е престъпление по Наказателния кодекс. От всякаква гледна точка ние сме абсолютно прави, не казвам, че жената го извършила, това трябва да кажат компетентните органи - кой какво е направил”, коментира Ангел Престойски, управител на ВиК – Враца.

В селото са на страната на Хелън.

Хелън казва, че няма да плати глобата, и че всеки месец редовно си плаща на ВиК:

„И искам да кажа, че това никога не може да се случи в моята страна, някой да извърши нещо незаконно и да остане ненаказан, просто няма как се случи да плащаш за нечии други грехове”.

Заради казуса с водата, близките на Хелън я посъветвали да напусне България, но в момента тя се грижи за десетки бездомни животни в района, помага и на бедни семейства и смята, че не трябва да се предава.  Категорична е, че ще си търси правата в съда. От ВиК пък са готови да й пуснат водата -  ако преди това си плати глобата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    4 1 Отговор
    А съседа щом е знаел преди, и всички са знаели, че има басейн, а не плаща вода, защо въобще занимават жената и на всичкото отгоре я оставят без вода? Съседа да плати глобата, като е отворен. Да й е бил казал да си махне чешмата, а той боклук, я не му е дала пари, я нещо друго. Това е истината за нашия народ, пазиш крадците и престъпниците, а честните хора ги клепеш да им е лошо. Да кажат кой е съседа и защо не е казал за това преди време.

    Коментиран от #9

  • 2 navi

    3 1 Отговор
    Май ВиК искат жената да плаща водата и на циганите, що от тях пари не вземат.
  • 3 baraev

    3 0 Отговор
    Щом ВИК "не казват, че жената го е извършила", след като "компетентните органи" посочат кой го е направил, да си вземат глобата от него!
  • 4 nedovolen

    3 0 Отговор
    Може би съседа е участвал в изграждането на незаконното отклонение , иначе откъде ще знае ? Да не е издирван и той от Интерпол ?

    Коментиран от #6

  • 5 агент08

    2 0 Отговор
    Е, сега разбрахте ли какво е да живееш в бг и в нормална европейска държава! Да ми говолят за евроценности, а тук да живеем в мизерия и диктатура хич не ми се нрави!
  • 6 гаранцията

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "nedovolen":

    съседа е недоволен,че тая изперкалата е домъкнала 1000 помияра в квартала,никой нормален не иска бълхи и кърлежи
  • 7 Тодоров

    1 0 Отговор
    Намират незаконното отклонение след сигнал. А къде са спали досега
    тези от "В и К"-то толкова години. Изграждането и контрола на сградните отклонения са тяхна грижа. А инкасаторите, които отчитат водомерите, не са ли видяли до момента другата чешма в двора. Г-н Престойски да не се прави на "вода ненапита" и да отмени глобата на жената.
  • 8 чичо

    2 1 Отговор
    Нещо не мога да и съчувствам на тая англичанка! Опитът ми с такива като нея е кошмарен и е труден за описване. В нашия район има села, в които се нанесоха по 50-60 човека. Купиха си къщи и..... Няма такава мизерия! Сборище на помияри, някакви индивиди не видели баня с месеци, дрехи вонящи на вкиснато от десет метра, наливащи се от сутринта с евтини ментаци.... И това е масово! На всичкото отгоре с натрапчиво асоциално поведение, считащи, че всички са им длъжни.
  • 9 Заради казуса

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Защото преди да дойде тая наивна женичка предишния собственик на имота е бил "Местните разказват, че преди Хелън имотът е обитавал криминално проявен жител на селото, издирван от Интерпол."
    И като знаеш законите в БГ, че мутрите никой не ги пипа, защото ще има още едно прясно гробно място.
  • 10 българче

    1 0 Отговор
    Разбира се ,че предишния го е направил ,ама на тия ВиК не им е стискало да го санкционират и сега хиенките се нахвърлили на почтената жена...Гадост с гадост....
  • 11 Едикой си

    2 0 Отговор
    Ангеле, Ангеле - управителче поставено от властта!!
    Много добре си бил запознат, че предишния собственик е поставил тази чешма.
    Не се прави на ощипана мома!!
    Или ти си знаел или човека, който отговаря за съответния район!!!
    Такива отклонения има почти във всяко село...
    Вземете си поддържайте мрежата. Вземете си направете кадастър. Вземете си сложете водомери на всяка къща.....
    и не се правете на по-малоумни от колкото сте!!!
  • 12 манго джери

    0 2 Отговор
    О ние циганите си крадеме цел живот тока и водата и некои ше плашта за нас Тази англианка да дава глобата дане чупим къштата
  • 13 от Източният Фронт

    1 1 Отговор
    защото има ПАРИ, затова са я надупили, ама ПАТЛАДЖАНИТЕ да не би да плащат такива ГЛОБИ !? чушки плащат ............. .ахти рекета, срамнота !
  • 14 от стара коза яре

    1 0 Отговор
    Интерполското ВиК да се заеме :)
  • 15 ХХХ

    2 1 Отговор
    A за м...лите що няма глоби?!!!? Само за честните българи и чужденци може, за да ни изстискват до дупка...
  • 16 Това е истината

    3 0 Отговор
    . . . Заради казуса с водата, близките на Хелън я посъветвали да напусне България. . . . Това е единствения правилен подход . Аз бих я посъветвал да не плаща абсолютно нищо и да се махне така че никой да не я открие. При такива закони - така !! Ясно е че предшния собственик никой не е смеел да го пипне . В и К много добре са знаели какво става при предишния собственик , така че заради предишното им бездействи нека В и К си получат заслуженото .
  • 17 Така така

    3 1 Отговор
    И после да не ревете, че във врачанско циганите стават мнозинство! Като не искате европейци и ги прогонвате с кражби и всякакви други простотии - това ви е съдбата!
  • 18 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Браво на комшията! Точно така ,бате.Няма да казваш на комшийката, че чешмата и на двора незаконно черпи вода. Ще подадеш сигнал до ВиК !!Не е важно ти да си добре - важното е на Хелън да и е зле !!!! Пък тя да се оправя. Умниците от ВиК и те нищичко, ама съвсем нищо, не са знаели за тази чешма!! Ще се обадят - ама......Знаят,знаят....Много са умни! Сега ще натрупат точки пред началствата и пари за АПК. БРАВО! Дръжте ингилизката за шията !!!
  • 19 ДТЧТ

    2 0 Отговор
    А как ги изчислиха тея 4000лв.?? Защо не са и тръшнали 400 000 примерно? Да си наема адвокат, да ходи по медии и да си плаща на журналисти да раздухват случая, после ще я изберат за кмет и ще насоли яко дебелогъзите бюрократчета от ВиК.
    Без гласност няма никой да я вземе на сериозно - браво на ФАКТИ, че са поели тази идея и ни осведомяват, колко долни и завистливи хора ни дебнат зад съседската ограда.
  • 20 БлБлагов

    4 0 Отговор
    Че толкова трудно е да се установи ,че връзките са стари и направени преди жената да купи къщата?Толкова трудно ли е да се разбере кой е предишния собственик и че той е направил всичко това и той трябва да се глоби? Да ама жената е беззащитна ,тя е чужденка и трябва да разбере ,че тук няма работа. Бг е страна на крадците,мутрите и корумпираните ,свестните хора са на изчезване!

    Коментиран от #23

  • 21 дърти каунтри

    3 1 Отговор
    Циганите с години си точат вода, от където намерят и никой не ги глобява, даже и не си я плащат.
    Явно става на въпрос за рекет, 4000 лв глоба е безумие.
    Англичанката не е искала да бутне подкуп и за това е ядосала някой хора явно.
  • 22 бай Иван

    2 1 Отговор
    Наистина трябва да имаш нелегална автомивка за да изразходваш такива колосални количества вода .Но в България си е така.М..лите не плащат защото ние плащаме и докато плащаме като овце все , ще е така.!
  • 23 Plovdiv

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "БлБлагов":

    Изчезнали са отдавна.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 КЕЙК

    1 0 Отговор
    Нямам идея дали автора на статията е ходила до това село сама, но нещата там са май малко по-други. Тая англичанка заради своя незаконен приют за бездомни псета дали не се е направила на ударена? То тия приюти си искат доста вода. Като е купувала, не е пропуснала да се осведоби дали има намаление на къщата, но тактично е забравила да посиак всички документи за къщата и чешмите.
  • 27 Твоя Пазител

    0 0 Отговор
    Платената поръчкова журналистка е по-извратено нещо от платения се.с .
    Лаконичен съм защото авотора незауслужава повече внимание.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 туту

    0 0 Отговор
    Който иска да живее в нормална страна е напуснал България вече.Тази пък от Англия се преместила във Врачанско село.Явно и има нещо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове