Last news in Fakti

24 Септември, 2016 09:22 5 759 7

Ще има ли последствия за македонския журналист, поругал паметник?

  • каймакчалан-
  • последствия-
  • македонския-
  • журналист-
  • паметник-
  • божидар димитров

Аз ще дам под съд този македонски журналист. Длъжен съм да го направя. Иначе ще бъда уволнен, че не си гледам работата, заяви Божидар Димитров

Ще има ли последствия за македонския журналист, поругал паметник? - 1
Снимка: Нова телевизия

„Това е поредният акт на вандализъм. Аз ще дам под съд този македонски журналист. Длъжен съм да го направя. Иначе ще бъда уволнен, че не си гледам работата”, заяви по Нова телевизия директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Изказването му бе по повод публикацията във Facebook на македонския журналист Миленко Неделковски от премахването на паметна плоча за загиналите български офицери и войници на Каймакчалан. Само ден след откриването на паметната плоча, тя беше счупена.

Божидар Димитров припомни, че преди две години гробове на други български офицери в Македония също били унищожени.

„Каймакчалан е с височината на Черни връх, а там са се били стотици войници в продължение на два месеца. Това са войници от 68 бригада, които са имали инициатива да положат малка плоча. 6000 наши войници са се сражавали на това място и още повече сръбски, френски и гръцки войници”, припомни Божидар Димитров.

„В ЕС се приема една страна, само когато тя няма проблеми със своите съседи. Ако кажем, че сме „ок“, няма проблеми, това означава, че тяхната представа за история е вярна. Но историята не е само познания за миналото. Тя е аргумент за права”, коментира още Божидар Димитров.

Припомняме, че в официална позиция по скандала излезе и външното ни министерство. Ведомството призовава властите в Македония „ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове”, които не били изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на договор за добросъседство.

Поругаването на паметна плоча на български бойници в Македония е активно мероприятие, за да се посочи един външен враг – в случая България. Целта този път е да се отклони вниманието от насрочените за понеделник антиправителствени протести. Това обяви по bTV журналистът Иван Георгиев.

„Това е един отвратителен акт на насилие върху общата ни памет на Балканите. Отвъд очевидното обаче това беше добре подготвен сценарий, който се повтаря през определен период от време”, коментира Иван Георгиев.

Той припомни за случая Спаска Митрова, за паметниците в центъра на Скопие, издигнати по проекта „Скопие 2014”, за новия музей на Холосокта. Също и за случая от преди няколко месеца, когато беше съобщено, че българска туристка е убила лебед, след като го е хванала за крилото, а после се указа, че лебедът е жив, а туристката е от Албания.

Македония е държава, в която категорично няма свободни медиите, свободен съд и свободна прокуратура, подчерта Иван Георгиев.

„Т. нар. журналист Миленко Неделковски, който чупи паметника, гради кариерата си само върху близки контакти с Никола Греувски.  Той започва кариерата си като спортен журналист, а от 2007 г. води шоу в телевизия ТВ5 и всеки нов сезон предаването му започва с интервю с Груевски, който по принцип не дава интервюта”, разказа още журналистът.

Припомняме и това, че на 15 септември новосъздадената спецпрокуратура в Македония повдигна обвинение на Никола Груевски, което се базира на записите от подслушани разговори, които предизвикаха масови протести в западната ни съседка.

В един от разговорите Груевски нарежда да бъдат ударени "5-6 шамара" на политически опонент - кметът на район "Централен" в Скопие - Андрей Жерновски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 спецпрокуратура в Македония

    0 0 Отговор
    Божо, остави макето и си гледай софрата! Никой няма да те уволнява, стига си забивал в параноята! Голем праз, че поругали поредния паметник ако ще да го ос..ат и о..каят - все тая! 2-3 патриоти ще изкопаят нафталина да се възмутят и толкоз! Нема я вече тая БЪлгария дето я сънуваш - няма и да я бъде! Аре наздраве!

    Коментиран от #2

  • 2 13579

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "спецпрокуратура в Македония":

    Заради такива като теб, България, определено ще я заличат от картата!
    Ние, като сме дупедавци, гърците ще ни отсрамят. Те за нищо на света няма да признаят и приемат Македония за държава!
  • 3 Съди ги Божо

    0 0 Отговор
    Има нещо нередно в това да се чупят чуждите паметници на територията на страната. Освен с термини като "варварство" и "кощунство", за подобни деяния в повечето страни се полагат и сериозни наказания. Страната ни би могла и да протестира пред ООН, Юнеско, както и да отнесе въпроса и до Еврокомисията, която е нещо като парламент на цяла Европа, и съответно Европа да помисли за решаването на тази криза в отношенията. Тръгне ли такъв въпрос в Европа обаче, македонците ще забравят за ЕС в идните десетилетия. Редно е обаче, като ни мразят, поне да има защо!

    Божидар Димитров е съвсем прав! Трябва да застанем зад единна позиция, най-малко защото за същата тази Македония България участва в пет войни, загуби поне 155,000 войници и офицери, несмерни богатства, инвестиции, изплаща репарации и т.н. И на края да няма дори скромен български паметник, който да е в почит на загиналите млади хора за освобождение. Срамота!

    Никакъв договор за приятелство с тези ренегати и никакъв ЕС за тях! Говорих онзи ден с македонец откъм Шар планина - без преводач, без нищо си се разбираме. Ако беше от Босна, Хърватия - все щеше нещо да се закучи в разговора. А то - всеки си говори на езика и все едно сме от различни села, поради което и диалектът е друг, но езикът остава същият.
  • 4 батко бугар

    0 0 Отговор
    на тези дето са малцинство в македония, мога да кажа, че: постоянно заяждайки се с България, единственото което постигат е да си отклоняват вниманието от истинските проблеми на тази изначално българска територия: циганизацията и настъплението на албанците от запад. бидейки така накрая ще осъмнат не като малцинство македонските шовинистически ......., а като екземпляри от зоологическата градина на изчезващи видове, докато на българската територия, наречена от тях македония на синовете им м...лите ще продават дрога и крадат органите, а дъщерите български ще крадат и продават мазни албанци на запад, като бели секс робини.
    така е със синдрома на щрауса - като си заврете главата там дето слънце не влиза и изпущате в същото време газове и хоп те проблемите се решили от само себе си.
    нека отговорят ....... македонски защо все повече и повече жители на македония се преместват да учат в България и остават тука. синдрома на щрауса...
    а тоя омотан журналист македонски да заповяда на раздумка при нас да види истинската българска любов кво значи...
  • 5 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    македония е дъжава изградена от бракята сърби,тва е държавата на антибългарите и нека всеки дeто слуша лепа брена да знае, че за сърбите е на нивото на циганите.убавиците като въпросния миленко са продукт на една пропаганда дето взе много сериoзни жертви сред българския народ както в македония така и тук в българия!
  • 6 лимоня

    0 0 Отговор
    що му давате думата на тоз дърт простак,колкото пъти си отвори л...няната уста,само глупости дрънка,тоя ще ни навлече неприятности,заради тоя ни намразиха всички комшии
  • 7 Се го прайм министъра

    0 0 Отговор
    Боко мъж ли е или плашип.тарник?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове