2 Ноември, 2011 14:57 707 0

32-ма номинирани за „Човек на годината“ 2011

  • човек на годината-
  • награда-
  • бхк

Гласуването за наградата на публиката започна

Тридесет и двама са номинираните за „Човек на годината“ 2011 – годишните награди на Български хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността, съобщиха от правозащитната организация.


Сред номинираните има правозащитници, журналисти, лекари, блогъри, съдии, артисти. Номинираните практики са от сферите независима съдебна власт, справедлив процес, гражданско участие, честни избори, свобода на словото, гражданска доблест, право на образование, на здравеопазване, на достъп до информация, права на децата, на родилките, на хората с увреждания, на бежанците и мигрантите, на ЛГБТ хората, права на животните, опазване на природата. Трима души са номинирани посмъртно. Осем от номинираните са организации.

От 1 до 30 ноември публиката може да гласува за своя фаворит. Носителят на „Наградата на публиката“ – а именно този, събрал най-много гласове при онлайн гласуването, получава статуетка и диплом.

Журито ще избере носител на голямата награда „Човек на годината“ 2011 и двама подгласника, измежду всички получени номинации. Победителите ще бъдат оповестени на церемонията по връчването на наградата „Човек на годината 2011″ на 9 декември 2011 г. – в навечерието на Международния ден за правата на човека.

Номинациите за „Човек на годината“ бяха отворени до 31 октомври включително. Всеки можеше да номинира човек или организация. Измежду всички постъпили номинации, комисия допусна само онези за конкретна правозащитна дейност, извършена в периода ноември 2010 – октомври 2011 г. Критериите за постъпките/практиките са да са прецедент в правозащитната сфера, да имат значителен потенциал за предизвикване на обществено развитие, да имат градивен/обединяващ обществото потенциал, да се отличават с доблест, сърцатост и да са новаторски/оригинални/творчески. Постъпките или практиките трябва да са насочени към утвърждаване и защита на основните човешки права, като от тази година за пръв път бяха допустими и номинации на хора, които се борят за защита на други ценности, сравними с правата на човека, и чиято дейност е в съзвучие с духа на наградата.


През 2010 г. в наградите „Човек на годината“ допуснатите номинации бяха 26. Гласовете на сайта, за наградата на публиката, бяха над 5500. Председателката на Висшия адвокатски съвет, адв. Даниела Доковска, взе голямата награда „Човек на годината“ 2010.

Наградите „Човек на годината“ нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА