24 Октомври, 2011 17:02 827 0

Президентът Желев представлява Европа в Тунис

  • желев-
  • тунис-
  • избори
Президентът Желев представлява Европа в Тунис - 1
Желю Желев гласува вчера в Тунис - Снимка: МВнР

„За мен Вие сте най-важният европеец сега в Тунис. Вие представяте цяла Европа днес”,  заяви посланикът на Европейския съюз в Тунис Адрианус Кьотценройтер при срещата му с президента Желев. Двамата коментираха, че има много прилики между демократичните промени  в Централна и Източна Европа и случващото се в Тунис. Д-р Желев говори и  за дългогодишните добри връзки между България и Тунис и изтъкна  ролята на страни като България за споделяне на опит във всички области на живота. Според посланика на ЕС по-честите контакти между политиците на двете страни  биха били от голяма полза, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство.

Президентът Желев наблюдава как протича изборния ден пред една от секциите в град Тунис и сподели своите впечатления по-късно на среща с част от 47-те представители на Националния демократически институт на САЩ (NDI), които наблюдават изборите  из цялата страна. Сред тях бяха двама бивши президенти – Алехандро Толедо на Перу и Хорхе Рамирлес на Боливия, директорът за Института за Близкия изток и Северна Африка Лес Кембъл, както и представителят на NDI за Тунис Габриела Боровски. Всички те се съгласиха, че изборите за Учредително събрание на Тунис протичат при изключителна активност, ентусиазирано и при добра организация. Беше обсъдено и развитието на положението в арабските страни и значението на тунизийския пример за тях. Тримата бивши президенти отправиха послание за демокрация и за подкрепа на тунизийския народ.

По-късно днес и утре предстои президентът Желев да участва в кръгла маса с представители на  местни политически партии и неправителствени организации, да се срещне с българската общност в Тунизийската република, както и да разговаря с депутати от Европейския парламент, които са на наблюдателна мисия в Тунис в момента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА