Last news in Fakti

15 Октомври, 2017 20:47 2 542 23

Служителите на ДС - неграмотни и некачествени

  • служители-
  • дс-
  • държавна сигурност

Доклад от 1951 г. признава за редица слабости на кадрите на комунистическите служби

В началото на своето съществуване Специалната школа на МВР-ДС "Г. Димитров" е бълвала стотици оперативни работници по ДС, завършили кратки курсове от един до три месеца. На всичко отгоре в школата не се е изучавало български език и много от служителите са влезли в нея неграмотни и са излезли такива. Това става ясно от архивни документи, съобщи сайтът desebg.com.

В строго поверителен доклад за подготовката и възпитанието на служителите при МВР от 1951 г. са признати редица слабости в процеса на обучение на служителите на МВР-ДС или на школниците.

Приемането на курсистите в школата в началото е ставали без приемен изпит. Посочено е, че отдел "Кадри" са "държали повече на бройката на курсистите, които е трябвало да съберат, отколкото да се интересуват от техните политически качества и делови признаци да растат в работата".

През 6 месечни курсове са преминали 380 оперативни работници, а през 8 месечни – 65 оперативни работници.

В учебната работа на курсистите е липсвала дисциплина като „Правна подготовка”. В доклада е посочено, че не се е изучавало български език и „много от служителите са неграмотни в това отношение”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    17 23 Отговор
    Както е било с всеки управленски кадър след терористичният партизански преврат през 45-та. Неграмотни вмирисани землянкаджии, жадни за кръв и чужди блага избиват интелектуалният и икономически елит на нацията. Следват години на просташко управление, гнет и мизерия. Добре, че реституцията и приватизацията ни върна заграбеното от комунистите-крадци и осигурихме поколенията си за бъдещето.

    Коментиран от #3, #18

  • 2 РЗС

    14 3 Отговор
    Събирани от кол и въже
  • 3 пинокио

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

    Сложих ти минус заради последното изречение. С него показваш, че и ти си номенклатурен кадър или си потомък на номенклатурни кадри.
  • 4 1234

    15 6 Отговор
    А вие по умни ли сте сега като се присмивате на работи от преди по вече от 60 години.Тогава масово са започнали да ходят на училище и най бедните хора,защото е станало безплатно образованието,а сега е хем безплатно и хем ги хранят в училището и пак излизат от прости по прости,защото вече не влизат и в часовете.Само си чешете езиците,гледайте какво е в настоящето и какво ни чака в бъдещето с тия полуграмотни тинейжери,които завършват училищата като РЕСУРСНИ ученици защото така преминават без да знаят нищо.От това трябва да се тревожите,а не от минали преди 60 години работи.
  • 5 1234

    13 0 Отговор
    ДНЕС НАКАРАХ ЕДНО МОМЧЕ ОТ НАШЕТО СЕЛО ДА СИ НАПИШЕ ИМЕТО НА АСВАЛТА И ТО НЕ МОЖА ДА ГО НАПИШЕ ,А БЕШЕ ВЕЧЕ СЕДМИ КЛАС,за какво говорим с това РЕСУРСНО обучение,като такива като него са хиляди в нашите училища.

    Коментиран от #8

  • 6 1234

    8 0 Отговор
    ИНАЧЕ СЕ БОРИМ С НЕГРАМОТНОСТТА ,АМА САМО НА ПРИКАЗКИ.
  • 7 Све

    17 2 Отговор
    Образователната система на соца беше на ниво.
    Последните 27г ни върнаха в 30г на миналия век - и културно и финансово.
    Пак сме си най-бедните в Европа!!!
  • 8 гост

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    Казват ,че се пишело асФалт, а не АСвАЛТ,ама кой го е грижа за правописа?
  • 9 Пазарен Либерализатор

    3 9 Отговор
    Слагай каквото искаш, щом това ти осигурява душевен комфорт. Потомък на стар търговски и земеделски род съм. Усещайки много преди преврата дедите ми са бягали по гръцко да крият разни неща, и пак не са успяли да спасят всичките имоти тук, национализирани от червения терор. Все пак след време получихме възмездие, благодарение на реституция и приватизация. Всичко, което е придналежало на дедите ми се възвърна напълно в семейните активи.

    Коментиран от #12, #23

  • 10 глас от народа

    9 0 Отговор
    Те сега защото са много грамоти и качествени милиционерите в МВР последните 30 години...особено последните 5-6....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пълно е с Тролове

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Пазарен Либерализатор":

    На същият принцип може да се твърди за теб и родът ти...
    45 година драги се прави преврат зада не се разпокъса държавата между съседите понеже сме били на страната на Германия.
    Второ не знам каква интелигенция са били Вашите, само, че населението в 90 % е било неграмотно и благодарение на онези за които говориш се построиха училища, болници, университети, пристанища, заводи и обучиха и възпитаха милиони хора. М....лите бяха задължени да работят и нямаше хора да ровят в боклука. Нямаше такива които да нямат пари за хляб. Цялата ни икономика бе построена именно от онези които ти сега ненавиждаш. И образованието ти идва от тях!
    А иначе от реститутки и приватизатори някак страната ни по заявка се оказа над 200 хил. км.кв.
    Не ми обяснявай! - Обезщетения на взетото са получавали под една или друга форма, така че твоите са взели още тогава нещо в замяна. За това не ми се прави на репресиран!
    Имам познат който не знам защо демонстрира омраза към комунистите пък баща му някак се сдобил с 4 апартамента - 2 от които са до НДК. Хайде и да вЪ ХХХХ и в репресираните!
    Толкова зле бяхме, че стигнахме 9 милиона, а сега вероятно нямаме и 5...- А м....лите и турците взеха да стават преобладаващи! Голям кеф! Срината икономика, емиграция и дългове надхвърлящи парите които събираме за повече от година.
    Ако си на заплата при пожарникаря върви да му се оплачеш че не ти вярват...

    Коментиран от #13, #16, #19

  • 13 Заповед на ГОСПОДАРИТЕ

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пълно е с Тролове":

    НА репресираните им се пуска Хава Нагила и ако видиш, че пее и знае текста - директно го вкарвай в Парламента!
  • 14 възмутен

    4 1 Отговор
    Тогава комунистите не са държали доносчиците да бъдат грамотни.
  • 15 Реалист

    3 1 Отговор
    Такава неграмотност като сега , никога не е имало ! Между другото , каква отговорност носят учителите, за растящата неграмотност сред учениците ? Май никаква !
  • 16 Пеньо

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Пълно е с Тролове":

    Същите тези комунисти, които построиха този индустриален изрод, с който се гордееш, направиха преврата и са сега начело на едрият капитализъм! Може и да са били полу-грамотни, но разбраха че може да се краде много повече! Всичко сега е следствие от комунизма!
  • 17 Дедито

    3 0 Отговор
    Тогава учителите бяха и възпитатели, а сега дори не са и учители.
    Къде е Института за усъвършенстване на учителите ?
    Къде е възпитанието , което ни даваха и родителите ?
    Къде са и детските педагогически органи ?
  • 18 555

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

    Слагаха във всеки вход по едно циганско семейство да докладват какво правят съседите, обикновено бяха смесени - циганин с българка или оббратното
  • 19 ВМОРО

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Пълно е с Тролове":

    Първо: След преврата България вече бе разпокъсана между съседите й. България загуби Покрайнините, Вардарска Македония, Беломорска Тракия. Православните "братя" сърби и гърци подло заграбиха заграбиха за пореден път замята ни.
    Второ: Да се твърди, че 90% от българското население е било неграмотно през 1944 година звучи несериозно.
    Трето: Цигански золуми в Царство България не е имало. Циганите бяха контролирани и интегрирани.
    Четвърто: Същите, въпреки които България достигна 9 000 000 население, сега методично я стапят, разграбват и унищожават. Същите, които предизвикаха изкуствена урбанизация и индустриализация, вече над 27 година принуждават работоспособните българи да се евакуират в чужбина. Бог ще накаже червените гниди! Идемъ!

    Коментиран от #21

  • 20 ХХХ

    4 0 Отговор
    И затова половината сега са мутри и управляват прогнилата BG... Като започнеш от Маргините, минеш през Алексей Петров, Очите, та стигнеш до бате ти БОйко, фирма Титан, фирма Trace и още и още.... България е мъртва и който не го осъзнава, значи е погубен и ще бъде брутално смачкан с поредното увеличение на данъци и такси.
  • 21 Веселин Величков

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "ВМОРО":

    Явно си "македонец" колкото тумбак министъра ви. България беше орязана заради алчността и глупостта на Фердинанд Сакскобургготски.
    Но и т.нар. "обединител" щеше да стане удебелител на историческия ... който ни готвеха гърците. Ако не бяхме в зоната на интересите на СССР, Англия щеше да отреже Родопите за да ги даде на маляките - благодарение на помощта за "Хилядолетния Райх" (все още незаплатена), с която България заплащаше "обединението". Това обединение щеше да ни излезе през носа ако не бяха руснаците или по-скоро имперските им интереси но благодарение ба същза с Германия още лееш сълзи за Беломорието и Покрайнините.

    Коментиран от #22

  • 22 Веселин Величков

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Веселин Величков":

    В края да се чете "на съюза с Германия"
  • 23 Патриот

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пазарен Либерализатор":

    Каква е гаранцията, че дядо ти не е натрупал имането си като Бай Суджук, Пеевски, Доган и т.н.
    Да не мислиш, че такива герои казват ан синовете си как са заработили реално имането си?
    За техните си синове, внуци и т.н те са радетели за родното и успешни бизнесмени.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове