Last news in Fakti

7 Октомври, 2017 11:17 1 812 7

"Сааб": Не е вярно, че сме подкрепяли кампанията на Румен Радев

  • сааб-
  • кампания-
  • румен радев

Твърденията, че шведската компания за отбрана и сигурност "Сааб" е подкрепяла кандидат-президентската кампания на Румен Радев са абсолютно неверни". Така Красимира Стоянова, вицепрезидент в "Сааб", директор за Централна и Източна Европа коментира пред "Дневник" твърденията на депутати от ГЕРБ на вчерашните дебати в парламента за доклада на комисията проверяваща процедурата за избор на изтребител.

"Мотивиран е с потупване по рамото, не е взел 5 млн., да не си помислите нещо," каза Антон Тодоров за президента, който като командир на ВВС е ръководил проекта. Владимир Тошев (ГЕРБ) пък зададе риторични въпроси за това как е финансирана кандидатпрезидентската кампания на Радев и "има ли грипенски пари вътре".

"Бих искала да изтъкна, че "Сааб" не подкрепя ожесточената конкуренция и нашият бизнес винаги се е отличавал с високо качество и коректност. Всичко останало е в противоречие с нашите строги стандарти и е напълно недопустимо. Важно е да напомним, че в случая с България говорим за междуправителствено споразумение, което ще бъде сключено без посредници, директно между България и Швеция", каза Стоянова.

Стоянова не е съгласна и с твърдението на депутата Христо Гаджев (ГЕРБ), че тъй като отговорите на уточняващи въпроси зададени от полковник Белкинов са подписани от Lennart Sindahl съветник на CEO в "Сааб", а не от представител на Швеция, това би трябвало да направи офертата невалидна. Гаджев е заместник-председател на комисията за изтребителите.

"Нашата оферта отговаря напълно на изискванията, заложени в искането за оферта (Request for Proposal). "Сааб" е отговорила и на всички допълнителни искания за уточнения", каза Стоянова.

Тя поясни, че по отношение на България шведското правителство е сключило споразумение със "Сааб", според което Сааб е трябвало да подготви отговора на искането за оферта и да го изпрати. "Сааб е в постоянен диалог с шведската Агенция за отбранителна аквизиция (FMV) и с шведското правителство относно нашата оферта. FMV и шведското правителство ще се включат активно, когато преговорите по евентуален договор преминат в следващата фаза.

Потенциалният договор би могъл да бъде между България и Швеция като "Сааб" ще има функцията на доставчик на шведското правителство. Такава процедура е напълно прозрачна, отчетна и може лесно да се контролира от двете страни по договора", каза Стоянова в отговор на въпроси на "Дневник".

От отговора на вицепрезидента на "Сааб" се разбира, че компанията и шведското правителство ще се запознаят с изискванията, свързани със следващите стъпки от процедурата. Според решението на комисията проектът трябва да бъде гледан отново от парламента, като в надпреварата ще се включи и нов F-16 Viper от САЩ, за който открито лобират от ГЕРБ.

"Много е важно процесът да продължи да бъде прозрачен и в съответствие с международните стандарти," заявиха от "Сааб".

Красимира Стоянова каза, че още, че твърденията, че Gripen не е оперативно съвместим с НАТО, са неверни. "Gripen се използва от НАТО в операции в много държави и е на въоръжение в страните-членки на Алианса Чехия и Унгария. Gripen е напълно оперативно съвместим с НАТО. Участвал е в международни операции на НАТО и понастоящем се използва в текущите мисии на НАТО по Еър полисинг над Балтийските държави и Исландия", напомни Стоянова.

Според "Сааб", шведското предложение за нови изтребители Gripen C/D напълно отговаря на националните интереси на България и на региона в сферата на отбраната и сигурността. "Gripen е най-модерният многоцелеви изтребител на въоръжение днес и е най-ефективният по отношение на експлоатационните разходи боен самолет. Швеция може да достави първия изтребител в срок от 18 месеца след подписването на договора. Времето за доставка безспорно е едно от най-силните конкурентни предимства на шведската оферта. Шведското правителство и "Сааб" са готови да предложат гъвкава схема за плащане в съответствие с възможностите на българския бюджет", каза още Стоянова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошев

    12 4 Отговор
    Това,че ГЕРБ открито лобират за американците е недопустимо! Но, като знаем кой в какви тайни ложи членува, не трябва да ни изненадва! Нашите политици са много зависими от външните си господари. И виновни за това не са руските хакери....
  • 2 onq s konq

    4 5 Отговор
    Е нали народа иска "прозрачност",ти пък искаш "прикрито" лобиране...като Радевото например,т.е. ЗАДКУЛИСИЕ...А можеби акцента ти пада не върху вида лобиране,а върху фразата ти че "ГЕРБ ВЪРШИ НЕДОПУСТИМИ НЕЩА"?За което логично трябва да си ходи,и тва е основната ти идея в поста.О.К.-сега ще ти обясня действителността относно темата:ГЕРБ няма нужда да лобира нито открито,нито закрито ПРЕД КОГОТО И ДА Е,ЗАЩОТО КАТО УПРАВЛЯВАЩА ПАРТИЯ КАКВОТО РЕШИ-ТОВА ЩЕ БЪДЕ.И НИЩО И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПРЕ...ако ме разбираш!

    Коментиран от #3

  • 3 ВМОРО

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Самоуверен си типично по комунистически. И вашите татковци и дядовци така си вярваха, но като дойде 1989 година не им се вярваше.
  • 4 ВМОРО

    4 1 Отговор
    Не съм бесепар, нито харесвам Радев (опазил ме Господ!). Но докато Антон Тодоров не подкрепи думите си с доказателства, те си остават празни приказки. "Нямам доказ, али тврдим"...
    По-добре "Грипен". Поне са чисто нови.
  • 5 МММ

    8 1 Отговор
    С кой ще се бием бе със Сан Марино ли?
  • 6 непознат

    4 1 Отговор
    За какво са ни тия самолети бе?Та искали цела ескадрила от 16 самолета?За какво са ни, ще се бием с Макединия,Србия и Черна Гора ли,алооооо.Ние сме бедняци без война ,пак не дай боже нещо да стане , работата е на гол тумбак чифте пищови,пари хвърлени ей така.Българските деца умират, нямало пари да ги лекуват в чужбина,има има пари и още как,дайте ги на българските деца негодници.
  • 7 Бай Благой

    0 1 Отговор
    ГЕРБ-аджиите така са се над*пили на САЩ в момента че нямам думи...даже без вазелин са готови да поемат...F-16-то...в задния двор.
    Лошото е че едни определни хора трябва да вземат едни тлъсти комисионни, които после да поразпределят тук таме.
    Лошото, е че САЩ на практика ще ни заробят с голям заем заради техните F-16, които са доста скъпи а като прибавим и комисионните...става оле-мале.
    Ще купим F-16 - вервайте ми! (Ако не махнем тия боклуци от ГЕРБ!!)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове