18 Октомври, 2011 13:00 887 0

Кметът на Несебър с множество нарушения

  • несебър-
  • кмет-
  • нарушения

Обществените поръчки се оказаха ахилесовата пета по време на мандата на Николай Димитров в Несебър. Сметната палата извади вчера на светло нарушения при тяхното делегиране и печелене, съобщи електронното издание Burgasinfo.

Председателят на Сметната палата е изпратил на Главния прокурор доклада от извършения одит на финансовото управление на бюджета на Община Несебър за периода от 01.01.2006 г. до 31.12.2009 г. В периода ноември 2007г. до  31.12 2009г. градоначалник на община Несебър бе Николай Димитров.

Изпращането на одита се прави в случаи, когато Сметната палата се натъкне на данни за престъпление. Отчетът е изпратен още до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки и на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция, както и на Николай Димитров.

От доклада, който е над 200 страници, става ясно, че е съществувала необяснима симбиоза между кметския пост и делегираните на Общинския съвет права и задължения.

Целта на одита  е била да се установят степента на съответствие на дейността по финансово управление на бюджета на община Несебър с приложимото законодателство и методологията по отчитането й. Двете, обаче се разминават.

Според доклада, цитиран от Burgasinfo, са пропуснати приходи в общинския бюджет, заради:
- незаконосъобразно делегиране на правомощия на ОбС на кмета на общината, в това число и за промяна в размера на бюджетните кредити;
- неправилно планиране на вътрешен заем;
- несъответствия на наредбата за местните данъци и такси с изискванията на Закона за местните данъци и такси.

Това са нарушенията установени на случаен принцип. Проверяващите не са имали време да анализират всичко, а са насочили вниманието си към няколко поръчки на стойност над 19 милиона лв. Във всяка една от тях е имало нещо, което не е наред.
Сключвали са се договори при непредствавяне от изпълнителя на изискуемите по закон документи, а това е забранено.

Хаосът се допълва и от това, че не се воден  единен регистър  за проведените, прекратените и приключили процедури и сключените договори.

Общината е давала пари за спорт, което е благородно, само че някои от клубовете са получавали много по-голямо финансиране от други, а дори не са били регистрирани.

Общинските недвижими имоти са стопанисвани по преценка на кмета. В края на миналия месец стана ясно, че Николай Димитров е давал отстъпено право на строеж на свои приближени без това „право" да мине през ОбС. Одитът на Сметната плата го потвърждава.

Заключението на доклада е, че във всички изследвани области са констатирани съществени несъответствия с изискванията на нормативните актове и състоянието на системата за финансово управление и контрол, т.е тя не е законосъобразна.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА