Last news in Fakti

21 Юли, 2016 05:45 7 594 11

Бензинът в България е прекалено скъп спрямо доходите

  • бензинът-
  • скъп-
  • доходите
Бензинът в България е прекалено скъп спрямо доходите - 1
Снимка: Факти.бг

Автогоривата в България са далеч от най-скъпите в света, но цените им са прекалено високи, ако ги съпоставим с равнището на доходите, коментира вестник "Сега".

Средната цена на най-използвания бензин - А 95, поставя страната ни на 22-ро място сред 61 държави, показва изследване на агенция Блумбърг за второто тримесечие на тази година. С други думи, в 21 държави номинално горивото е по-евтино, а в 39 е по-скъпо. Нещата обаче рязко се променят, ако се отчете и покупателната способност на населението.

Според данните на Блумбърг България изпада на 52-ра позиция в класирането по достъпност, защото се оказва, че за покупката на 1 литър бензин българинът дава 5.6% от среднодневната си надница. В края на юни тя е била 33.58 лева.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 XAXA

    0 0 Отговор
    А добрютро сватя
  • 2 Българин

    0 0 Отговор
    Мда, това е ясно на всеки в тази държава. На опашката сме по доходи, а бензина си остава с една доста "добра" цена. Българския народ е смазван от всякъде и продължава да бъде газен. Ама ще го газят, докато е "Български" след някое десетилетие, когато българите станат малцинство не знам какво ще стане.

    Коментиран от #4

  • 3 дЪЛГИЯТ

    0 0 Отговор
    Среднодневна надница от 33,...сметнато за месец...650..700лв.Какво ги приказваха че средната заплата е към 850лв.Аман от статистики...ама това е БГ.
  • 4 някой от нейде си

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Ако изчезне българският народ, тогава ще започне падението и на останалите. Тук тази територия буквално ще стане невъзможна за живот на останалите народи, дори и на атомни подводници да дойдат. защото българи я крепят. Когато няма какво да крепят и защо, тогава ще престанат... А, когато нещо престане да се крепи рухва... да не мислиш, че свлачищата започнаха нарочно? Започнаха, защото някои същеста се отвратиха от кражбите лъжата антибългарщината и казаха, че няма смисъл да крепят нещо за кефа на ерейски мафиоти, български лъжци и крадци на постове, цигански банди по селата, арабски екстремисти трепещи за някакъв си халифат, османнски мераци, Соросоидни апетити и планове и какво ли не. Защо да крепиш кефа на враждебни същества? Е, тази територия ще бъде буквално унищожена ако няма българи и то човечни хора - не броим лъжливи и крадливи политици и други...Защо се притесняваш за държавата България, която е оглавена от враждебни политици? Притеснявай се, за добрите хора - те страдат ии обедняват заради лоши изверги и крадци! Ако добрите измрат, тогава България ще бъде унищожена от Българи, но нечовешки същества. И който е завзел с коварство и армия териториите и, ще загуби дори и живота си, камо ли завзетото... Притеснявай се, че добрите хора измират, емигрират, страдат от мизерия и лоши човвеци - това е страшното! Иначе добрите хора от всички народи са за уважение - те винаги правят живота по-красив. Но лошите, водят до страдание, смърт, бедност на добрите... Аз не се притеснявам за България, притеснявам се за БЪЛГАРИТЕ ХОРА. За българите бандити няма какво да им харесваш. Те навред са бандити и чужди и свои. Нека тези, които искат халифат, османска империя, световвен концлагер райх и всякакви тирании, не забравят едно - живота на Земята се следи от сякакви същества в космоса. Но най-лошот за тях е, че се следи и от онези древни същества създалии Слънчевата система - наричат ги БОЛГАРИ. А те са бесни, на местните ни политици и на чужди колонизатори. И ако българите изчезнат или ги прогонят от тук чужди апетити - тези които дойдат ще изчезнат заедно с територията на България. не само тази, а и отнетите и от чужди държави територии. тогава няма да има кой да ги спаси, защото БОЛГАРИ създадоха този звезден свят тук. Но не са хора. Те са дрени същества, по-дрени от много слънчеви системи. те и крепят съществуането та тези звезди.
  • 5 Гоуст

    1 0 Отговор
    "Автогоривата в България са далеч от най-скъпите в света"

    А бе, вие виждали ли сте цените на горивата по Европа, че са с няколко евроцента по малко: 0,05 - 0,1

    Едва ли не, изкарахте българските горива за жълти стотинки,а цените горе-долу са оравновесени на фона на заплатите, като например в скандинавските страни взимат 10 пъти повече, във Великобритания средната заплата е 7 пъти повече и т.н.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    0 0 Отговор
    Понеже статистиките ни обясняват, че ние ядем данъци. Покупателната способност трябва да се гледа като се вземе нетния доход, приспаднат се средните сметки битови сметки и след това се изчисли остатъка за какво стига. Вярно е, че тока варира, водата варира, но всеки има минимални постоянни разходи, без които не може и са един вид задължителни като данъците например. Тогава сметнете какво може да си позволи един сънародник, като се има предвид, че много хора са на 450лв - дори в новите, чужди заводи заплатата на поточна линия е толкова.
  • 8 боби

    0 0 Отговор
    Какво значение имат доходите при определяне цената на една стока - има пазар и след като има баламурници да купуват на определена цена значи това е цената на дадена стока.
  • 9 Реалист

    0 0 Отговор
    Време е бензина да стане 5лв литъра че да се поизчисти пътя от м...ли с таратайки... И винетките трябва да са поне 200лв - ако искаш плащаш.
  • 10 алоха

    0 0 Отговор
    Голяма новина...
  • 11 неук

    0 0 Отговор
    Средната цена на най-използвания бензин - А 95, поставя страната ни на 22-ро място сред 61 държави, показва изследване на агенция Блумбърг за второто тримесечие на тази година. С други думи, в 21 държави номинално горивото е по-евтино, а в 39 е по-скъпо. Нещата обаче рязко се променят, ако се отчете и покупателната способност на населението. ....не е ли обратното-в 21 страни е по скъпо,а в 39 страни е по евтино.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове