Last news in Fakti

28 Юли, 2017 17:35 1 678 0

Валентин Радев: Оценявайте всеотдайността на полицаите

  • валентин радев-
  • полиция-
  • полицаи-
  • отчет-
  • престъпления-
  • мвр

Ръководството на МВР даде дежурната си месечна пресконференция

Валентин Радев: Оценявайте всеотдайността на полицаите - 1
Снимка: МВР

Войната по пътищата бе първи акцент в изказването на министър Валентин Радев на месечната пресконференция на ръководството на МВР.

"Не само пътните полицаи, всички служители полагаме усилия за намаляване на инцидентите, жертвите и ранените , но е необходима мобилизацията на цялото общество в стремежа за повече сигурност по пътищата. Засега това все още не е факт – само за една седмица, от 3 до 9 юли са констатираните нарушения на Закона за движение по пътищата са 17 121, 9633 са връчените фишове, 5631 акта са съставени, ца целия месец юли тежките пътни инциденти са 164 с 10 загинали и 231 ранени. От януари до юли тази година 322 са загиналите, 4438 - ранените , числа, които говорят за липса на достатъчно дисциплина и съзнание, коментира министър Радев и припомни случая от 23 юли на територията на ОДМВР – Ямбол, при който непълнолетен /16г./ младеж загуби живота си при шофиране без защитна каска на мощен мотоциклет, с който се удари в бетонна ограда. На този фон още по-силен е ангажиментът ни за 10 години да намалим два пъти жертвите на пътя, но той трябва за бъде общ за цялото общество. Очевидно, един от ефективните механизми за противодействие е санкцията, но ще насочим усилия върху ефективното събиране на глобите", обобщи Радев

Министърът на вътрешните работи анализира и ситуацията, свързана със защитата и реакцията при пожари в активния летен сезон.

"Над 1000 дка гора и над 400 дка сухи треви изгоряха през този месец и при над 70% от случаите причината е небрежност при боравене с открит огън", съобщи Радев и припомни щетите от големия горски пожар над Стара Кресна. И по тази тема апелът на на министъра бе за повече дисциплина за предотвратяване на случаите на възникване на огън, които от началото на годината са над 28 000, с 19 000 погасени огнища на огън и спасени 184 души, но със 186 пострадали и за съжаление 84 загубени живота.

"Полицейските служители в страната всеки ден участват в специализирани полицейски операции. Основната ни цел е превенция по всички направления на полицейската дейност, както и установяване и задържане на извършителите на различни престъпни прояви или нарушения", продължи Радев.

Министърът припомни значителни полицейски акции, проведени през юли, при които бяха задържани сериозни количества наркотични вещества, разкрита бе контрабанда на огромно количество цигари, задържана бе организирана престъпна група за трафик на хора и други.

Радев подчерта, че наред с успешните операции, на вниманието на полицейските органи са случаите на хулиганство и прояви на агресия, които тревожат и обществото. Данните в МВР сочат нарастване на разкриваемостта по тези показатели с 1,5 % в сравнение с миналата година и органите на реда реагират незабавно на всеки сигнал за агресивно поведение.

Случаите на телефонните измами са друг проблем, за който полицията всекидневно провежда превантивна дейност и получи подкрепата на медиите, кметовете и различни обществени групи. Въпреки усилията, при измамите нарастването за тази година е със 7% и те са 308 досега, при 406 за цялата 2016 г.

От законодателните инициативи, свързани с работата на МВР министър Радев открои приетото постановление за изплащане на средствата за неполучени дрехи и вещево осигуряване на 2012, 2013, 2014 и част от 2015 г, като средствата са на стойност 17,5 млн.лв. и предстои изплащането им от 1 август т.г.

Акцент бе поставен и върху промените в ЗДвП, които влязоха в сила на 9 юли и предвиждат по-строги санкции при шофиране с отнето свидетелство, като и за снемане на предупредителните знаци на пътя при контрол на движението с автоматични системи.

Радев подчерта значението на приетата инструкция за взаимодействие между служителите на МВР и Агенция “Митници“, която подпомага функционирането на съвместните екипи.

"Около 80% е разкриваемостта при умишлените убийства", подчерта министърът на вътрешните работи във връзка с коментари за влошаване на средата на сигурност , като изведе статистика за броя им за тази година – 79 за седемте месеца досега и я сравни с периода от края на 90-те години, когато в една година е имало 491 случаи на убийства.

"25 са загиналите служители на МВР от 2002 г. при изпълнение на служебния дълг. Те всекидневно работят в риск, в услуга и в защита на гражданите и това наистина е аргумент за искане на по-достойно заплащане. Трябва да оценяваме всеотдайността на служителите на реда и когато имат нужда от защита, да я намират в обществото. Недопустимо е посегателството над полицаи", категоричен бе министър Радев .

Главният секретар на МВР Младен Маринов обобщи предприетите от полицията действия по различните случаи от последните дни, като припомни, че органите на реда разчитат на съдействието на граждани и на самите потърпевши за изясняване на обстоятелствата по случаите и установяване на извършителите.

Заместник-министър Балабанов пък информира за процеса на предоставяне на заявените и изпълнени поръчки за униформено облекло, подадени за доставка от различните областни дирекции на МВР.

"Униформено облекло се предоставя от два месеца на територията на цялата страна, складовете са пълни“, заяви Стефан Балабанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове