Last news in Fakti

11 Април, 2017 16:22 1 229 1

„Съюз за Пловдив“ отказва да участва в аферата „Опера в Панаира“

  • опера-
  • панаир-
  • дани каназирева

Красивата лъжа има за цел да прикрие капитулацията пред частните интереси на реалния лидер на БСП – Пловдив

„Съюз за Пловдив“ отказва да участва в аферата „Опера в Панаира“ - 1

Общинските съветници от „Съюз за „Пловдив“ няма да подкрепят предложението за безвъзмездно придобиване от община Пловдив на 20,63 % от акциите в „Международен панаир Пловдив“ АД.

„Съюз за Пловдив“ има три мотива за решението си:

1. Няма нормален човек, търговец или компания, които веднъж излъгани от свой партньор и имотите им са били отнети, втори път да поискат да влезнат отново в съдружие със същия партньор.

През 2006 г., община Пловдив създаде фирма „Пълдин туринвест“ в съдружие с бизнесмена Георги Гергов с цел приватизацията на Панаира, като в това дружество „успешно“ бяха погребани 22 пловдивски имота с площ около 400 дка, сред които и 14 имота в Стария град. И тогава лъжата беше красива - обещаваха огромни приходи, бум на туризма, бляскави къщи в Стария град, ремонтирани с парите на бизнес-партньора.

Община Пловдив е на трайна загуба от това съдружие - няма нито дивиденти от търговската дейност, нито достъп до апортираните имоти, нито дори информация за финансовото състояние на „Пълдин туринвест“ и „Международен панаир Пловдив“ АД.

2. Сделката с приемането на държавните акции от Пловдив и Варна има за крайна цел Георги Гергов да стане едноличен собственик на Панаира.

На 2 август 2016 г. Общинският съвет на Пловдив, с решаващото участие на групата на ГЕРБ, единодушно отхвърли предложените от Министерския съвет акции. Осем месеца по-късно сделката отново е включена в дневния ред на сесията – това решение е взето далеч от Пловдив.

Ето обяснението за този натиск - в постановлението на Министерския съвет от 29 юли 2016 г., с което държавата дарява 29 % акции на община Варна и 20,63 % на община Пловдив, е записано, че прехвърлянето на държавния дял в Панаира влиза в сила след съгласието на двете общини.

Според схемата, заложена във въпросното постановление на Министерския съвет, община Варна ще замени акциите от Панаира за притежаваната от Гергов т.нар. „Дупка“ в центъра на града. Така той ще придобие почти 80 % от капитала на Панаира и ще може безпроблемно да увеличава капитала и да стане почти едноличен собственик, защото според устава на „Международен панаир Пловдив“ АД за увеличение на капитала са необходими 2/3–ти мнозинство, т. е. 67% от акциите.

Точно с този мотив Общинският съвет на Пловдив отказа схемата миналата година и тя бе пред провал. Сега обаче управата на града ни е подложена на унизителен натиск, за да промени решението си. Точно затова измислиха красивата лъжа за операта – миналата година никой не отвори и дума за изграждане на Опера в Панаира.

3. Малко вероятно е обещанието за нова Опера изобщо да бъде изпълнено, защото нито един от въпросите за статута на терените и бъдещата собственост не е изяснен. Опасността в бъдеще е Пловдив да зависи изцяло от добрата воля на Гергов.

Има два варианта за реализацията на подобен проект.

Първият вариант е да се обособи самостоятелен имот, на който да се построи евентуално новата сграда или да се учреди право на строеж. Имотът, обаче, трябва да бъде освободен от тежести, тъй като към момента „Международен панаир Пловдив“ АД има милиони левове задължения и всички негови имоти служат като обезпечение на кредиторите, тоест са ипотекирани.

Без отговор остава въпросът чия собственост ще бъде построената сграда, за която държавата уж ще похарчи 50-60 млн. лева, тъй като не може или поне не е нормално парите на данъкоплатците да се наливат в частно дружество. И много важен детайл - от този имот едва 20 % ще бъдат на община Пловдив (колкото ще бъдат нейните акции в дружеството), а 80 % - на частника.

„Да не стане така, че в един момент общината да откупува собствения си имот“, предупреди лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

Според нея, ако Общинският съвет приеме предложението без необходимите правни гаранции, ще постави Пловдив в ситуацията, в която градът ни единствено трябва да разчита на добрата воля на мажоритарния собственик на Панаира.

Вторият вариант е след довършване на схемата с приемане на акциите, размяната във Варна и увеличаване на капитала на Панаира, участието на община Пловдив да се сведе от 20 % до нула, както това се случи с фирма „Градски транспорт“. Това отваря възможността Панаирът да бъде продаден и Пловдив окончателно да изгуби имотите си.

„За мен това е абсурдно, недостойно и нечестно към града. Съдбата на емблемата на Пловдив и на много имоти е в ръцете на Общинския съвет. „Съюз за Пловдив“ призовава всички общински съветници да не се поддават на натиска и на сесията на 13-и април да отхвърлят тази сделка и да не позволят за втори път да се случи това, което се случи в Пловдив през 2006г.“, коментира Каназирева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    1 0 Отговор
    Нещо много сложна схема е описана тук. Иван Тотев преди години му продаде на Гергов дялове от панаира и сега Гергов има мисля над 50%. Дори да му трябват 67% за да си прави каквото иска и да увеличава капитала, винаги могат да го премахнат това условие, като направят едно общо събрание и общината и държавата гласуват само с дан 50% да можеш да увеличаваш капитала, а Гергов ги има. И също така, ми се струва нелогично Гергов да пропуска възможността да врътне отделна далавера с имота му във Варна, я като го продаде на общината за изгодна сума, я като го размени с държавата за нещо още по-изгодно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове