Last news in Fakti

22 Ноември, 2011 13:21 775 0

Жертвите при катастрофи намаляват

  • цветанов-
  • катастрофи-
  • пътни инциденти-
  • тенденция-
  • цветан цветанов
Жертвите при катастрофи намаляват - 1
Снимка: БГНЕС

С около 120 по-малко са загиналите при пътно-транспортни произшествия към днешна дата в сравнение със същия период на миналата година. Същевременно страната ни все още е далече от средноевропейските показатели.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов председателства заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението. Изнесени бяха актуални данни за състоянието и тенденциите, които характеризират пътно-транспортната обстановка, за броя на загиналите – съпоставени с изминалите години и със средноевропейските показатели.

Като цяло се запазва тенденцията за намаляване на жертвите при пътни инциденти. Към 20 ноември тази година те са 589. Сравнени със същия период през изминалите години те са съответно със 122 по-малко от 2010 г. /когато загиналите са били 711/; с 219 по-малко от 2009 г. /при 808 жертви/. Съпоставката с 2008 г. /с 920 жертви/ сочи намаляване от 331 загинали при пътно-транспортни произшествия.

Данните от сухата статистика обаче не трябва да ни успокояват. Не само защото броят на жертвите означава погубен човешки живот и разбити съдби, но и като средноевропейски показател - загубите на 1 млн. население у нас все още са много повече.  При 62-ма убити на 1 млн. население в страните от Европейския съюз през тази година, у нас вероятното съотношение е около 90 на милион - подчерта министърът.


Оценката на причините за пътно-транспортните произшествия с жертви показва, че голяма част от тях са били предотвратими. Продължава високата смъртност по вина на шофьори с малък опит. Не намалява и броят на жертвите, загубили живота си при обстоятелства, причинени от неправоспособни водачи. Съставът на комисията отчете и запазване на висок ръст на смъртност, настъпила в крайпътни пространства. Като изключително неприемлива бе посочена високата аварийност в населени места, където загиват пешеходци, велосипедисти, деца и възрастни хора, особено през тъмната част на денонощието.

Министър Цветанов изведе принципа на споделената отговорност като приоритет в усилията за разширяване на ангажиментите на различните институции на национално и местно ниво за ограничаване на пътно-транспортните произшествия и намаляване на жертвите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА