Last news in Fakti

1 Февруари, 2018 11:02 1 013 17

Депутатите почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим

  • комунизъм-
  • жертви-
  • народно събрание-
  • парламент

Решението на 1 февруари да се почита паметта на жертвите на Народния съд беше взето през 2011 г. от кабинета "Борисов"

Депутатите почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим - 1

С едноминутно мълчание депутатите почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим и възродителния процес. Пленарният ден започна с декларации от ГЕРБ и "БСП за България" по повод Деня на признателност и почит към жертвите. Датата поляризира депутатите в Народното събрание.

От ГЕРБ заявиха, че датата 1 февруари 1945 година е една от най-безродните и най-престъпните, превърнала се в символ на ненавист и садизъм. Депутатът Спас Гърневски припомни дейността на Народния съд преди 73 години.

"Осъдили са на смърт чрез разстрел и убити още същата нощ - с изстрели в тила по болшевишки патент, регентите княз Кирил, Богдан Филов - министър-председател, и генерал Никола Михов, министър-председателите Иван Багрянов и Добри Божилов, 22-ма министри, 67 народни представители и 8 царски съветници. Цели 147 жертви, представляващи елита на нацията, са заровени със сгурия в няколко общи ями в Централните софийски гробища", заяви Гърневски, цитиран от БНР.

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев призова да се почете паметта и на жертвите на Възродителния процес. Валери Жаблянов от БСП пък изрази съжаление по начина, по който се развива българският парламентаризъм и посочи, че БСП няма как да бъде "изправена на подсъдимата скамейка", "защото беше партията, която води въоръжената борба срещу фашизма и монархофашизма в България".

Депутатите ще продължат работа с промени в Закона за омбудсмана. Проектът, внесен от Министерския съвет, дава права на омбудсмана да отправя предложения и препоръки към правителството и парламента за подписване и ратифициране на международни актове в областта на правата на човека. Институциите са задължени да го уведомяват при изготвяне на проекти на нормативни документи, които засягат правомощията му като Национален превантивен механизъм. Въвежда се явно гласуване при избора на омбудсман и заместник-омбудсман и изискване за предишен опит в областта на правата на човека за заемане на длъжността.

Народните представители ще разгледат и промените в Закона за пазарите на финансовите инструменти. С тях се въвеждат нови изисквания за управлението и представителството на инвестиционния посредник като добра репутация, професионална квалификация и опит към членовете на управителните и контролните органи на инвестиционния посредник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кво са почели

    11 2 Отговор
    те повечето там са синове и дъщери на убийци...
  • 2 Бесен Язовец

    13 6 Отговор
    Почетоха паметта на всички престъпници общо за 45 г. На паметната плоча в Центъра на София е изписано името на порутчика поръчал разтрела на децата от Ястребино дядото на А.Йорданов фашиста!

    Коментиран от #10

  • 3 Kcaniba

    9 11 Отговор
    Поклон!Достойни българи, убити без причина,цветът на нацията!Да не се забравя и повтаря никога повече!А Комунистите,сега социалисти и продажните русофили има кой да ги съди!

    Коментиран от #5

  • 4 Аааа

    20 2 Отговор
    Редно е да почетем и паметта на жертвите на "демократичния" режим в БГ ! (От1990 г. насам )

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Бесен Язовец

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Споко, ще те настаним в стаичката на дедоти в Белене и вс.ден ще имаш 5 звездо обслужване
  • 6 Дедо Грую

    12 1 Отговор
    Голем смех! Това означава, че са осъдили сабствения си режим. Та те всички, без изключение са потомци на "наши, отговорни другари" и много от тях са заемали "отговорни" постове в "осъдения" режим.
    Вчера в предаването на Цветанка Ризова двама такива главанаци от герб и бсп се ръфаха злобно и най - нагло обявиха, че са православни християни. Кичозна трагикомедия.
  • 7 Хаслан

    4 9 Отговор

    До коментар #4 от "Аааа":

    Ти от от къде изкочи . Това кратък виц ли е ? Става въпрос за НАСИЛСТВЕН начин на управление Ганчо .
    Сега всичко е свободно , границите са отворени ИЗБОРА Е ТВОЙ .
    как ме разбра ???????

    Коментиран от #14

  • 8 Демократичният

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Аааа":

    режим ще започне, когато всички свързани с бившата власт я напуснат, най-вече съдии, прокурори, военни, полицаи и т.н. За съжаление ни управляват същите хора в друга форма.
  • 9 Хаслан

    3 5 Отговор
    Че и харесвания събираш ужас......
    .аси ТЪПИЯ НАРОД !!!!
  • 10 Kcaniba

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    За децата са виновни родителите,те добре са знаели, че тероризма се наказва сурово,така е и сега! Ремсисти,комунисти=терористи!
  • 11 ха ха ха

    2 3 Отговор
    Почитат паметта на престъпниците и палят свещи да не дава Господ, нов Народен съд!

    че да не се налага след време и тяхната памет да почитаме :D
  • 12 Варна

    8 1 Отговор
    Струва ми се, че това е поредният опит от ГЕРБ, чийто управляващ орган е само от членове на БКП за пореден път да демонстрират, че уж нямат нищо общо, и че са откърмени с идеите на неолиберализма... А другата част, които си признават, че произлизат от БКП пък демонстрират че са преживели душевен катарзис...
    - Хайде няма нужда от демонстрации! - Всички знаем кой кой е!
    Дори цялата структура на ГЕРБ и начинът и на управление е едно към едно с принципа на управление на старата БКП. - Пак има упрадвляваща клика избрана на шуробаджанашки принцип , а всички останали са електорат, който се употребява според целите на управленското тяло. И преди и сега "вожда" вземаше еднолични решения и не се интересуваше какво мислят останалите. - Нека някой ме обори за демократичността на тая измислена и псевдо демекратическа партия. Само погледнете управленското тяло и кой колко му е капацитета... - Да не говорим за разни пишлемета на по 30 години дето нямат 2 г трудов стаж как ги бетат напред по роднински принцип.. - Каква е разликата с преди? - Отговорът е никаква!
  • 13 someone

    5 3 Отговор
    Гърневски тоя мазен крадец той ще ми чете морал, време е да се почетат истинските жертви на демокрацията и прехода, осъществени от тези престъпници на снимката.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мунчо

    3 0 Отговор
    никой не оправдава диктаторите след 1944год.,но
    -90% от ОПГ герП са членували в БКП
    -100% от ОПГ герП са деца на СЛУГИТЕ на" въхрушката" на БКП
    -в момента в България е установен същия режим какъвто беше от 1944г до 1989год.,но "подобрено" мутренско копие!
    -служителите на мвр у нас си останаха и винаги ще бъдат МИЛИЦИОНЕРИ,а не полицаи
    -но най-важното е че "тарторите" на ОПГ герП винаги действат на принципа "крадеца вика дръжте крадеца":
    политиката и действията им е е само корупция,кражби,престъпления,демагогия,подкупи,рекет,дебелоочие и наглост и т.н. и много от тях са "на другия бряг" но винаги приписват тези действия на своите противници типично по мутренски!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове