17 Септември, 2017 13:35 2 414 22

"Да, България!" скочи срещу посещението на главния прокурор на Русия

  • чайка-
  • русия-
  • да българия-
  • посещение

„Да, България!“ се противопоставя остро на посещението на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка в страната ни. Полу-конспиративният характер на това мероприятие е опит за заобикаляне на българското обществено мнение, но е и израз на тоталната липса на легитимност на подобно действие. Това съобщиха от пресцентъра на партията, оглавявана от бившия правосъден министър Христо Иванов.

Ето какво още се казва в позицията на "Да, България!":

Г-н Чайка не е обикновен представител на РФ и срещата с него не е част от регулярните и необходими двустранни отношения. Първо като министър на правосъдието и после като генерален прокурор, г-н Чайка е централно действащо лице в изграждането на авторитарния режим на Путин в Русия. Той е лицето на погазването на върховенството на правото и човешките свободи, репресията срещу медиите и опозицията, толерирането на корупцията и злоупотребата с власт и на задушаването на руската демокрация. Той е сред основните отговорни за актове на международна агресия и нарушения на международното право, държавно допустителство на политически убийства, замитане на следите на огромен брой политически и държавно организирани престъпления на Путиновия режим. Срещу г-н Чайка и неговото семейство има подозрения за корупция, чието разследване се спира от него самия.

Поддържането на контакти с г-н Чайка не е въпрос на необходим протокол. Справка на страницата на Генералната прокуратура на РФ показва, че – с изключение на Унгария – други страни от ЕС не осъществяват подобни контакти в последните няколко години. Става дума за персонално предпочитание от страна на г-н Сотир Цацаров. В този смисъл, тук не говорим за инцидентен дипломатически конфуз, а за нагла демонстрация на това с кого настоящето ръководство на прокуратурата на РБ намира организационно и ценностно сродство.

Макар и в неизмеримо по-малък мащаб, българската прокуратура под ръководството на г-н Цацаров също е превърната в инструмент за потъпкване на върховенството на правото и свободата в страната ни. По думите на председателя на Венецианската комисия тя е изградена по съветски образец и не само не се бори с корупцията, а е източник на корупция. С нейно участие и с нейно съгласие в страната ни се извършват престъпления, все по-често криминално се експроприират активи и се задушава свободата на предприемачеството, осъществява се нарастващ натиск срещу свободата на словото и политическата опозиция. Подобно на г-н Чайка и г-н Цацаров се възползва от сталинския модел на безотчетност на прокуратурата, за да блокира разследвания срещу себе си, свои приближени и свои политически и икономически патрони. Всъщност г-н Цацаров се среща със своя първообраз – и като организация на работата в прокуратурата, и като доминираща организационна култура, и като лични ценности. Тази визита е емблематична за протичащия в страната ни процес на засилваща се ерозия на демократичните институции, укрепване на корупционната дълбока държава и консолидиране на авторитарни властови практики. България е унизена не просто да бъде прокурорска република, но отново да стане 16-а прокурорска република.

„Да, България!“ заявява, че г-н Чайка не е добре дошъл на територията на европейска България и неговото посрещане тук не е от наше име. Това е позорен акт, на който трябва да се противопоставим. Нямаме съмнение, че един ден Русия ще се върне на пътя на свободата, демокрацията и върховенството на правото и тогава тази среща ще бъде поредно петно в отношенията между двете ни страни. Призоваваме всички представители на българската държава, на които предстои да се срещат с г-н Юрий Чайка, да откажат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    14 8 Отговор
    ЛУСТРАЦИЯ!НЕЗАБАВНО
  • 2 Говньо

    16 30 Отговор
    Абе тея ушанки, кога най-после ще ни оставят на спокойствие! Какво толкова са се хванали за нази!

    Коментиран от #6, #8

  • 3 Гост

    17 26 Отговор
    Всички комунисти вън от България.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сбъркана държава

    26 10 Отговор
    Абе Христо,абе шушомиго....кой те бръсне тебе...Какъв фактор си ти !? Какъв ЕС,какви пет лева !? А като дойде м-ра на хамериканското правосъдие,ще е изцивриш ли пак ! Там е цъфтяща демокрация....!?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бесен Язовец

    28 10 Отговор
    Кои бяха ,,Да България,,? а сетих се ония с 15 члена партия аха

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 onq s konq

    11 30 Отговор
    Еееей русконадупени българчета,трайно установили се в "братска " Русия и оженили се за дебели рускини-алкохолички,мислите ли че ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ СПОКОЙНО ЩЕ ГЛЕДАТ "РУСНАК КАК ВИЛНЕЙ НАД БАЩИНО МИ ОГНИЩЕ" ...още 45 години?Да,теоретично е възможно огромна Русия да глътне отново малка България,дето дори не е успяла да се вреди със създаването на славянската азбука от Бакедония,но...НА ПРАКТИКА ...ДОКАТО ЕВРОПА И САЩ СА ЗАД ГЪРБА НИ,ТОВА Е НЕ-ВЪЗ-МОЖ-НО!!!Аре пийте си микса от одолин,бръснарски одеколон и антифриз,пък аз ще се насоча към "Ямболска гроздова4.И да научите падежите в руския ей!...Цели 6 парчета са:)

    Коментиран от #14

  • 13 Мъка Българска

    12 4 Отговор
    Нашето правосъдие се пука по шевовете от преяждане.Никога няма да се оправим.Живота ни мина в обещания, измами и кражби.Обикновеният българин си остана беден и измамен.Мъка,Мъка......
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хранителна Верига

    12 3 Отговор
    Цацата е основната храна на Чайката.

    Коментиран от #17

  • 16 Пенсионера

    2 0 Отговор
    Евалаааа, браво, ама все повече ми аресва съд. система у нас. Аз казвам че има напредък , а те не ми вярват. Ай ся трябва да поканим и севернокорейски приятели. За да одбележим напредъка трябва да ни консултират и сев.корейците. Напредък ще има ,зависи на къде е посоката , на изток? или на запад. Питам се: кога приключихме със запада ? Според мен достатъчно щеше бъде поканена Макувей, ей я Румъния . Защо трябва да живеем в Румъния ?
  • 17 НЕразбирач

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хранителна Верига":

    Кефиш! Брутален коментар!
  • 18 Христо

    3 0 Отговор
    Иванов като каже нещо и всички трябва да се съобразят ,така ли? Да беше спечелил поне минимална подкрепа на изборите, можеше и да се опитам да го разбера, но към днешна дата не е фактор и мнението му просто не струва
  • 19 Петър

    1 1 Отговор
    Да, България работят по поръчка, а за им плащат, трябва от време на време да се изявяват, това е всичко.
  • 20 Добър ден

    1 0 Отговор
    И от кога Христо Иванов изразява общественото мнение на българите? Видяхме какви резултати постигна на последните избори - това е достатъчно показателно каква част от народа споделя неговите възгледи.
  • 21 Мима

    0 1 Отговор
    Тея пък какво разбират от политика???
  • 22 БЪЛГАРКА

    1 2 Отговор
    Народе, докога ще ги търпим тези, бе?

    https://ureport.bg/102434/2015/12/17/300-dumi/video-tsatsarov-ne-e-chayka-i-kakvo-ot-tova
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове