Last news in Fakti

23 Декември, 2011 13:56 864 0

Туроператори договаряли цени на билети за чиновници

  • кзк-
  • туроператори-
  • цени

Сигналът до КЗК е подаден от финансовия министър

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини три туроператори за съгласувани цени при участие в търг. Според комисията "Хорнит" ООД, "Бългериан ВИП Травъл" ООД и "Астрал Холидейз" АД са съгласували цените си при участие в търг за самолетни билети за служебни полети на държавните служители. Сигналът срещу трите туроператорски компании е подаден от финансовия министър Симеон Дянков.
 
Конкурсът е обявен от подчинения на Дянков Централен орган за обществени поръчки преди повече от година – през септември 2010 г., но се проваля на няколко пъти заради процедурни нарушения. Поръчката е за самолетни билети за две години и е за 2.5 млн. лева.
 
Разследване на КЗК установява, че "Хорнит", "Бългериан ВИП Травъл" и "Астрал Холидейз" са обсъждали съществени аспекти при изготвяне на ценовите си оферти. "Тези аспекти се отнасят както до конкретните цени в офертите, така и до определянето на общ сбор на ценовите предложения, който да служи като цел при изготвянето на офертите и да доведе до еднаквото им оценяване. Подобно поведение води до координиране на ценовата политика при участието в обществената поръчка и оказва решаващо влияние върху крайното класиране", се казва в съобщение на КЗК.
 
КЗК приема, че пазарното състезание между дружествата е напълно елиминирано и е заменено от фактическо единодействие, с което се нарушава основният принцип на ефективната конкуренция.
 
Определението не подлежи на обжалване.
 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА