19 Декември, 2017 19:13 7 386 13

Няколко златни правила за размразяването на колата през зимата

  • размразяване-
  • кола-
  • зима

Зимата е тук, а градусите с всяка изминала сутрин стават все по-ниски. Затова ето няколко "златни" правила за размразяване на една кола.

Първо е важно да напомним какво ДА правите и какво НЕ трябва да правите с автомобила си:

ТРЯБВА:

- да изчистите снега над леда, преди да започнете да стържете самия лед и това е най-добре да го направите с метла

- с отворена длан да се опитате да натрошите леда, преди да го стържете

- да запалите двигателя и да включите нагревателите на стъклата и обдухването им

- да включите светлините, защото те ще започнат да топят леда по фаровете

- да използвате течност на спиртна основа за разтапяне на леда върху стъклата

НЕ трябва да:

- трошите леда с удари

- палите двигателя, ако има лед или сняг на решетката на радиатора или в ауспуха

- забравяте за антифриза и поддръжката му, защото ще съсипете двигателя

- пускате чистачките, ако стъклото не е изчистено от сняг и лед

- заливате заледените стъкла с вряла вода

Ето и няколко съвети как да размразите пък замръзналата ключалка на автомобила.

Това е един от най-често срещаните проблеми през зимата, в които се сблъскваме сутрин. Този проблем за щастие обаче при новите автомобили е много малко вероятен. Първо трябва да се провери дали наистина всички врати са замръзнали. Ако ключът не влиза, значи вътре има лед, който трябва да бъде разтопен. Някои пробват със запалването на хартийка, вкарана в ключалката, но това невинаги е успешно. Най-добре е да вземете една кана с топла, но не гореща вода и да полеете около ключалката. Но трябва много да се внимава водата може да попадне в самия механизъм и да замръзне. Затова по-правилно е да се налее топла вода в чаша и да се потопи металната част на ключа. И преди да се постави ключа в ключалката, той трябва да бъде бързо подсушен, за да не попада водата вътре, пише novini.bg .

Също така може да размразите една ключалка и със сешоар, но пак е хубаво да се внимава много, за да не съсипете боята на колата си. Най-лесно обаче е да поискате една запалка загрята до червено от съседен автомобил и след това да я доближите за секунди до вашата замръзнала ключалка. Само трябва да внимавате да не се изгорите.

Основният проблем обаче на шофьорите през зимата са замръзналите стъкла.

С тях всеки водач се сблъсква ежедневно. Методите и устройствата за справянето с него са много. Най-често се пали колата, пуска се подгряването и обдухването на стъклата, а после започва чистенето с метла или стъргало. Разбира се обаче по-лесно е да се купи течност за размразяване и да се сложи в бутилка с пулверизатор. Резултатът е много по-бърз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    16 0 Отговор
    Като прочетох статията за студеният старт и тук очаквах съвети от сорта на:
    1. Хвърляте сол по стъклото.
    2. Разбираве с чук 10кг ледът в бравата, като пазите стъклото(тряват прецизни удари)
    3. Източване замръзналото масло от двигателя за да не отнема температурата от триещите се части в двигателя за да загрее по-бъзо до оптимална температура.
    4. Ако солта не помогне то леген с топла/вряла вода би имал чудодеен ефект
  • 2 ВИИ

    4 2 Отговор
    Пълни глупсти !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 onq s konq

    12 6 Отговор
    Язе си държим беенвето у гаража зимъска покрито с чаршафи и весници и го не карам ама кога пукне пролет го искарвам и сичко бега от мене щото е като ново и върви на самолет!Ништо че е на 30 години вече ама изопщо не му личи штото ас се грижа за него и не го тормоза зимъска!Цело село ми завижда кога прес май месец го искарам на мегданя и пусна радио веселина на макс - ама това е да си пич на днешно време!Оделно да не казвам че съм се облекъл като лосанжелиски терикат с анцук и кецове а за очилата да не говориме къде съм си ги сложил на диадема та да ми държът пирчема!Е те тва е да си пич!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 onq s dinozavara

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    И като мина покрай теб ще ми видиш само задният номер, а последствие ще си заръфаш цървулите от яд.
  • 7 onq s konq

    13 3 Отговор
    Хората с БМВ-та не са компетентни да коментират темата, тъй като техните коли през този период на годината са в зимен сън.Чак на пролет ще ги изкарат. Аз поне така правя и не се обаждам, като не разбирам.
  • 8 Бензина

    1 2 Отговор
    Има много по-добър начин.Аз ползвам този:изваждам си колата от гаража,запалвам си една цигара и през това време си гледкам onq s konq как си стърга бмв-то.След това се качвам на топличко и чао.Раздавам и ток ако се налага на немски дизеляци.

    Коментиран от #9

  • 9 Муха

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бензина":

    Ние с немските дизеляци също имаме гараж! А като се налага:
    1. Паля от четвърт дори без да чакам да загасне таблото!
    2. Имам подгрев освен на задното стъкло и на предното!
    3. ...и на страничните огледала...
    4. ... и на пръскалките на челното стъкло имам подгрев!
    5. Та паля, пускам подгревите и си пускам любима песен седейки на ПОДГРЯВАЩИТЕ се седалки! :)
    И гледам зъзнещите идиоти с цигари в уста!
    ПС Имам познат с немски дизел с печка. Та той даже през балкона гледа пушещите идиоти!
  • 10 ИВАН

    5 0 Отговор
    Хаха, много полезна статия - няма що :) ... но не казва, че ако си бяхте направили труда да капнете малко смазка в ключалката, тя няма да откаже и в най големия студ ..
  • 11 Ивазелин

    0 0 Отговор
    Ако вашата е уличница като моята е добра идея да намажете с вазелин уплътненията на вратите(не с баданарката, а тънко за да не се плескате всеки път на влизане и излизане!) за да се отварят и в най-големия студ.
    Дебнете благоверната да си изпръска някой препарат с пръскалска и наливате вътре концентрат зимна течност за чистачки (жив спирт...)освен че чисти сняг и лед рязко може и да си обезмаслите нещичко с него...
  • 12 незнайко

    0 0 Отговор
    Всяка година като дойде декември месец едни и същи указания !!! Това вече не се ли учи на шофьорските курсове ??? А да, то вече няма такива !!!
  • 13 Бмв

    0 0 Отговор
    Ех тия БМВ-та ,трън в окото са на всички 😂,аз карам БМВ Е39 вече три години,преди имах голф, Фиат,Москвич и опел,всички зимата си имат един и същ проблем ,ако една кола е оборудвана за зимни условия , каквато и да е си върви еднакво като другите !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове