Last news in Fakti

14 Ноември, 2011 13:06 725 0

Стартира „Енергиен пламък 2011”

  • учение-
  • енергиен пламък 2011-
  • военни

В района на Националния военен учебен комплекс „Чаралица” днес, 14 ноември, започна многонационалното компютърно подпомагано командно-щабно учение „Енергиен пламък 2011”. В него участват до 200 военнослужещи и цивилни служители от Албания, България, Гърция,  Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция, както и представители на Българския червен кръст и Държавната агенция за бежанците, съобщиха от военното министерство.

Целта на учението е да се повишат способностите на страните от Балканския полуостров в отговор на възникнали регионални кризи в сферата на националната и енергийна сигурност.

Офицер, планиращ учението е началникът на отбраната на Българската армия генерал Симеон Симеонов. Офицер, провеждащ учението е командващият на Съвместното командване на силите на Българската армия  - генерал-лейтенант Атанас Самандов.

По време на многонационалното учение участниците ще работят основно за повишаване на  оперативната съвместимост между армиите на страните от Балканския полуостров; координиране на военните операции в многонационална среда; усъвършенстване на  процедурите по управление и протичане на информацията между и в щабовете.

Учението  се наблюдава от представители на Съюзното командване на НАТО по трансформациите.

„Енергиен пламък 2011” обхваща дейности по подготовката и воденето на мироподдържаща операция, като част от водена от НАТО операция в отговор на криза извън зоната за отговорност на Северноатлантическия съюз. Формираните многонационални съвместни оперативни сили CJTF - “ACTIVE FORCE’’, в т.ч. и Балканската многонационална бригада (BMN BDE), съставена от контингенти на държави от Балканския полуостров,  се развръща в зона на операция, за да бъде възстановен мира и сигурността в региона.

Предвижда се на 17 ноември да се проведе Ден за посещение от високопоставени гости и медии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА