Last news in Fakti

29 Май, 2017 10:22 3 640 11

Съдия Дишева случайно пак решава дело от семеен интерес

  • атанаска дишева-
  • пирин-
  • план-
  • зелени

Гьонсуратът в съдебната власт преминава всякакви граници - съдия Дишева не си дава втори отвод в дело, отнасящо се до плана за управление на парк Пирин

Съдия Дишева случайно пак решава дело от семеен интерес - 1
Снимка: в. "Труд"

Седмица след като провалени политици, кандидат-депутати и активисти за правата на гейовете от „Да, България – ДЕОС – Зелените” блокираха движението пред Съдебната палата с лозунги да борят съдебната мафия, кукловодите на същите отново показват грозното си лице в съдебната власт, пише в. "Труд".

Става дума за серията от дела срещу МОСВ по повод приемането на плана за управление на парк „Пирин”, образувани след уличен натиск и предизборен рекет от Зелените и довели до безпрецедентен правен хаос в ековедомството. Както „Труд” вече писа, първото дело по жалба на Тома Белев беше разпределено при съдия Дишева, съпруга на негов съпартиец и бизнес партньор, която отказа да си направи задължителен отвод по чл. 22 от ГПК и му хариза служебна победа. Във вторник следва втори епизод, организиран от задкулисието.

Пощальонът чука два пъти

Новото дело е номер 3920 от 2017 година и ще се гледа на 30.05.2017 г. Както казахме, то е част от серията съдебни дела, образувани след като служебният министър на екологията задвижи процедурата по приемане на закъснелия с почти 5 години нов план за управление на парк „Пирин”, но под уличен и политически натиск я стопира със съмнителни юридически аргументи. Първото дело бе заведено по жалби на Тома Белев и други партийци от коалиция „Да, България – ДЕОС – Зелените”, разпределено на съдийката от същата партия Атанаска Дишева и без изненади спечелено от партийците. Сега на ред идват ответните дела, завеждани по жалби на общините в Пирин и изпълнителя на проектоплана, които атакуват обратната позиция. И „случайно” делото пак се пада при същата съдийка, която не смята за нужно да си направи отвод поради конфликт на интереси.

Семейства, оплетени като свински черва

Дишева е съпруга на Генади Дишев – член на националния съвет на „Да, България” и провален кандидат-депутат от Ловеч. Дишев също така е бивш ръководен кадър и настоящ деен член на асоциация „Активни потребители”, която от своя страна е в една неправителствена мрежа с фондация „Биоселена”. Последното НПО е главен бенефициент по проекта „За Балкана и хората”, осъществяван в партньорство с Асоциация на парковете в България на Тома Белев и WWF-България на жената на Белев. Проектът цели да обгрижва дребни земеделски стопани, но партийците са успели да вмъкнат и период за „подкрепа на гражданското общество, за да се осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси”. С други думи, значителна част от спечеления грант на стойност 4 790 000 швейцарски франка е отишъл чисто и просто за партийно строителство, финансиране на екорекет или директно източване.

Съдийка, която отказва да спази закона

С цел предотвратяване на конфликта на интереси на съдии, гледащи дела, законодателят в чл. 22 от ГПК е поместил подробен списък от обстоятелства, при които съдията по дело трябва да направи задължителен отвод, тъй като не може да бъде обективен. В последната алинея е разписано, че „не може да участва като съдия по делото лице, […] относно което съществуват други обстоятелства, които пораждат основателно съмнение в неговото безпристрастие”. Именно това задължава Атанаска Дишева да се оттегли от серията дела срещу МОСВ, водени от нейни и на съпруга й съпартийци. Поне три такива обстоятелства са налични безспорно:

1. Съпругът на съдия Дишева е част от партията, оказала политическия натиск върху МОСВ и завела голяма част от делата.

2. Съпругът на съдия Дишева е част от организация, имаща бизнес отношения с част от жалбоподателите. Стойността на само една сделка от тези отношения надхвърля 4,79 млн. швейцарски франка.

3. Самата съдия Дишева е предложена за член на Висшия съдебен съвет от хора и неправителствени организации, открито симпатизиращи на партията, в която членуват съпругът й и жалбоподателите по делата.

Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“

За пореден път в България се наблюдава потресаващото политическо лицемерие именно най-затъналите в калта на определени далавери хора да обикалят медиите, а вече да си създават и партии, които ужким да се борят срещу същите далавери. Наблюдавахме го през 90-те с контрабандата, след това го видяхме в енергетиката и заменките, сега явно е ред на съдебната система. Задкулисието в съдебната система си създаде партия и неправителствени организации, които да легитимират още 20 години безчинства и зависимости. Гьонсуратлъкът на съдии като Дишева или въвлечената в скандала за кражба на френски фирми Ченалова не е единичен феномен – това е рецидив в стотици от най-важните дела в държавата.

И тези хора щели да чистят авгиевите обори на съдебната система… Все едно прасе да почисти само кочината си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има Господ

    6 2 Отговор
    Гьонсуратът на тази, на колегата й веган, на бившия председател на сме6но отделение, са уникални! Измислят си правила и си "правораздават" по тях. Много животи съсипаха, много човешки съдби прегазиха!
  • 2 Соня

    4 2 Отговор
    Много съмнителна тази госпоже и се е замесила със зелените
  • 3 Енчето

    3 2 Отговор
    нищо случайно няма, ясно е, че е биз бизе със зелените и е влязла в техните схемички. тия имат пипала навсякъде
  • 4 Станислав

    3 1 Отговор
    Според Цацаров и мнозинството във ВСС, всичко в съдебната система си е наред - делата се разпределят на случаен принцип, чрез перфектна електронна ситема и т.н. Всичко там си и идеално и Иванов и "Да, България" говорят само неверни неща. Така че - спокойно, всичко е наред... И чакам някоя също толкова чудесна статия от Труд, как Пеевски успя да направи състояние от 1,5 милиарда лева. (Защо ли ми се струва, че ще дочакам статия на "Труд" за Пеевски на кукуво лято...)

    Коментиран от #7

  • 5 Pencho

    3 0 Отговор
    От статията излиза, че Георги Колев председателя на ВАС е в комбина с Да, България и активистите за правата на гейовете, и поради това в нарушение на правилата разпределя второ дело на Дишева от семеен интерес.
  • 6 Ники

    3 2 Отговор
    Доказателствата за това каква мафия са зелените и Да, България валят всеки ден. Схемите им се оказват даже по-заплетени и от тези на успялото момче с наднормено тегло. Ако беше обаче някой друг с подобни схеми сега щяха да се организират масови протести, но нали са наще ора от зелените и Да, България, няма повод за безпокойство, всичко е наред, а конфликт на интереси пък съвсем няма.
  • 7 Azazel

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Станислав":

    Защото, за разлика от лумпените, които са коментирали над теб, се досещаш, че освен медиите, които всички знаем, че Пеевски притежава, има и няколко, които неофициално издържа, и често точно чрез тях (за да не бъде свързан пряко) пуска такива компромати срещу зелените и Да, България. Труд определено е от тези медии и Блъсков така раболепно сервилничи на Пеевски, и на едни водещи свои рекламодатели, с много сериозни интереси в Банско, че няма ден, дето не пуска нещо срещу "зеления октопод" - термин измислен от тези рекламодатели и популяризиран от Пеевските медии, с цел да дискредитират хора, които се опитват да свършат нещо полезно за България, но така пречат на икономическите интереси на Пеевски и новите му банкери...
  • 8 Антон

    2 0 Отговор
    При мафията няма случайни нещо. Зелените са хора на един от олигарсите на прехода Прокопиев, и само заради това не заслужават доверие, за каквото няма и причина, както е ведно.
  • 9 Мила

    2 0 Отговор
    Зелените явно добре я хранят. Все пак прибраха не една и две субсидии през полсените години.
  • 10 Иванов

    4 0 Отговор
    Аман от зелени далавери на еко-терористите на Тома Белев и Иво Прокопиев!
  • 11 Макето

    3 0 Отговор
    Случайно ама друг път. Аман от задкулисни игрички в съдебната система, а уж Зелените и Да България имаха претенции, че ще се борят точно срещу това.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове