Last news in Fakti

30 Ноември, 2011 17:30 1 168 0

Курортен град без лекар и аптека

  • мелник-
  • курортен град-
  • аптека-
  • лекар
Курортен град без лекар и аптека - 1
Снимка БГНЕС

В най-малкия град в България - Мелник, няма лекар и аптека.  Въпреки че курортното градче е притегателен център за гости от страната и чужбина, при евентуален инцидент не може да се окаже първа помощ. Хората са притеснени, че при спешни случаи трябва да пътуват до Сандански или Петрич, които отстоят на повече от 20 километра, съобщи "Е-79".

В Мелник живеят близо 250 души. С туристическия наплив обаче, населението на курортното градче неколкократно се увеличава. Най-големият проблем за жителите е липсата на лекар и аптека. Единственият вариант, ако им прилошее е следният, а маршрутът – до болка познат:

„На рейса за Сандански даваш 5 лева отиване и връщане. Разходът за лекарства- отделно,” заяви един от местните жители.  „И превозът е кът. Много е тежко положението. Тук нагоре има и 5 села. Те също нямат ни фелдшер, ни аптека,” допълни друг. „Всички се зареждаме с лекарства вкъщи, за да имаме,” каза трети.

В сградата на кметството в Мелник е останала единствено табела с надпис „Аптека,” но такава обаче няма вече от 10 години.  „Последният опит за вариант в тази област беше направен преди 5-6 години. Тогава решихме да се продават в здравния пункт, който беше тук и лекарства, но и той се закри,” каза кметският наместник в Мелник Христо Ташев.

И тъй като туристите не са подготвени, на собствениците на частни къщи и хотели им се налага да имат оборудвани аптечки. Катерина е рецепционист и не веднъж й се е налагало да обслужва с лекарства гостите на хотела, в който работи.  „Имаме аптечка в нашия хотел, в която има най-важните неща- аспирин, риванол, превързочни материали и при някои по-леки случаи помагаме, ако става въпрос за нещо по-сериозно викаме екип на Спешна помощ, който идва от Сандански,” разказа Катерина.

През нощта ситуацията е още по-сериозна, тъй като в близките два града - Петрич и Сандански, денонощни аптеки няма. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА