Last news in Fakti

24 Октомври, 2011 08:41 3 302 0

Хасан Азис спечели изборите в Кърджали

  • хасан азис-
  • кърджали-
  • избори
Хасан Азис спечели изборите в Кърджали - 1
БГНЕС

След паралелното преброяване в Кърджали има промяна - досегашният кмет Хасан Азис има 54,3%. По този начин той спечели още на първия тур.

По данни от изследване на социологическата агенция "Сова Харис" до 16 часа досегашният кмет и кандидат за трети мандат /от ДПС/ инж. Хасан Азис, и човекът на ГЕРБ Илия Илиев отиват на балотаж за първия стол на Кърджали.

Илиев е известен с дюнерджийницата и павилиона си за цигари в градския център, непосредствено зад сградата на кметството. Към 16 ч. строителният инженер Азис е получил подкрепата на 44, 8% от избирателите, а търговецът Илиев – на 27, 8%, следван от кандидата на БСП Милко Багдасаров, директор на най-голямото в областта СОУ "П.Р.Славейков", с 19,8%.

По-късно при преброяването на 75% от бюлетините Хасан Азис беше малко над 49% и анализаторите вече определиха балотажът в Кърджали "на кантар". Часове по-късно дойдоха бюлетините от селата и сегашният кмет запази поста си.

ъв всичките 7 общини на Кърджалийска област кметовете са от ДПС още на първия тур, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Паралелното преброяване на партийните щабове изпревари данните на социолозите, а най-късно – след 1,30 ч., стана ясна победата на кандидата за трети мандат в Кърджали Хасан Азис.

При обработени 94% от протоколите и въпреки категоричните прогнози за балотаж срещу Илия Илиев от ГЕРБ, Азис се наложи с 55%. Екзалтирани тълпи се трупаха пред щаба на ДПС и вдигаха невъобразима гюрултия на метри от Областната дирекция на МВР.

Когато най-после вратите се отвориха, победилият кандидат бе качен на маса за първото си слово. Мегафонът, който му връчиха обаче, отказа да озвучи градския център. Тогава множеството го поведе в шествие към близкия площад „Освобождение“. Гръмнаха кларинети и тъпани, които дадоха старт на традиционните кючеци и правото хоро, с които избирателите на ДПС шумно отбелязват победата.

„Както видяхте, успяхме да спечелим още на първия тур без автобусите от Турция, без сигнали за купуване на гласове. А вотът категорично не беше етнически – ако не бяха гласували и българи, нямаше откъде да вземем толкова много гласове", това бе първият коментар на спечелилия третия си мандат Хасан Азис.

В община Ардино кмет отново е Ресми Мурад, както и в Крумовград, Черноочене и Джебел съответно Себихан Мехмед, Айдън Осман и Бахри Юмер. Те всички продължават кметуването си за пореден път. В Кирково и Момчилград имената на градоначалниците са нови – Сали Рамадан и Акиф Акиф. Двамата изместиха конкурентите си в нощта на номинации в Сарая на Доган в София.

ДПС доказа, че е машина за избори, поне 5-има нарушители трябва да бъдат тикнати в затвора, за да не продължава това, коментираха в щаба на ГЕРБ.

В БСП приеха поражението си далеч по-хладнокръвно и с аргумента, че са им спестили неудобството да гласуват наказателно за Хасан Азис, ако се беше стигнало до балотаж ДПС-ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА