Last news in Fakti

10 Ноември, 2011 20:33 8 470 1

Писна ни! Гърци крадат наши ловни кучета

  • софия-
  • гърци-
  • крадат

Писна ни гърците да ни крадат кучетата, оплакват се ловци от крайграничното кирковско село Чакаларово, съобщи Нов живот. Казват, че наскоро в Кремен изчезнало най-доброто гонче свинар. По време на лов, мине ли наш копой на гръцка територия, връщане назад няма.
Докога гръцките колеги ще ни работят, пет години трябват да се обучи едно куче, повече не можем да им бъдем чираци, недоволства ловец, на който са му изчезнали няколко кучета.
Авджиите се притесняват, че ще стане скандал, защото повече не могат да търпят.
Нашите авджии не посягат на чужди кучета, защото  животните нямат вина, за тях граници няма. Ловците в южната ни съседка не пускали кучетата си близо до нашата границата, затова техни четириноги почти не минавали насам. Но зорко дебнели за „заблудени” наши копои.
Имат канал, веднага ги експедират във вътрешносттана страната или ги изнасят в други страни. Досега са ми изчезнали над 10 кучета, обикалял съм селата около Комотини да ги търся, но нищо не открих, казва Хари Видински, който е обучавал ловни кучета.
Ловците в Кирковско смятат, че този проблем трябва да се разгледа на междудържавно ниво и да се вземат мерки. Надеждата ни е, че нещата ще си дойдат на мястото, когато се отвори Маказа. Тогава ще можем да реагираме бързо, ще ходим на място да ги търсим, все някои техен колега ще издаде кой е задържал наше куче, казва Бисер Чолаков, специалист по лова в Ловно-рибарското сдружение в Кирково. Сдружението ще се свърже с ловни организации в Гърция и ще предложи да подпишат споразумение за връщане на наши кучета, преминали на тяхна територия и обратно. Досега такива контакти бяха невъзможни.   
 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дорн дьорд

    0 0 Отговор
    Е това вече ще бъде принос към световната дипломация - през 716 година хан Тервел и император Теодосий III сключват договор за взаимно връщане на политически бегълци - вече нашите хора се вълнуват и от връщане на кучетата .