Last news in Fakti

23 Ноември, 2016 16:38 947 1

БДЦ ще подкрепят експертно правителство

  • бдц-
  • подкрепят-
  • експертно-
  • правителство

Плевнелиев проведе консултации с Парламентарната група на БДЦ

БДЦ ще подкрепят експертно правителство - 1
Снимка: БТА

Това народно събрание има шанс да излъчи ново правителство само ако има политическа воля за това. Ние такава не виждаме в момента, при което остава единствената възможност за някакъв тип експертно или програмно управление, което да преведе страната в периода между двама президенти. Това каза Румен Йончев от "Български демократичен център – Народен съюз“ след края на консултациите при президента Росен Плевнелиев.

„Ние бихме подкрепили такова правителство и това заявихме и пред господин президента, но отново то е възможно, когато има волята на всички политически сили в Народното събрание“, каза той.

„Считаме идеята за свикване на КСНС за особено подходяща и там да се обсъди този въпрос, и там да бъде взето крайното решение – или дата за избори, или правителство в някакъв експертен формат, което да преведе страната през този период“, каза Йончев.

„Най-малкото, което трябва да гарантира едно такова правителство е прехода между двама президенти и подготовката на българското председателство на ЕС, което хич не е за подценяване“, добави още той.

Румен Йончев подчерта, че от представителите на „Народен съюз“ не смятат, че в кабинета трябва да има представители политици, а по скоро трябва да е кабинет, който да носи определена експертност и да върши определени задачи, които са му поставени в рамките на година или нещо от този порядък. На въпрос дали, ако ПФ излъчи експертно правителство БДЦ биха ги подкрепили той заяви: „Ние бихме подкрепили правителство, родено именно по този начин от Народното събрание“. Логично е третият мандат да бъде даден на ПФ, каза той.

Относно това какъв трябва да бъде премиерът в това правителство Румен Йончев заяви, че неминуемо той трябва да бъде експерт. „Трябва да бъде еднакво отдалечен от всички, за да може да овладее ситуацията и а преведе страната“, каза той. БДЦ няма да настояват да има свои предложения за експерти в състава на това правителство.

Председателят на БДЦ Росен Петров пък коментира, че по всичко личи, че се отива към парламентарни предсрочни избори.

Д-р Красимира Ковачка, съпредседател на БДЦ пък каза, за проведения референдум: „Желанието на хората не трябва да остане на страна без позицията на народните представители.“

„Ние от БДЦ още преди месец казахме, че трябва да започнат консултации с независими експерти, конституционалисти и всички политически сили, които трябва да седнат на една маса и да се каже „за“ и против“, заяви Ковачка. По думите й, грешка на всички политически партии е било, че тези дебати не са направени преди провеждането на референдума. „Тази позиция за програмния кабинет, която ние от БДЦ подкрепяме категорично е във връзка с това да се чуят и хората, и да имат достатъчно разяснения за това, което се случва. Има ли такава система и какво ще се случи, ако по този начин се проведе следващият вот“, каза още тя.

Припомняме, че държавният глава Росен Плевнелиев проведе консултации с Парламентарната група на Български демократичен център (БДЦ) - Народен съюз в рамките на конституционната процедура след гласуваната оставка на правителството на министър-председателя Бойко Борисов. На „Дондуков“ 2 президентът се срещна с народните представители Красимира Ковачка, Румен Йончев, Светлин Танчев и Росен Петров.

На срещата бяха обсъдени възможността да бъде съставено правителство в рамките на действащото Народно събрание, възможните дати за предсрочни парламентарни избори, както и ключовите приоритети за 43-ото Народно събрание. Държавният глава изрази готовност да подкрепи всяка възможност за постигане на съгласие измежду политическите сили в настоящия парламент за съставяне на нов кабинет.

Президентът даде положителна оценка на дейността на 43-ото Народно събрание в ключови сфери като сектор „Сигурност“, енергетика и дуално образование и отбеляза, че важните задачи в дневния му ред не са изчерпани.

Такива според държавния глава са приемането на републиканския бюджет за 2017-а година и даването на ясен сигнал на гражданите, че гласът им на проведения успоредно с президентските избори национален референдум ще бъде чут. В рамките на разговора Росен Плевнелиев призова промени в изборното законодателство да се предприемат само след добре обмислени и неприбързани действия, както и за широк обществен дебат и запазване на институционалния баланс в държавата.

Народните представители от парламентарната група на БДЦ-Народен съюз от своя страна също призоваха да не се позволява настоящата политическа криза да прераства в парламентарна. Заедно с държавния глава те се съгласиха, че основен приоритет в работата на настоящото Народно събрание следва да бъде и подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

В утрешния ден предстои президентът Росен Плевнелиев да продължи конституционната процедура чрез консултации с парламентарните групи на ПП „АБВ“ и ПП „Атака“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон

    0 0 Отговор
    При добро желание и държавническо мислене,трябва да седнат и да се разберат партиите,да направят експертно правителство,това е по добрият вариант,защото ,ако се направи служебно,всички ще мислят за изборите,да откраднат ,колко може повече и държавата няма да функционира правилно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове