15 Март, 2017 19:11 1 080 2

Приемът в университетите намалява с 8%

  • университети-
  • висши училища-
  • прием-
  • субсидии
Приемът в университетите намалява с 8% - 1
Снимка: Факти.бг

Приемът на общия брой субсидирани от държавата студенти в първи курс намалява с 8% за следващата академична година. Заедно с промените от миналата година делът на финансираните от държавата първокурсници спрямо броя на абитуриентите се връща към нивото на приема от 2010 г. – 62, информират от Министерството на образованието.

Отпуснатият план-прием за миналата година в държавните висши училища е бил 49 596 места, вкл. за магистри след бакалавърска степен. Одобреният за тази година план-прием е 45 579 студенти. Това става ясно с приетите днес от Министерския съвет промени в Постановлението за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища.

С промените изпълняваме едни от основните цели в Стратегията за развитие на висшето образование, свързани с качеството във висшите училища. Те са породени от необходимостта да се възстанови балансът, който е нарушен в предишния период, каза министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в МС. Той подчерта, че броят ученици, които завършват средно образование, е намалял с около 25% общо за периода от 2010 г. до 2015 г., а броят на приеманите студенти не се е променял. Именно този дисбаланс е наложил промените в постановлението.

Има направления, които са засегнати повече и намалението при тях е значително. Това са „Икономика“, „Администрация и управление“ и „Туризъм“. При тях реализацията на студентите е много ниска – 20-30% от завършилите работят на позиция, която изисква висше образование. Но има и направления, при които приемът се увеличава. Това са „Педагогика“, „Математика“, „Информационни и комуникационни технологии“. Към тях има заявен интерес от бизнеса и те реализират добре студентите си, посочи министър Денков.

На висшите училища, които обучават в направления със съществено намаление на приема на кандидат-студенти за тази година, е предложено да подготвят тригодишни програми за устойчиво развитие. В тях те трябва да предложат преструктуриране, така че след този период да могат да развиват перспективни за техния регион направления с наличния брой студенти. Целта е да бъдат решени специфичните проблеми на тези университети, без да се нарушават общите принципи и общите баланси за развитие на висшето образование. Тези програми ще бъдат финансирани целево, за да се подпомогне преструктурирането, обясни министърът.

При финансирането на висшите училища ще се вземе предвид и тяхното значение за развитието на региона, в който се намират. Според министър Денков една от функциите на университетите е да служат като мотор за икономическото развитие на регионите чрез подготовка на съответните специалисти. Затова се предвижда промяна в методиката за финансиране, която да отчита характерните особености за съответния регион, а не само средните стойности за страната.

Друг елемент на промените е свързан със специфична подкрепа на хуманитарните направления – „История и археология“, „Философия“, „Филология“ и „Религия и теология“. В тях се подготвят специалисти, които лесно могат да влязат в училищната мрежа с допълнителна педагогическа квалификация. По този начин щe се компенсира очакваният дефицит на учители през следващите години.

Предложените промени в постановлението получиха много ясна подкрепа от Асоциацията на работодателските организации в България, които играят важна роля при определяне на необходимите за пазара на труда специалисти. Съветът на ректорите също прие тези промени със съответните мерки, които да позволят на висшите училища да се преструктурират, припомни министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12Ф

    1 0 Отговор
    Тази година се очаква да се родят около 50 000 деца в България, което означава, че реално след 18 години местата трябва да бъдат около 15 000 или 3 пъти по-малко.
  • 2 пропищял

    1 0 Отговор
    Голям майтап. Завършващите средно са намалели с 25%, а приема се намалява с 8%. Не с 8 с 40% трябва да се намали приема. С толкова са намалели децата след 1991г. Сега всичкото галош става висшист, а след това казва държавата не дава работа и отива в чужбина да бере ягоди или нещо подобно. И за това ли се харчат пари?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове