Last news in Fakti

30 Октомври, 2016 16:53 1 236 5

Икономиката и демографията са стратегическата визия, за която трябва да работим

  • ивайло калфин-
  • демография-
  • българско производство-
  • президентски избори-
  • икономика-
  • политика-
  • президент

Държавата трябва да работи за стимулирането на българското производство

Икономиката и демографията са стратегическата визия, за която трябва да работим - 1
Снимка АП/БТА

„Държавата трябва да започне да стимулира добавянето на стойност в нашата икономика. В момента произвеждаме продукция и я изнасяме навън. Важно е обаче, освен това, да запазим максимална част от производствения процес тук, включително и преработването, за да се увеличи добавената стойност за българската икономика и българските граждани. За да стане това, трябва да имаме цялостна политика, която да е стратегическа и да подкрепя развитието на икономиката в полза на българските граждани“. Това каза днес на среща с гражданите в гр. Панагюрище кандидатът за президент Ивайло Калфин.

Той подчерта, че ролята на президента тук трябва да бъде по-скоро стратегическа и да не се ограничава единствено в рамките на преките правомощия и привличането на чуждестранни инвестиции.

Икономическата политика и нейното развитие е в преките правомощия на правителството. Въпреки това, когато тази политика е пряко свързана с демографията, тя става част от по-голяма стратегическа визия, в която се включват социална политика, демографията, здравеопазването, икономиката и образованието", заяви кандидатът за президент на АБВ.

Той заяви, че президентът е този, който може да погледне надпартийно на нещата и да очертае стратегическия план за развитие по най-важните обществени теми, които трябва да се решават от различни институции.

“Ако търсим съгласие между политическите партии, ако търсим по-широк хоризонт, то най-добрата среда за тази дискусия е президентската институция. Президентът не може да поставя задачи на министрите, но той може да събере и тях, и гражданското общество и да търси национално съгласие по най-важните теми", обясни Калфин.  

Той изказа гледната си точка, че подобни теми в България трябва да бъдат надпартийни и за тях да се работи в интерес на всички.

"Въпросите, свързани с икономиката, регионалното развитие и преодоляване на демографската криза, са точно такива и са абсолютно задължителни за новия български президент“, категоричен беше Ивайло Калфин.

По време на днешното си посещение в град Стрелча Ивайло Калфин продължи тезата си за демографията.

“Когато говорим за решение на демографския проблем, трябва да мислим в две посоки. Едната е свързана с това държавата да задържи младите хора в България, а другата — да направим всичко възможно да държим българите в чужбина близо до държавата си. В момента няма никаква политика към сънародниците ни зад граница, а това е недопустимо. Когато бях външен министър се срещах често с българи в чужбина и мога категорично да кажа и от първо лице, че те се интересуват какво се случва тук и ние сме длъжни да имаме целенасочена политика към тях, каквато в момента липсва. И когато говорим за патриотизъм, това включва разработване на инструменти, които да поддържат връзката на нашите сънародници с родината си“.

Той изреди няколко водещи теми, свързани с приобщаването на българите в чужбина, по които държавата трябва незабавно да потърси решения.

„Трябва да направим така, че българският език в чужбина да може не само да бъде изучаван от всички, които искат това, но и чрез двустранни спогодби, предмета български език да се легализира и да се зачита за част от образованието.

Трябва да направим така, че да предоставим достъп до повече социални и правни услуги за сънародниците ни зад граница.

Трябва да облекчим процедурите за  гласуването им. Електронният вот  е една такава алтернатива“, каза още Калфин.

„Президентската институция може да реши тези проблеми, ако в стола на „Дондуков“ 2 седне човек, който има визия, знае и чува какви са нуждите на сънародниците си, без да прави разлика от коя страна на границата ни живеят те, а не ако е послушен и продължи политиката на нищо-не-правене“, обобщи на финала той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    0 0 Отговор
    А,ДОСЕГА КЪДЕ БЯХТЕ ???Преди избори се сещате за проблемите на хората.А,иначе задкулисни сделки и далавери между всички партии .
  • 2 Картър

    0 0 Отговор
    Комунделите имат един Кадиев, на всеки избор за кмет на София той е дежурен кандидат. Калфин върви по неговата пътека, но кандидатства за президент и докато Гоце се дърли с Нинова, Орешарски ще спечели изборите!)
  • 3 дада

    0 0 Отговор
    Господин Калфин, недей да се мориш толкова. Няма да станеш президент, така че карай по-спокойно.
  • 4 кроко

    0 0 Отговор
    Калфин пак с празните приказки в стила на покровителя си Гоце - визия ще създава! Аман от визионери, дори задника не можем да си избършем с тия празни приказки. Олицетворение са на онази мисъл на Айнщайн от статията Да разрушим матрицата- все дрънкат празни приказки и очакват че ще постигнат нещо. Що не си кажете че целта ви е да не ви забравят хората и на парламентарните избори да вържете над 4% за да можете да се борите за парче от баницата. Аре марш и вие към политическото гробище.
  • 5 Възторжен

    0 0 Отговор
    Калфин откри топлата вода...Как не сме се сетили до сега ? Предлагам тук да инициираме комитет и да предложим Калфин за Нобелова награда ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове