Last news in Fakti

20 Януари, 2023 09:32 4 202 33

Обмудсманът: Градският транспорт в София стана по-скъп и по-неудобен след промените в картите и билетите

  • диана ковачева-
  • градски транспорт-
  • скъп-
  • неудобен-
  • софия-
  • промени

Нелепо е хората да трябва да платят да финансовите проблеми на ЦГМ. Нали искаме да свалим хората от колите? Как ще ги накараме да ползват повече градски транспорт, ако той не е по-удобен за тях или по-евтин?, пита Диана Ковачева

Обмудсманът: Градският транспорт в София стана по-скъп и  по-неудобен след промените в картите и билетите  - 1
Снимка: БНТ

Градският транспорт в София стана по-скъп след въвеждането на новата система за таксуване. Това заяви в "Денят започва" омбудсманът Диана Ковачева.

Според нея билетът 30+ трябва да бъде преосмислен и да стане 45+, защото много хора се оплакват, че времето за пътуване не е достатъчно.

"Проблемът е в следното - градският транспорт според софиянци след тези промени, които са в сила, стана по-скъп и по-неудобен. Неудобен заради валидирането - там и хората с увреждания се оплакват, че им е трудно да валидират. Правилно е, че това отпада, но остават други проблеми - картата за една линия на наземния транспорт и едномесечната карта за метрото. Хората на практика са задължени за момента да купуват по-скъпи карти и да плащат за неща, които не ползват - вие пътувате по една линия, а плащате за всички.

Нелепо е хората да трябва да платят да финансовите проблеми на ЦГМ. Нали искаме да свалим хората от колите? Как ще ги накараме да ползват повече градски транспорт, ако той не е по-удобен за тях или по-евтин?

Трябва да бъде цялостно преосмислена тази философия, така че градския транспорт да бъде в услуга на софиянци. А не те да са в услуга на него и той да стане по-скъп", изтъкна тя.

Ковачева приветства приетите промени в Закона за хората с увреждания, които позволяват те да получават помощи преди произнасянето на експертните комисии и призова да се приемат и останалите предложения, касаещи хората с увреждания.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евроренде

    44 2 Отговор
    САМАТА ИСТИНА !
  • 2 Фандупкова

    36 3 Отговор
    То това беше целта.
  • 3 Курти Стоев

    39 2 Отговор
    Сега ще им отнеме малко време да оттихнат нещата и чак тогава ще си признаят, че са направили тотална грешка с това. Градският транспорт - тотално умря, освен за тези хора, които нямат коли, имат работа в центъра.. всичко живо ще продължава да се вози в колите си - от 1000лв до половин милион - всички ще предпочетат да се движат така, било и то в задръстване...
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 6 Отговор
    Специално за мен и фамилията тук в бг ,транспорта е не по -скъп ,но е по-удобен.Не си заверяваш хартиената дневна карта нон стоп в метрото.Тази глупост,която са измислили да се маркира във всяко превозно средство дневната карта ,трябва да отпадне.Всъщност се е оскъпила за мен с 0,80лв еднократно,толкова струва картата ,която я зареждам.

    Коментиран от #8

  • 5 Краси Марков

    64 4 Отговор
    Тюфлеците в софийското кметство, барабар с Бонев, не разбраха, че хората, които ползват градски транспор са НА РЪБА! Това са бедни хора, които едва свързват двата края, а тези тюфлеци с рекордни заплати продължават да експериментират на техен гръб!!!
  • 6 хахахахахахаха

    28 1 Отговор
    може да блогодарите на българския риши сунак койъо иска да става кмет на софията
  • 7 Голям зор

    45 1 Отговор
    Омбудсманът е прав.Тоя дето са там и цял ден се чудят какво да измислят нищо не са измислили,язък и за постовете и за..тите
  • 8 ТИРбушон

    5 40 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Потвърждавам. Софийския градски транспорт е удобен. Доколко е евтин, зависи от доходите. За мен сумата е приемлива. Всъщност откакто се отървахме от Икарусите София е удобен за живеене град.

    Коментиран от #22

  • 9 Наблюдател

    48 2 Отговор
    100 пъти съм го писал! Връщане на старата система функционирала до 31.12.2022г. Новата не става.
  • 10 бл.134 в Zап. парк

    8 14 Отговор
    Голяма работа .Увеличете помощта от 1000 на 10 бона за всеки автомобил , да ги карат нон стоп , ако може .Зелена сделка ! Приходи от ДДС
  • 11 Анонимен

    4 34 Отговор
    ЗАЩО НЕ КАЖЕ ЗА КАРТИТЕ ЗА МЛАДЕЖИ ДО 26 Г -25 лв.всшчки линии
    Защо не каже за картата за родителите в отпуск за гледане на дете -10 лв за месец!ОТ 20 ГОДИНИ СЕ ВАЛИДИРАТ КАРТИТЕ В МЕТРОТО И НЯМА УМРЕЛИ! САМО ПЛЮЯТ!НА БЪЛГАРИНА НЯМА ОГОДИЯ!А ЖУРНАЛИСТИТЕ НАИСТИНА СТЕ ДЪРЖАЧКИ НА МИКРОФОН!ПРОУЧЕТЕ ЕДНА ТЕМА и разяснете положителното и отрицателното!Вчера гробища жена ЗАЩОТО ЧУЛА ЧЕ ОТПАДА ВАЛИДИРАНЕТО!НО НИКОЙ НИ КОЗВА,ЧЕ ЗЪ БИЛЕТИТЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ,КАКТЖ ПРЕДШ ПЕРФОРИРАНЕТО!ДА СЕ СЪРДИ НА ЖУРНАЛИСТКАТА, НО 40 ЛВ Е ГЛОБАТА МИЛИ ДЪРЖАЧКИ на МИ.....

    Коментиран от #15, #30

  • 12 Последния Софиянец

    4 21 Отговор
    Всеки нормален софиянец е с кола. Какво ми пука, прошляците, дето нямат 3000 лева за трошка от Горубляне, какъв им е комфорта

    Коментиран от #18, #27

  • 13 Сашо

    29 1 Отговор
    Абсолютно, всичко се прави за да стане по скъпо за хората
  • 14 Писна ми

    26 2 Отговор
    Това е заради оня джендър
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ко-Ко

    38 2 Отговор
    Леко да не се задавиш в злоба и плюнки, бре!
    Билетът, закупен от ватман/шофьор, освен че е неоснователно по-скъп, важи само за деня... или последния път, когато бях свидетел на конфликт с контрольорите, важал САМО за конкретния ден.
    И казваме - картите за учащи се бяха 9лв, а сега са 25.
    Картите за родители за отглеждане на дете за 10лв. са за конкретни категории (провери преди да пишеш) и не следва да се коментират.
    И все пак, изнудването от страна на Градски транспорт е очевАдно - освен карта за цялата градска мрежа друг вариант за изсмукване на пари от пътуващите е лъжата, че има нощен транспорт и, че се инвестира в подноивяване на вонящите и амортизирани автобуси и трамвайни мотриси на повече от 45 години. Нови автобуси и трамваи има по три-четири линии, а новите цени ги плащат всички.
    Да не говорим, че и новите трамваи са по оперативни програми на ЕС.
    Да не забравяме, че предишното повишаване на цените на билетите беше с 60% и НЕ беше обосновано с нищо... просто пънехме нечии джобове. Столична община дори не се съобрази с решение на съда по този казус.
    Къде са парите на пътуващите, госпожи и господа.
  • 18 Жена

    36 3 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Само да попитам-а гостите или туристите в София? Те какво правят? Или трябва специално да си купят кола? А възрастните, а инвалидите?

    Коментиран от #20

  • 19 Дядо Петко

    13 3 Отговор
    Ееееех, а някога билетчето беше ПЕТ стотинки..........

    Коментиран от #26

  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Жена":

    И за туристите са помислили.........Еднодневна карта е 4лв с пари за картата 0,8лв е 4,80....За 3 дни става :4,80+4+4=12,8лв.....ТРидневна карта е 15лв.........
  • 21 Сами си пътувайте.

    19 1 Отговор
    Богатите все повече задушават бедните в България, затова всички бягат оттук като прелетни птици, но само в едната посока.
    Тук ще останат може би само пешеходци, маратонци и слънцееди. Натам отиваме.

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Абсурдът е

    9 3 Отговор
    Че тридневната е 15, защото плащаш нощен транспорт, който не съществува, а за три отделни дни е 4.80 (с носителя), зящото не плащаш нощния несъществуващ транспорт...

    Същото е с билетите за са + два на ден надвишават цината на дневна карта.... Това е мислено от хора, които не са чували за системно мислене и системен подход - и логично се роди поредният Франкенщайн
  • 24 Посетител

    16 1 Отговор
    Сега ли го видяхте, че новата система за таксуване не става? Старата система е 100 пъти по добра и удобна, но какво от това. СОС чиновниците това не ги интересува. Те с градски транспорт не пътуват.
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Сами си пътувайте.":

    ПАААкк не .......позна........Точно тук ще дойдат хора с истински пари и Наистина ЕКсперти във вси области,но не да работят,а да ЖИвеят!!Скоро ще видиш и тази ми прогноза как се сбъдва!

    Коментиран от #31

  • 26 Баба Гицка

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "Дядо Петко":

    За трамвая струваше ДВЕ стотинки.
  • 27 Za победа

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Някои хора живеем и работим в центъра, други не могат или не искат да карат кола. Аз лично, от новите промени, пътувам гратис, ползвам само трамвай 22 за две - три спирки, не всеки ден. 360 лева няма да им дам. Ако успеят да ме хванат, веднъж годишно, ще си платя глобата от 40 лева, ха ха
  • 28 Код

    3 1 Отговор
    Търсим под вола теле и ви се иска све пак да се краде...
  • 29 Код 66

    2 1 Отговор
    Търсим под вола теле и ви се иска све пак да се краде...
  • 30 Случаен

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Първо май си бягал от часовете по българска граматика и второ валидираш се в метрото, защото няма как да влезеш в него. Що се отнася до другото валидиране си е парексиланс недомислица.

    Коментиран от #32

  • 31 Кой бе?

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Кой щял да дойде в софията?
    Май не си чувал, че англичани, немци, даже и австралийци НЕ ги интересува Софията ти, а се заселват по селата, дето почти няма хора?
    Защо? Как мислиш?
    След Лондон, Париж, Люксембург или Сан Франциско на кого ще му хареса вашата София ? Ха-ха-ха...
    Вече парите, мърсотията и блъсканицата на големите градове е аут...Само сиганете искат в града .. да паразитират
  • 32 И това "валидиране" е

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Случаен":

    Пълна глупост... Един път си купил карта за деня, от къде на къде още ще трябва и "валидиране"? Ако те "хванат" в метрото, то показваш картата и толкоз...
    Онези турникети са най-големия боклук изобщо...
    Нали има контрола в метрото? Еми когото хванат, си плаща. А турникетите могат само да те остават без поколение... Идиотска система.... От тъпо, по-тъпо...
  • 33 Дрът ловджия

    0 0 Отговор
    ЦГМ е ябълката на раздора, на разврата, на айдоклъка, на паразитлъка, на тарикатлъка, на бабайтлъка, на тъпагьозлъка и на гьонсуратлъка, пълно с апльовци и глупаретини...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол