Last news in Fakti

3 Ноември, 2011 13:19 989 0

Даниела Кънева с орден от правителството на Япония

  • софия-
  • япония-
  • даниела кънева-
  • орден на изгряващото слънце – златни и сребърни лъчи

На 3 ноември 2011 г., Денят на културата в Япония, правителството на Япония оповести своето решение да награди с Орден на изгряващото слънце – Златни и сребърни лъчи, изтъкнатата българска журналистка от БНТ Даниела Кънева. Тя е един от 53-мата чуждестранни граждани, които ще бъдат отличени за своите заслуги към Япония в рамките на есенната сесия по награждаване на японското правителство.

През 1970 г. Даниела Кънева става първият български кореспондент, изпратен на работа в Япония. През всичките години на своята журналистическа работа тя отразява пълно и точно събитията, свързани с Япония, автор е на над 30 документални филма за Япония и представя пред зрителите различни страни от облика на Япония. Тя беше избрана да получи японския държавен орден именно заради големия си принос за постигане на взаимно разбирателство и утвърждаване на добрите контакти между Япония и България.

С това отличие, българите, които са носители на японски орден за заслуги в областта на културата стават седем души (в това число не са включени посланиците на България в Япония и бившите ръководители на държавата).  През 1982 г. е наградена Елена Алинска, преподавател по руски език в Софийския университет, през 1995 г. – проф. Христо Недялков, диригент на Детския радио хор, през 2005 г. – Мария Вълчанова, бивш директор на 18 СОУ „Уилям Гладстон” в София, въвела за първи път в България преподаването на японски език като задължителен предмет в програмата на гимназиалния курс. През 2006 г. орден е връчен на  Лиляна Кънева, бивш изпълнителен директор на Българската сумо федерация за нейния изключителен принос за популяризирането на националния японски спорт в България и за насърчаване на българските сумо таланти, един от които – Калоян Махлянов – Котоошу, а през 2009 ордени получиха Братислав Иванов, преподавател по японски език и зам. директор на 18 СОУ „Уилям Гладстон” в София, автор на множество учебници и помагала по японски език, както и Дора Барова, дългогодишен изтъкнат преводач от японски език.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА