По традиция всяка година в последната седмица на август в Лесковац, който се намира само на 200 км. от София, се провежда Балканският фестивал „Рощилиада”. От днес (27 август) в продължение на 7 дни сръбският град ще бъде място, на което майстори от цяла Сърбия ще показват уменията си как се прави известната сръбска плескавица.
Интересът от страна на българи е много голям, обяснява Тина Стоянович от туристическата организация в Лесковац. През 2015 г. от общо 700 000 души посетили фестивала, над 10 000 са били българи. Тази година броят им ще бъде много по-голям смятат организаторите. Доказателство за това е, че само през първия ден на събитието пристигнат на над 50 автобуса от България. Още от средата на годината българските туроператори предлагат екскурзии до Лесковац. Двудневна екскурзия с посещение на Лесковац, Пирот и Ниш излиза 100 лв., а за тези, които искат да присъстват само на „Рощилиада”, но нямат собствен транспорт цената е 40 лв.
32 еднотипни щанда ще бъдат разположени в центъра на Лесковац. Посетителите ще имат възможността да опитат най-вкусните специалитети от популярната лесковачка скара. Ще участват майстори от Лесковац и околността, и такива от Чачак и Княжевац. „На 1 септември ще се проведе състезанието за най-голямата плескавица. То ще се проведе пред главната сцена на фестивала. Миналогодишният рекорд беше 59 килограма. Диаметърът на плескавицата надвиши 150 сантиметра. Майсторите имат специална техника, по която я правят. Всяка година подобряваме рекорда и тази очакванията ни са плескавицата да е над 60 килограма”, казва Стоянович.
Друга не по-малка атракция е състезанието за най-голяма плескавица направена с ръце. В него рекордът също се подобрява с всяка изминала година. През миналата тежестта на плескавицата е била 3.100 кг. Това е накарало организаторите да се обърнат към Книгата с рекордите на Гинес с амбицията да бъдат включени в нея с най-голямата плескавица направена с ръце. „Поради дългата процедура обаче това най-вероятно ще се случи през следващата година”, обясняват организаторите.
Несъмнено много от посетителите искат да знаят как се прави плескавица. Това обаче остава тайна. „Прави се от телешко месо”, казват организаторите и обясняват, че никъде няма да се намери рецепта как точно се приготвя месото на скара. „Тази рецепта не се дава. Тя се наследява”, казва Стоянович.
Не случайно, обаче „Рощилиада” се провежда в Лесковац. Лесковашката школа в скарата е известна от 1969 г. Годишно от нея са излизали по два випуска, като в някои от тях има и майстори българи. От 1989 г. фестивалът се провежда всяка година като първоначално е бил през октомври, но се измества по-рано през август. Причините са много. Първо тогава има много пътуващи от Северна и Централна Европа към Южна. Лесковац се намира само на 2 км. от един от главните европейски коридори. Също така времето е по-топло и почти няма валежи.
Освен вкусна плескавица, гостите на Лесковац могат да посетят и някои от забележителностите на града като например църквата „Света Троица”, а църквата „Оджаклия”, която е на 120 години, се отличава от другите с това, че интериорът й наподобява повече къща. Водната електрическа централа също е интересно да бъде посетена, тъй кат има интересна архитектура.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА