28 Април, 2017 12:49 1 541 2

Парламентът с обща декларация за Македония

  • парламент-
  • декларация-
  • ситуация-
  • македония
Парламентът с обща декларация за Македония - 1

По инициатива на председателя на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова Народното събрание прие обща национална позиция за събитията в Македония.

Декларация на Народното събрание на Република България

Народното събрание на Република България изразява дълбока тревога от развитието на кризата в Република Македония.

Нахлуването в сградата на парламента и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Като парламентаристи смятаме, че агресията срещу нашите колеги е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове.

Надяваме се президентът на Република Македония и водещите политически сили да предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане в полето на политиката. Вярваме, че разрешаването на кризата е възможно само на основата на спазването на Конституцията и законите на страната.

Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират до междуетнически конфликт. Това би имало тежки последици за Република Македония и ще се отрази на стабилността и перспективите за икономическо и социално развитие в региона.

Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.

В рамките на предстоящото председателството на Съвета на ЕС, България ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа.

Ето какво казаха за ситуацията в Македония и лидерите на някои партии:

Корнелия Нинова, БСП: Разтревожени сме от събитията в Македония

„Разтревожени сме от събитията в Македония. Засяга се големият въпрос за национална сигурност на България. Този въпрос не е партиен, това е въпрос за България. Не може да го изразяваме в социалните мрежи, а тук в българския парламент. Това е мястото, където трябва да изготвим обща национално отговорна позиция в защита на националния интерес на България ида я отстояваме всички ние заедно.

Красимир Каракачанов, „Обединени патриоти“: Има пряка заплаха за сигурността на България заради събитията в Македония

Изразяваме несъгласието си със служебното правителство - пряка заплаха за сигурността на България има. Това каза съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Красимир Каракачанов.

„Тревогата ни не е само заради това, че се нарушават демократични права в Македония, а поради факта, че в Македония живеят наши сънародници“, заяви той.

„Не е необходимо този въпрос да се политизира излишно, ако имаме декларация на Народното събрание, тя не би следвало да бъде в посока заемането на една или друга страна в конфликта, а която да е загрижена за сигурността на България“, коментира Красимир Каракачанов.

„От случващото се в Македония се пораждат проблеми за българската национална сигурност“, заяви той.

„Предупреждавахме отдавна, че ситуацията на Балканите е тревожна. Случващото се в Турция, в Близкия Изток, ситуацията в Македония се очакваше да ескалира и това се случи“, обясни съпредседателят на „Обединени патриоти“. „Призивът ни е да търсим национален консенсус и за слагане на край на тази дива партизанщина, която българският парламент излъчва повече от 27 години“, посочи той.

„Трябва да изразяваме позиции и да генерираме политика на спокойствие и ред на Балканите. България е най-пряко заинтересована от това, което се случва в Македония и там да се възстанови законовият ред, да се спазват правата на гражданите и да се намери решение на кризата, която продължава вече 2 години“, заяви Красимир Каракачанов.

Мустафа Карадайъ, ДПС: Профилът на тези, които създават безредици и етническо противопоставяне в Македония, е същият като на крайните националисти в България

ДПС със загриженост и безпокойство следи събитията в Македония. Случващото се там е логично следствие от процесите, които текат в тази страна. Не само в Македония, но и в други държави от региона. Това се казва в декларация на ПГ на ДПС, прочетена от лидера на партията Мустафа Карадай.

„ДПС винаги е подчертавало, че крайният национализъм, който разделя гражданите по етнически и религиозен признак, е опасен за всяка държава, а на Балканите е взривоопасен. Профилът на тези, които създават безредици и етническо противопоставяне в Македония, е същият като на крайните националисти в България. Дори има съвпадение и в имената на някои от политическите формации“, заяви той. По думите му по тази, а не по друга причина, ДПС смята, че толерирането и включването във властта на крайните националисти е опасно, защото рано или късно торпилира етническия мир. „Българският етнически модел в доктрина на д-р Ахмед Доган, отстоявана от ДПС при всички обстоятелства през последните десетилетия, е в основата на етническия мир в България. Но той изисква усилията не само на една партия и една етническа група, а на всички партии и етноси и цялото общество. Това е поуката за нас от събитията в съседна Македония. Призоваваме всички да прочетат посланието на г-н Доган от 16 март т.г.“, посочи Карадайъ.

По думите му там се съдържа предупреждението за тези процеси, както и решението им – обединителният патриотизъм като алтернатива на войнстващия национализъм.

„Призоваваме институциите и политиците в Македония към разум и демократично решаване на проблемите, а българските политици – към два пъти повече разум и отговорност за бъдещето. А Народното събрание – да приеме обща позиция на Р България“, каза още лидерът на ДПС.

Валери Симеонов, „Обединени патриоти“: Решаването на парламентарния проблем в Македония си е работа на македонската държава

Смятам, че решаването на този парламентарен проблем в Македония си е работа на македонската държава. Това каза съпредседателят на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов във връзка със ситуацията в Македония.

„Според мен тук става въпрос точно за противопоставяне на политическа основа, което прераства в етническо противопоставяне. Аз също съм категорично за териториалната цялост на Македония и за максимално бързото решаване на този въпрос, макар че лично аз съм скептичен, че може толкова бързо да бъде решен. Не мога да дам мнение дали има външна намеса или не. Определено сме свидетели на една активна външна политика на албанската държава, да не кажа и леко агресивна. Това трябва да бъде следено и да не бъде допускано - Албания да си позволява пряка намеса с инструкции и въздействие върху албанското малцинство в Македония“, коментира Симеонов. По думите му това трябва да се контролира и да не се допуска, включително и Европа трябва да бъде нащрек.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 FERDIM

    1 2 Отговор
    OPRAVETE BG NE PLACETE NA CYJ GROB
  • 2 БайМанаф

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: На следващите президентски избори се гответе Доган или Бат Сали да ви е президент. Май никой не му светва лампичката от това дето си постлаха макетата?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове