Last news in Fakti

24 Ноември, 2016 06:29 10 542 10

БСП тотално се изложи с атаката срещу плоския данък

  • данък-
  • доходи-
  • политика

Преглед на печата

БСП тотално се изложи с атаката срещу плоския данък - 1

„24 часа”

Горанов: Тази година ще има излишък

Бюджет 2016 ще завърши с излишък въпреки планирания дефицит от 1,7 млрд. лв. Това заяви в сряда в парламента финансовият министър Владислав Горанов.

Проектът за бюджета за 2017 г. пък влиза на второ четене в пленарна зала идната седмица. Ако бъде одобрен, няма да има проблеми с увеличаването на минималната заплата от 420 на 460 лв., с вдигането на учителските заплати с 8%, увеличаването на разходите за отбрана, сигурност, образование и съфинансиране по еврофондове.

„Труд”

Вижте какво е договарял Москов за ваксините с турския си колега в Истанбул

„Д-р Мехмет Мюезиноглу, министър на здравеопазването на Република Турция домакинства на д-р Петър Москов, министър на здравеопазването на България и Адам Персенски, заместник-министър на здравеопазването, в Истанбул.“

Това пише в съобщение, придружено със снимка, на турското здравно министерство за среща, провела се на 17 септември 2015 г.

За тази среща официално съобщение от българска страна липсва и единствените данни за нея са в медийни разследвания за аферата с ваксините.

„Стандарт”

Българите обеднели с $2 млрд.

Българите са обеднели с $2 млрд. през последната година. Богатството им се е стопило до 87 млрд. долара, като на човек се падат по 14 824 долара ($9159 във финансови активи и 8748 - в нефинансови). Данните са от годишния доклад Global Wealth Report на Credit Suisse, цитиран от в. „Стандарт”.

Благосъстоянието ни е било 113 млрд. долара през 2013 г., оттогава обаче намалява всяка година, като през 2016 г. достига до най-ниските си нива за последното десетилетие. В същото време българите потъват в борчове.

„Монитор”

1,3 млн. лв. дадени за спасителни акции в планината

Над 1,3 млн. лева са извадили Българският червен кръст и армията за спасителни акции за закъсали и изчезнали в планината туристи. Това показва равносметката за година, направена от двете институции по искане на „Монитор“. БЧК са извадили 946 000 лева само за акциите, като отделно са превели на Планинската спасителна служба 326 000 лева за командироване на спасители от различни краища на България за участие в тях, както и за допълнителни разходи по операциите, съобщи председателят на червенокръстците Христо Григоров. Армията е участвала в 5 от акциите, като това е глътнало от хазната й 61 076 лева (виж вдясно). В същото време почти никой от пострадалите не е имал застраховка и съответно парите по спасяването му са останали за сметка на институциите.

„Сега”

БСП тотално се изложи с атаката срещу плоския данък

БСП за пореден път доказа, че не държи на думата си. Този път доказателството дойде с обсъждането на пакета с данъчните закони за 2017 г., които парламентът вчера гласува окончателно.

Само преди дни председателката на БСП Корнелия Нинова тържествено се зарече, че социалистите няма да пречат на приемането на бюджет 2017, както е предложен от кабинета "Борисов", и ще оттеглят всички свои идеи за пренаписване на приходи и разходи.

„Капитал дейли”

Кредитирането расте за пръв път след фалита на КТБ

Банковото кредитиране към неправителствения сектор в България расте за пръв път на годишна база от октомври 2014 г., показват данните на БНБ. Ниските лихви, успешно приключилите стрес тестове на българските банки и ръстът на икономиката са причина за активизирането. Това е и първият годишен растеж след фалита на КТБ, който силно сви кредитирането. Основният ръст, който е 1.1%, идва от междубанковите заеми и ипотеките, леко повишение има и при кредитите за бизнеса.

„Дума”

Като за последно

Не мина и седмица, откак парламентът гласува оставката на кабинета "Борисов 2", и министрите забравиха, че са се клели да спазват закона и "във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа". Нацупиха се. Скриха се зад тъмните стъкла на служебните лимузини и дебелите врати на кабинетите и се захванаха с техни си неща. Като за последно. Понеже ясно е, че мнозина от тях власт едва ли ще помиришат в близките години.

Времето ги притиска, а я работа колко им се отвори. Тук съпартийци в директорски борд да уредят, там роднини в печеливша държавна компания да напъхат, че и на приятели бизнесмени да помогнат къде с концесия, къде с разрешително, разписано в последния момент. Работят на пълни обороти и в съкратени срокове. Така, както се работи за себе си. Напук на срокове, процедури и приличие. Нищо, че сме в Рождественски пост - време за покаяние, въздържане от пороци и смирение. "Интересите на народа" са захвърлени и забравени. Търкалят се по неремонтираните "първокласни" пътища на страната. Сега приоритетите са други - родата, приятелите, бизнеспартньорите, на принципа "днес аз на теб, утре - ти на мен". Като за последно...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    4 13 Отговор
    РАЗСЪЖДЕНИЯ

    ПРИМЕР: Иван взема 3000 лв. заплата. Стоян взема 600 лв. заплата
    Данъкът е пропорционален – 10 %. Данъка на Иван е 300 лв. Данъка на Стоян е 60 лв.
    Разполагаемите средства от тук нататък за съществуването на Иван са 2700 лв., а за Стоян – 540 лв. Ако за нормалния живот на един човек, месечния доход следва да бъде около 600 лв., то Стоян ще е на прага на бедността, а Иван ще има достатъчно средства не само да съществува нормално като човек, но средства за развлечения, а при достатъчно добро управление на средствата си – и за спестявания. Така социалното неравенство между двамата в резултат на плоския данък ще се увеличава все повече и повече.
    В Конституцията има две посочвания относно данъците. Едното е в преамбюла – БГ е СОЦИАЛНА държава – „да създадем демократична, правова и социална държава”
    Самото наименование „социална” означава, че държавата следва да работи в интерес на народа, т.е. на хората, като им осигурява някакво социално/човешко равенство в техния живот. От горния пример е видно, че по отношение на разполагаемата част, след облагане на дохода, ЛИПСВА елемента „социално равенство”. Богатия си остава богат и става все по-богат, а бедния става все по-беден. Това не отговаря на принципа за социално равенство и ПРАВИ ПЛОСКИЯ ДАНЪК ПРОТИВОКОНСТОТИЦИОНЕН.
    На второ място, в Конституцията, в чл.60 е разпоредено:
    Чл. 60. (1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущест

    Коментиран от #8

  • 2 Пешо

    4 10 Отговор
    На второ място, в Конституцията, в чл.60 е разпоредено:
    Чл. 60. (1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.
    Ключовата дума в разпоредбата е „СЪОБРАЗНО” доходите.
    Смисъла на думата „съобразно” е със значение – ПРОПОРЦИОНАЛНО, съотносимо спрямо нещо. Нещото, това е получения доход. За да бъде данъка социално справедлив, следва той да е съотносим към получавания доход, т.е. да е пропорционален на дохода. По-голям доход, по-голям данък. При това положение, облагането ще е както социално справедливо, така и ще съответства на императивната разпоредба на Конституцията – чл.60, ал.1.
    Що се отнася до корпоративния данък, то той задължително следва да бъде пропорционален. И за него важи принципа на чл.60 от конституцията – данъка да е съобразно доходите на лицата, включително и юридическите такива. Вярно е, че в конституцията това изрично не е записано, което си е „пропуск” на бащите и майките на Конституцията, съобразен с последващата „демокрация” след приемането на Конституцията за „ползи роду” (знаем и родовете).
  • 3 коки

    15 3 Отговор
    До Пешо: Ами ако Иван е инвестирал в образование и завършил инженер,компютърен специалист или друга високоспециализирана дейност,а Стоян е лапал мухи и завършил изгорялата гимназия на село,тогава откъде на къде Иван ще плаща повече за това,че се е трудил повече и е постигнал нещо в живота????
  • 4 Насо

    14 3 Отговор
    Пешо разбирам,че Ти си човека със 600лв. заплата е брат не е приятно знам,ама не е оферта да ми взимат 300 лв. данък. А ако е 20% са 600лв. Което Пешо е повече от твоята заплата. Което ама никак не е добре ,защото Пешо и Ти и аз ,като отидем при личния си плащаме таксата и Ти и аз, като отидем в болница получаваме еднакви грижи да ама аз Пешо плащам на месец ,колкото ти за цяла година и получаваме еднакви грижи. Пешо има страни, в които не е така. Пешо много от мойте данъци отиват за издръжка на изоставени деца казвам изоставеният(родителите им са в чужбина) е аз длъжен ли съм Пешо да храня на някои коп........ Пешо с 3000 заплата не си богат ,а просто много работиш и си скъсваш дупето от работа. Но преди това си дал много хиляди за образование, защото си с две три висшета и повече. Редно е сега да жънеш. Не е редно за хора с основно и да имат претенции дори и 600 лв. са много за тях. Така, че наистина БСП си вкараха автогол с това. Твърде скоро беше. Данъци трябва да се плащат няма спор ,но да говориш работещия човек не е оферта. Има фирми ,заводи от големите да търсят пари. Не от работещите хора.
  • 5 антрашпиц

    2 0 Отговор
    Насо просто доходите са ниски.Затова се вайкаме че са високи данъците.А за инвестицията в образование си прав.Там спор няма...
  • 6 Насо

    11 0 Отговор
    Забравих да кажа на Пешо,че част от данъците ни отиват за ПОМОЩИ на многодетните майки(от ромски произход).
    Пример: една жена с 5-6 деца се води многодетна самотна майка тоест Пешо тя взима повече пари на месец от Теб ако Ти взимаш 600 лв. Но на теб и на мен ни скъсват г.... за тези пари,а тази жена не е внесла нито стотинка данъци. Благодарение на нашите данъци тя съществува. И още нещо Пешо ако тази жена отиде да ражда пак няма да я върнат,че няма осигоровки, но ако отиде твоята или моята жена ще ги изхвърлят (сами си правете изводите). Пешо и аз имам дете на 2г.,но моето не е дете според държавата ,защото аз не получавам детски за него то не е дете( татко му и майка му не плащат данъц). Затова на него не му се полагат тези детски от 35 лв. А моите данъци могат да хранят чуждите деца за моето няма аз съм богат. Не и аз имам дете каквото се полага на твоето се полага и на моето. Независимо,кой колко данъци плаща.
  • 7 1234

    1 0 Отговор
    И на времето беше така с прогресивен данък,но и в детските градини плащането беше в полза на циганите.Аз имах три деца и плащах максимума 36 лв,циганина и той имаше три деца и работеше като мене в завода,но плащаше 040лв в детската градина,и на въпроса ми защо отговора беше ,,те са от малцинствата".
  • 8 Чакала

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Както виждаш Пеше "материала" е толкоз тъп че дори и в мизерия ти слагат минуси !! Остави да ги тъпчат и не се занимавай с тях, хора който си прекарват вечерите гледайки С. Трифонов и ходят като лумпени да аплодират на концертите му не заслужават нищо
  • 9 гост1

    1 0 Отговор
    И Пешо е прав, и Насо е прав. Оставяйки настрана сметките на Насо (основателни, но и егоистични), като че ли подкрепям тезата на Пешо. Обаче, не във варианта от разсъжденията на Насо, където той сравнява 600 със 3000. Ами ако в разсъжденията включим 5000, и 10 000, а социалният минимум го изместим към, 2000, при константна заплата на Насо 3000. Как това би променило разсъжденията му?
    Кой е казал, че социалното е справедливо? Не е! Просто е приемливо от масата.
    За мен по-скоро варианта е граници на доход, рамкиращи основа + % върху разликата получаваният доход - най-ниската стойност на границата.
    Примерно:
    1500 лв. попада в граница 1000-2000, и дължи основа 80 лв. + 12% върху 500 или общо 140 лв.
    следващата граница е 2000-3000 където процента на разликата вече е 20 %, а основата 180 лв. Така ако вземаш 2500, ще дължиш 180 + 100 = 280 и т.н.
    Така хората с доход в горната част на границата ще имат мотив да преминат в ниският сегмент на следващата граница, макар това да покачва % с 8 пункта облагането на горницата.

    п.с.
    Примера е съвсем хипотетичен, с измислени стойности, които така могат да се променят, че да не е прецакан този, на ръба на лимита, като същевременно има възходящо повишаване чистото %-но облагане.

    Коментиран от #10

  • 10 гост1

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост1":

    .... заедно с това обаче, би трябвало ежегодно да се актуализира минималният осигурителен доход според категоризацията в КТ, а защо не и фиксирано, годишно %-но увеличение на РЗ за заеманата длъжност.
    ...а не както е масовата практика в момента, да се договаряш за една заплата и да ти приспадат назад % прослужено време, който след като уж ти го начислят върху по-малка сума, да се получи договорената.
    Може да се въведат такси лукс - диференцирани % данъци за стоки на лукса, коли, имоти и т.н. Прогресивен растеж на облагането при повече от 1 имот, автомобил и т.н.

    ...има много неща, които могат да се направят, стига да има желание!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове