25 Юли, 2016 18:09 1 185 4

Решението на миграционната криза е в неотклонното спазване на правилата

  • решението-
  • миграционната-
  • криза-
  • неотклонното-
  • спазване-
  • правилата

Приветстваме всяка инициатива за заздравяване и подсилване основите на Европейския съюз

Решението на миграционната криза е в неотклонното спазване на правилата - 1

Миграционната криза в Европейския съюз и последствията за региона бяха акцент в разговора на президента Плевнелиев с министър-председателя на Словения Мирослав Церар, в рамките на официалното посещение на българския държавен глава в Любляна. Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Мирослав Церар бяха единодушни, че единственото възможно решение на миграционната криза е в неотклонното спазване на правилата, валидни за всички държави членки на Европейския съюз.

„България инвестира много средства и усилия и напълно спази правилата, валидни за Шенгенското пространство и предвидените в Регламента от Дъблин. Затова страната ни се превърна в пример за подражание в разгара на мигрантската криза“, посочи държавният глава.

Словенският премиер оцени високо полицейското сътрудничество, постигнато между държавите в региона и изрази безусловна готовност на Словения при необходимост да сътрудничи на България за справяне с миграционния поток.

Росен Плевнелиев и Мирослав Церар призоваха за ускоряване на процеса по създаване на обща европейска защита на външните граници, която да предотврати бъдещи кризи и да възвърне усещането за сигурност у европейските граждани. Европейският съюз трябва да покаже характер и да се придържа към фундаменталните си ценности, трябва да действа единно и ефективно, посочиха българският президент и словенският премиер.

В рамките на разговора беше поставен фокус върху регионалното сътрудничество и интеграцията на Балканите в ЕС, като ключ към решаване на редица предизвикателства, свързани със сигурността и икономическия просперитет на региона.

В Любляна президентът Росен Плевнелиев се срещна и със заместник-председателя на Държавния сбор (Парламента) на Словения Матяж Немец. Двамата отчетоха необходимостта от засилване на комуникацията в сферата на сигурността между европейските държави. Президентът потвърди готовността на България да допринесе за свързаността и стабилността в региона. „Единственият начин да имаме мир на Балканите е всички заедно да вървим по пътя на европейската интеграция“, подчерта държавният глава.

Словения и България могат пълноценно да развиват сътрудничеството си и в областта на сигурността, дигиталната икономика и културата, посочи още президентът Росен Плевнелиев.

Приветстваме всяка инициатива за заздравяване и подсилване основите на Европейския съюз

България и Словения са незаобиколим фактор на мир и просперитет в Югоизточна Европа от гледна точка на бъдещето на региона и посоката на развитие. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента на Словения Борут Пахор по време на официалното си посещение в Любляна.

Президентът призова съвременните предизвикателства в Европа да бъдат посрещани с дипломация и сътрудничество. „Приветстваме всяка инициатива за заздравяване и подсилване основите на Европейския съюз, като ключов фактор за мир и разбирателство между народите. От първостепенна важност за стабилността и просперитета на региона е европейската интеграция на Западните Балкани“, заяви Росен Плевнелиев.  Двамата държавни глави се съгласиха, че България и Словения заедно трябва да играят решаваща роля за продължаване на процеса на разширяване на ЕС със страните от региона.

Двамата президенти обсъдиха развитието на ситуацията в Република Турция. Росен Плевнелиев изрази загриженост от събитията в южната ни съседка и повтори призива си върховенството на законовия ред и гражданските права и свободи да бъдат спазвани без изключение. „Сега е времето на всички трудности да се отговори с повече демокрация“, категоричен беше президентът. Европейският съюз трябва да помогне в Турция да бъде запазено нормалното функциониране на институциите и върховенството на закона и да бъде гарантирано доброто образование, заяви още Росен Плевнелиев.

Миграцията е едно от предизвикателствата, които Европа трябва да посрещне с единство, с навременни и адекватни решения, заяви още президентът Росен Плевнелиев. От Любляна държавният глава отправи призив Европа да действа по-категорично за разрешаване на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка, за да преодолее кризата от безпрецедентния миграционен натиск по външните граници на ЕС.

В контекста на миграционната криза президентът  посочи, че България е изградила много добри отношения с турските институции. „Имаме справедливо споразумение за реадмисия с Турция“, коментира Росен Плевнелиев и изрази надежда то да бъде прилагано ефективно.

Двамата държавни глави бяха единодушни за необходимостта от общи усилия в борбата с тероризма и подчертаха, че европейските общества не трябва да се поддават на страха. „В условията на предизвикателства пред Европа и сигурността на нашите страни от жизнено важно значение е и сътрудничеството в областта на отбраната и по въпросите на сигурността, особено в рамките на НАТО“, посочи Росен Плевнелиев. Според президента, трябва да се засили сътрудничеството и обменът на информация между разузнавателните служби на европейските държави.

В отговор на журналистически въпрос българският президент заяви, че България, заедно с Румъния, ще настоява за ясен план и перспектива за отпадане на визите за пътуване на български граждани за Канада. Този въпрос може да бъде обвързан и с преговорите за Споразумението за свободна търговия ЕС-Канада. „Очакваме да получим такава перспектива и сме оптимисти за следващата фаза на преговорите. Осъзнаваме важността на Споразумението за свободна търговия с Канада. България ще подкрепи усилията на ЕС, така че да се намери справедливо решение, което да защити правата на всички европейци“, заяви президентът Плевнелиев.

Трябва да допълним добрия политически диалог с още по-добро икономическо сътрудничество, заяви словенският президент Борут Пахор. Словенският президент изрази убеденост, че силните позиции на България и Словения в рамките на ЕС и НАТО могат да допринесат да се чува гласът на двете страни по въпросите на регионалното развитие и сигурността в Европа и на Западните Балкани. „Вярваме, че европейската идея и силните европейски институции ще надделеят над актуалните предизвикателства, но трябва да положим заедно усилия“, каза президентът Борут Пахор.

Президентът заяви, че България се поучи и ще следва примера на Словения при осъществяването на председателството на Съвета на ЕС през 2018 г.

По повод официалното посещение на българския държавен глава в Любляна и като израз на отличния диалог и приятелство между двете страни президентите Росен Плевнелиев и Борут Пахор откриха „Пейка на приятелството“ в Община Медводе. Инициативата е традиционна за словенските домакини.

В Любляна президентът Росен Плевнелиев ще проведе разговори и с министър-председателя на Словения Мирослав Церар, със заместник-председателя на Държавния сбор (словенския Парламент) Матяж Немец и с кмета на Любляна Зоран Янкович. Президентът ще посети високотехнологичния институт „Йожеф Стефан“, където ще се запознае с иновативни проекти в областта на биокибернетиката и роботиката.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    0 0 Отговор
    Ура, нашия има решение на кризата! Вече съм спокоен.
  • 2 БайХуй

    0 0 Отговор
    Телена ограда 5 метра висока и ток 220 волта по нея...

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БайХуй":

    Не е достатъчно... Трябва тока да е и поне 2 А! И на всеки 10 метра, табеела с лика на някой народен избранник и министри и президенти от началото на прехода и досега! с надпис - ААхтунг! ако влезете, това ви чака....! И отдолу с малък шрифт - Ахтунг - половината български народ емигрира и измря, поради онези на снимката - виж по-горе...! ЕНД! Гуттен Райзе! Мисля, че това ще свърши работа...
  • 4 кроко

    0 0 Отговор
    Неотклонното спазване на правилата ми звучи като на всяка цена да си държим главата в пясъка!

    За протокола: не е по правилата една германска кукуфелница да покани милиони мюсюлмани в Европа, нито е по правилата да изнудва после другите държави да ги приемат и да им берат дертовете. Така че м...та им на правилата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове