Last news in Fakti

7 Юли, 2016 21:45 1 095 1

Няма да закриваме общини

  • павлова-
  • закриваме-
  • общини

Промяната в броя на районите ще настъпи при следващия програмен период, т.е. от 2020 до 2027 г.

Няма да закриваме общини - 1

Броят на общините няма да се променя, няма да се закриват или заличават общини, защото темата касае области и райони за планиране. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по bTV във връзка с необходимостта в бъдеще да бъде преразгледано териториалното деление на страната в съотствествие с европейските изисквания.
 
Тя уточни, че съществува един европейски регламент, валиден от 2003 година. Когато  избираме определени територии, които да получават включително европейски субсидии или когато трябва да сравняваме например области,  градове, общини и цели държави те се сравняват по брой насление, териториален или друг обхват. Именно за тези цели има създадени три нива съгласно регламента – ниво 1, ниво 2 и ниво 3. България като държава попада в ниво едно. Ниво 2 по т.нар. NUTS-2, по европейската статистика на регионите, са шест района за планиране – Северозападен, Северен централен, Южен централен, Югозападен, Североизточен, Югоизточен. След програмния период 2014-2020 година, от следващия, който започва от 2021 г., ще трябва да представим териториалното разпределение, спазвайки изискванията на европейския регламент. 
 
След последното преброяване и данните от края на 2015 година за броя население и  други показатели, които се измерват, има както на ниво 2 – шестте района за планиране, промяна и региони, които вече не отговарят на определени изисквания, така и на ниво три, което е приравнено на 28-те области, като за статистическите цели те не отговарят на критериите. 
 
Северозападна България е един от районите за планиране, който  вече не отговаря на изискването за 800 хиляди души, живеещи на цялата му територия. В него живеят под 800 хиляди души и затова той не може да бъде отделен самостоятелен район за планиране. Район, който върви в тази посока е Северен централен, където към края на 2015 година населението е около 810 хиляди души.
 
Има район, който е много напреднал –  София. София – град като самостоятелен район вече отговаря на средноевропейските и е наравно като икономическо развитие, като население с всички европейски столици. От тази гледна точка   ще се отдели като самостоятелен регион, защото има над 75% от БВП, както е във всички средноевропейски държави. Именно по тези причини регионите ще трябва да се преразгледат, като София със сигурност остава самостоятелен регион за планиране, и остава да се види останалите как да бъдат групирани, така че да отговарят на изискването за 800 хиляди души, подчерта Павлова. 
 
Изискването на ниво области, като сме приравнили ниво 3 на ниво 28 области, е за минимум 150 хиляди души на територията на една област, за да се счита според европейските регламенти и изисквания като област, която може да получава целево финансиране.  
 
Една трета от областите у нас са с под 150 хиляди души, като това са Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян. 
 
Към 2020 година, за да можем да предоставяме целево финансиране от новите европейски фонодве ще има два избора. Вариант е  28-те области да преценим да ги окрупним и да станат 20 или 16 в зависимост от  решението, което се вземе.
 
В стратегията за децентрализацията  е разгледан вариант да се запазят всички 28 области, но за целите на европейската статистика да не се водят ниво три, а бъдещите райони за планиране да се определят като второ ниво на местно самоуправление, като за тях да се определят например губернатори, а самите области да запазят своя статут и брой и да са подразделение на големия район за планиране. 
 
Много възможности предоставя регламента, както и регионалната политика, но това е дебат, предстоящ през следващите няколко години, за да се избере най-добрият модел, подчерта регионалният министър. Целта е, определайки една територия, да имаме целенасочена политика за инвестиции, инфраструктура.
 
По темата за кадастъра Павлова припомни, че едва 22% е покритието с кадастрална карта на територията на страната. Всяка една територия трябва да има подземен кадастър и надземен кадастър. Тя коментира ползите, които произтичат от приетите промени в закона за кадастъра.

Автоматично службите, общинските служби по земеделие, предоставящи скици и карта на възстановената земеделска  собственост, да  ги налеят в кадастъра, да се дигитализират и да се изчистят грешките, като така ще има покритие от 90% с кадастрална карта на територията на страната. Те ще работят към Агенцията по геодезия, картография и кадастър, което означава, че собствениците ще могат да получават  он-лайн информация през телефон, компютър за имота или терена. Тя припомни, че имотите ще имат и ЕГН. След като сливането на двата кадастъра стане факт няма да бъдат изисквани скици, тъй като всяка местна или държавна администрация ще има възможност по служебен ред да принтира скицата.

Павлова още веднъж припомни, че тол такси се предвиждат единствено за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона, като за леките коли ще продължат да се използват винетки. Тя коментира и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и подчерта, че все още е безплатна и това важи за  първите три години, а след 2018 г. 100-те процента безвъздно финансиране ще се намаляват поетапно, за да може да има съфнансиране от гражданите, участващи в нея.  В закона за държавния бюджет залагаме втория милиард, каза още Павлова, добавяйки, че  се правят 2000 сгради, и 2000 има, които чакат да бъдат санирани. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо бе джанъм

    0 0 Отговор
    Тези хора не престават да ме шокират. Те последно в статистиката ли работят или "ръководят" държавата? Значи, понеже сме негодни да предприемем каквото и да било за спасяване на българското население, провинцията и на държавата като цяло, дайте да закриваме и прекрояваме разни граници, защото така бил искал ЕС???... Ами той ЕС нещо все иска, а ние все сме си на дъното! Аз предлагам да улесним "управляващите", като: след като отчетем, че има една камара селища, които вее са фантоми, Първо - закрием общините (те за какво са ни, нали и без това нищо не зависи от тях); Второ закрием областите (те пък за какво са, за да има места за назначаване на администрация, понеже са ни малко добре платените чиновници в министерствата ли); Трето - да закрием и регионите за планиране и да оставим САМО СОФИЯ - нашата "любима столица". Ефектите ще са в няколко посоки - първо ще се намали драстично администрацията (може би...) и второ - така по-бързо ще се постигне пълното ликвидиране на държавата, което е очевидна цел на последните близо 30 години...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове