Last news in Fakti

12 Октомври, 2011 15:42 870 1

Прошков: Всеки лев на софиянци трябва да излезе на светло

  • прошко-
  • прошков-
  • прошко прошков

Богатството на града се пилее, в София липсва разумно планиране на приходите, а харченето на близо 1, 3 млрд годишно се извършва непрозрачно и неефективно, заяви кандидатът на Синята коалиция за кмет на София Прошко Прошков.

София има възможности за собствени приходи повече от всеки друг град в България, но ретроградното мислене на хората, които управляват парите на софиянци води до това за приходната част на бюджета да се търсят основно средствата от данъци и такси на гражданите и бизнеса. Столична община има милиони левове пропуснати ползи от реклама, наеми и продажби на активи. В България има фирми, които за една година печелят от реклама повече отколкото Столична община за две. 

Практиката да се попълва приходната част на бюджета с продажба на общинска земя е порочна и показва слаба управленска култура и ниско ниво на познаване на съвременните възможности за финансово управление.  Закриването на комисията за контрол по изпълнението на бюджета към Столична община беше още едно доказателство, че истинският настоящ кмет на София управлява най-добре, когато е в сянка и на тъмно, заявиха в кандидатите за общински съветници от Синята коалиция.

Огласените преди два дни от Агенцията за държавна финансова инспекция резултати от проверката на „Столичен автотранспорт„ ЕАД показват стряскащ симптом – от проведени обществени поръчки на стойност 28 049 614 лв. стойността на неоснователно проведените е 18 773 114 лв. или 67%. Подобно управление не просто пилее парите ни, а затваря възможностите ни за бъдещо развитие. Структурата за вътрешен одит на Столична община има драстична нужда от увеличаване на своя капацитет и от подобряване на знанията и уменията на служители, за да бъде реално полезна на администрацията, а не лишена от смисъл каквато е в момента.
Слабото, безхарактерно и безпринципно управление на София основано на принципа всеки на софрата се е превърнало в щит на корупцията и на беззаконието. Най-яркия пример за това е казуса с Общинска банка, която вече 14 години работи в полза на съмнителни частни интереси.

Липсата на контрол от общината над Общинска банка е необяснима и е основна причина и за липсата на интерес от сериозни банкови инвеститори за придобиване на акционерен дял в банката. Няма технически или юридически пречки за възстановяването на контрол върху банката. Единствената причина е липсата на воля от страна на Общинския съвет и финансовата администрация.
Понастоящем Общинска банка е под контрола на миноритарния си акционер – фирми, контролирани от

Христо Ковачки, който според финансовото министерство дължи на държавата данъци и такси в размер на над 200 млн. лв. Защо 6 години Бойко Борисов нито като кмет на София, нито като премиер или Цветан Цветанов като заместник-кмет по сигурността и в последствие като вътрешен министър не поискаха разследване на как, кога и защо е променен устава на банката така, щото необходимото мнозинство за контрол на банката да се качи от първоначалните 51%  на 75%.  Именно тази промяна е реалната причина за декапитализацията на финансовата институция и загубата на контрол върху нея от СОС. Разследване е необходимо да има и  за това дали част от придобитите от приватизирани (бивши общински) дружества акции в периода 2000-2004 г. не са били закупени със заемни средства, включително със заеми от Общинска банка. Какви са причините тези мръсни тайни на София да остава неразкрити вече 6 години и то при бурните декларации на г-жа Фандъкова колко добре работи с Правителството, попита кандидатът за кмет Прошко Прошков.

Всички общински фирми и дружества на София трябва да бъдат преструктурирани, за да бъдат в полза на града и неговите жители, а не в тежест. Те трябва да се самоиздържат и да предоставят услуги за гражданите. Всяка фирма трябва да има бизнес стратегия и система за проследяване на изпълнението й и постигнатите финансови резултати. Всеки лев на софиявци трябва да излезе на светло и да е ясно как е събран и за какво е похарчен, заяви Прошков

Като кмет на София ще заменя традиционното за последните 20 години историческо (copy/paste) бюджетиране и практиката на създаване на нереални бюджети с програмно бюджетиране, заяви още Прошков. Ще преустановя и обичая с прерязването на ленти, защото той доби вече символно значение на див популизъм и страстта към него стана стимул за двойни и тройни ремонти, каза още синия кандидат.

Прошков призова правенето на бюджета на Столична община за 2012 година да става на светло и поиска да бъде огласена работната група, която в момента е натоварена с неговото разработване. Месеци наред вече Столична община няма заместник-кмет по финансите, в момента докато тече предизборна кампания се залагат приходите и разходите за следващата година и това отново се прави непрозрачно, с неясни приоритети.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕТКО ПЕТКОВ

    0 0 Отговор
    Дано изкарате на светло и парите на вашите съпартиици,г-н Прошков