13 Декември, 2011 15:00 1 821 0

Монахиня беглец в рода на Дянков

  • дянков-
  • априлци-
  • икони-
  • манастир

Министърът дарява 7 икони на манастира, от който прабаба му избягала преди Априлското въстание

Монахиня беглец в рода на Дянков - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков поръча днес в Националния исторически музей 7 икони за параклиса „Св. Иван Рилски”, издигнат през Възраждането в двора на Новоселския манастир край гр. Априлци. Иконите ще бъдат платени с лични средства, съобщават от музея. Причината е, че духовният храм и семейство Дянкови имат обща история.

Параклисът е известен с това, че през Априлското въстание в него по безчовечен начин са заклани 8-те монахини на манастира, както и 3-ма други българи от обслугата на манастира. Тогава са били унищожени и старинните икони на параклиса. Неотдавна монахините от манастира бяха обявени за светци заедно с Баташките мъченици. С отпуснатите по този повод пари от Светия синод бяха реставрирани параклисът и дърворезбеният иконостас на параклиса, но за икони парите не са стигнали.

Историята на семейство  Дянкови по странен начин е свързана с историята на този манастир. Прабаба му била монахиня в този манастир, но избегнала по чудо съдбата на останалите сестри.

Тя е била грабната от прадядо му и станала негова жена няколко месеца преди трагедията на Априлското въстание. За да изкупи „греха” си, прадядо му е подарил обширни земи на манастира, които сега Манастирското настоятелство се опитва да си върне.

Манастирската църква също е обновена и ще бъде осветена на 24 декември сутринта тази година. Известна е с фреските си на българските светци Св. Св.Кирил и Методий, Св. Цар Борис Кръстител, Св. Климент и Наум Охридски и Св. Сава, Св. Гораст и Св. Ангеларий. Те също ще бъдат реставрирани през летния сезон от Националния исторически музей.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА