1 Февруари, 2018 13:17 1 686 11

Джамбазки: Внедряват правата на ЛГБТ в конвенцията

  • ангел джамбазки-
  • истанбулска конвенция-
  • домашно насилие

Подкрепяме правото на всяка държава, на всяка нация, на всяко общество да избере своя собствен правен инструментариум, за да се пребори с дискриминацията и нарушаването на човешките права, заяви евродепутатът

Това послание е поставено като ангажимент в акт*, официално публикуван на сайта на Съвета на ЕС с параф „Публично“ през юни 2010 г.

Изложението в приложението гласи: „инструментариум за насърчаване и защита на упражняването на всички човешки права от общността на гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални лица“ (ЛГБТ). То е представено от работна група „Права на човека“ и адресирано до Комитета по политика и сигурност на 8 юни 2010-а година - година преди официалното подписване на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, както и Обяснителния доклад към нея.

Въпросният инструментариум подканва официално Комитетът да вземе под внимание изготвения текст за защита правата на ЛГБТ общността.

Приложението в глава I „Въведение и цел“ осигурява на служителите в централите на ЕС, столиците на държавите-членки на ЕС, делегациите, представителствата и посолствата на ЕС оперативен набор от инструменти, които да бъдат използвани в контактите с трети държави, както и с международни и граждански организации, с оглед в рамките на външната дейност да се насърчават и защитават човешките права на ЛГБТ.

В насоките се използват отново основните рамки на правата на човека както съгласно Договора на ЕС, така и съгласно вече работещите Конвенции и Директиви. На стр. 4 следва пълното изброяване и дефиниции на ЛГБТ.

Аз, като евродепутат и заместник-председател на ВМРО, за пореден път категорично заявявам, че заедно с колегите от Обединени патриоти сме против насилието под каквато и да е форма, но и напълно подкрепяме правото на всяка държава, на всяка нация, на всяко общество да избере своя собствен правен инструментариум, за да се пребори с дискриминацията и нарушаването на човешките права. Категорично заявявам, че сме против криминализирането на сексуалната ориентация, но и сме против изкуственото насаждане на термини като „социален пол“, „джендър“ и неясното и търпящо многопластови интерпретации „разбиване на стереотипите“.

Напълно несъгласен съм с прокарването чрез Троянския кон „превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“ на официализирането на несъвместими с морала и нравите „роли в обществото“. Не съм съгласен с пълното юридическо приемане на всички лица от собствената ни или от трети страни, които се самоопределят като част от ЛГБТ обществото и имат претенции да черпят права по силата на Истанбулската конвенция без никакво работещо доказателство за това.

Вече има правен прецедент в Италия, която е осъдена след непризнаване на исканата различна от рождената полова идентичност по делото „Урланди и другите срещу Италия“ от 2012 г. Казусът е следният: след направен психиатричен тест, държавата отхвърля искането на лицата да приеме различната им сексуална ориентация, но е осъдена за това.

По него има решение от съда по правата на човека в Страсбург от 14.12.2017 г. Следва друг правен прецедент с адрес Унгария, на който цитираният вече съд казва категорично, че такъв тип експертизи не са състоятелни и нарушават допълнително правата на ищеца. Всичко това идва в подкрепа на нашите притеснения.

Като евродепутат и заместник-председател на ВМРО питам и още нещо: какво ще стане с пенсионната ни система, ако всяко лице, което с пол „мъж“ в предпенсионна възраст реши, че е жена и предяви своите претенции, за да се пенсионира като такава с няколко години по-рано?

И още нещо – държавата ни има нормативна уредба, свързана с финансовите ангажименти към бежанците със „статут“. Колко такива можем да си позволим да приемам по силата на тази Конвенция и Обяснителния доклад към нея?

Защо за българските пенсионери няма пари? Защо за българските млади семейства няма пари, а за хора със съмнителна мотивация за самоопределяне на пола и твърдения за тормоз на тази база има?

Продължавам с цитатите от Инструментариума за ЛГБТ на Съвета на ЕС от 2010 г., за да изградя пълнотата на неприемливостта на налаганите норми.

III. Приоритетни области на действие:

3. Подкрепа и закрила на защитниците на правата на човека:

Всички държави следва да се отнасят с респект към защитниците на правата на човека (…), при все това защитниците, които работят за насърчаването и защитата на човешките права на ЛГБТ. Приоритетите следват в цитирания вече документ. „…да се отдава приоритет на работата в държави, в които отношението към защитниците на правата на човека като цяло и в частност към защитниците на човешките права на ЛГБТИ, е незадоволително, по-специално там, където законодателните промени и налагането на наказателни санкции имат отрицателно въздействие върху работата на защитниците на правата на човека в ЛГБТИ“.

Този инструментариум въвежда мониторинг за правата на ЛГБТИ; периодични доклади – анализи; да се правят нарочни справки; да предлагат законодателни промени; да се „повдига въпросът, свързан с положението с човешките права на ЛГБТ, като част от политически диалози или специализирани диалози с държави партньори и регионални организации“; „да насърчават държавите партньори да инициират законодателни промени, за да гарантират равенството пред закона за ЛГБТИ“.

Ето тук идва въпросът какво се разбира под насърчаване и какви ангажименти е поела държавата, въпреки религиозния и обществен отказ да приеме Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, бързо и на всяка цена.

А ето и другата страна. В същия този инструментариум на Съвета на ЕС съществуват и такива текстове - да се правят послания за политическа подкрепа, когато това се счита за полезно; „по целесъобразност да способстват за видимостта на местните организации за насърчаване на човешките права на ЛГБТ, напр. като бъдат домакини на дебати и семинари по свързани с темата въпроси и като включват аспект от ЛГБТ (…), като одобряват културни мероприятия, конференции или социални проекти“.

В документа има и международни механизми, които включват работа с правителствата, но и с неправителствените организации; насърчаване на докладите на ЛГБТ организациите до ООН и съпътстващите организации, които в крайна сметка да регламентират промени в законодателствата на отделните държави в тази насока.

И стигаме до ключовия текст: стр. 13, абзац предпоследен, от който започнахме: „когато Съветът на Европа разработва мерки за защита на правата на човека, като проекта на Конвенцията относно насилието срещу жени, да включва упражняването на човешките права на ЛГБТ“.*


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    17 1 Отговор
    Чрез ИК се цели внедряването на джендър идеологията като ДЪРЖАВНА ПОЛИТИЧЕСКА ИДЕОЛОГИЯ В Р. БЪЛГАРИЯ, КОЕТО Е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО ОТ ЧЛ.11 АЛ.2 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НА Р. БЪЛГАРИЯ. Вижте тук къде могат да се реализират джендър специалистите- http://kanal3.bg/news/bulgaria/society/69208-Varnenski-VUZ-gotvi-ddzendar-specialisti-za-detski-gradini-i-uchilishta Варненски ВУЗ готви джендър специалисти за детски градини и училища “Ексклузивно са разкрити две магистърски програми, обещават реализация и в администрацията 16:54 | 31 Януари 2018 г. Автор: Ива Капкова Варненският свободен университет разкри две джендър специалности с магистърски програми. С тях се готвят педагогически кадри за училище и детската градина, както и своеобразни джендър контрольори на работното място в държавната и в общинската администрация. Специалностите се рекламират като ексклузивни и са въведени от тази учебна година, вероятно в очакване на ратифициране на Истанбулската конвенция, която отива на Конституционен съд. "Джендър политики в педагогическите дейности" е програма, която въвежда студентите в спецификата на политиките по равнопоставеност на мъжете и жените, като разглежда проблематиката главно от юридическа, психологическа и социологическа гледна точка, е описано на страницата на ВУЗ-а. Обучението дава възможност въз основа на придобити интердисциплинарни знания да се изградят умения за осъществяване на обучение и възпитание насочено към преодоляване на стереотипите за ролята на
  • 2 юрист

    14 0 Отговор
    за ролята на мъжа и жената във всички сфери на обществения и семейния живот, пише още на сайта. Акцентите в обучението са психология на отношенията между мъжа и жената, психологически особености на мъжа и жената, полови роли и социално общуване, психология на половите различия в педагогическата дейност, полови роли и полови стереотипи в образованието, половоролеви стереотипи и полова дискриминация. На бъдещите студенти се обещава практика и стаж в областта на равенството между половете по проекта на МОН "Студентски практики" в детски градини и училища, КАКТО И В ДЪРЖАВНАТА И ОБЩИНАСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ. Втората магистърска програма пък е наречена "Джендър политики и правна сигурност" Дипломиралите се магистри могат ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ КАТО СЛУЖИТЕЛИ В ПУБЛИЧНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, както и в неправителствения сектор при формирането и реализирането на политиките по равенството. Обучението дава възможност въз основа на придобити интердисциплинарни знания да се изградят умения за формиране и реализиране на политики по равенството, изготвяне на оценка на въздействието по признак "пол", съгласно изискванията на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете. В процеса на обучение студентите ще придобият умения да изследват различни проблеми и явления на джендърните различия, обещават от ВУЗ-а. Студентите ще изучават "ДЖЕНДЪР ПЛАНИРАНЕ И ДЖЕНДЪР БЮДЖЕТИРАНЕ", както и европейски и национални политики по равенство на половете - gender mainstreaming (джендър мейнстрийминг),
  • 3 юрист

    13 0 Отговор
    След завършването им можело да си намерят РАБОТА В ОРГАНИТЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ, понеже по закона за равнопоставеност на жените и мъжете те са задължени да назначават служители, които изпълняват функциите на координатори по равнопоставеност на половете. Заплатите си ще заработват, като правят оценка на въздействието по признак "пол". Ето защо дипломиралите се магистри могат да се реализират като служители в публичната администрация, както и в неправителствения сектор при формирането и реализирането на политиките по равенството, чертаят розово бъдеще от университета. Завършилите магистърската програма се изграждат като висококвалифицирани специалисти, които могат да преподават описаните учебни дисциплини, а придобитите компетентности имат "широко практическо приложение", успокояват създателите. Обучението по двете магистърски програми се осъществява от Варненския университет "Черноризец Храбър" съвместно с ИНСТИТУТА НА ДЪРЖАВАТА И ПРАВОТО при Българската академия на науките.Заместник-ректор на ВУЗ-а пък е бащата на министъра по европредседателството Лиляна Павлова.“
    Рибата е в морето, а някои вече са решили да приготвят тигана- т.е. да папкат от държавният бюджет...Този материал потвърждава становището ми, че се готви прогласяването на джендър идеологията за ДЪРЖАВНА ИДЕОЛОГИЯ В Р. БЪЛГАРИЯ- нещо , изрично ЗАБРАНЕНО от чл.11 ал.2 от КРБ.
  • 4 Юпи

    10 0 Отговор
    Значи който го прави върши състав на престъпно деание по глава първа на наказателния кодекс за няколко долара повече.
  • 5 Хасан

    3 2 Отговор
    Гейове от всички страни,обединявайте се!!!
  • 6 не на ИК

    12 1 Отговор
    Хора,за вас не занам,но ако ратифицират тази п*д*р*ска конвенция, прежалвам дом и семейство и заминавам за София пред парламента. Да си поговоря с някой герберски продажник на четири очи.
  • 7 отговор

    0 12 Отговор
    Джамбазки, гади ми се от тебе и такива като тебе! Какъв си ти всъщност? Съпруг, баща, колко деца имаш? За какво е цялата тази тирада против защитата от насилие и търсенето на теле под вола?! Писна ми от глупостите ви! Всички хора имат право на живот и права, както се вижда и смъртната присъда вече е отменена, макар че има ужасяващи престъпления, извършени от хора, които никога няма да се променят. Обществото ги храни и обгрижва по затвори, пуска ги на свобода и те продължават да убиват и грабят. Защо те да имат права, а хора, които не са престъпници, да нямат!? Излагате се, това е примитивизъм и се навивате взаимно, заяждате се! Никой не ви бърка в джоба, хората само трябва да бъдат защитени от насилие, това е!

    Коментиран от #8, #9, #11

  • 8 джендър

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "отговор":

    Ако, твой цитат " Всички хора имат право на живот и права" защо Конвенцията е САМО за защита на жените и децата.
    Мъжете не са ли хора? Или по подразбиране са насилници?
    За сведение, по действащия Закон за защита от домашно насилие, ако жена нарече мъжа си "идиот", то това е насилие. Това ще го премахваме ли или остава?
    Да оставим за секунда настрана джендър индентичностите, Конвенцията е изначало сбъркана. Има грешна конструкция.
    Това, че някъде някой мъж бие жена, не прави автоматично всички мъже насилници. По същата логика, това, че някой убива някой, прави всички ни убийци.
    Да си чул за Конвенция за защита от убийство? Защо няма такава?
    Отделно това - аз не навирам на никого в очите, че съм хетеросексуална, защо 32 джендър индентичности си навират сексуалността си в в лицето ми? Нямат права ли? Някой да е вкаран в затвора в България, че е гей? Че е дискриминиран за това, че има различна сексуална ориентация?
    ЗА КАКВО ИЗОБЩО Е ЦЯЛАТА КОНВЕНЦИЯ? За да се създаде GREVIO ли. За да се легитимират 32та социални пола?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове