Last news in Fakti

26 Януари, 2012 18:40 1 184 0

Обстановката в Дунавската равнина и в Източна България остава сложна

  • време-
  • прогноза

В Западната България валежите ще спрат

До края на това и през следващото денонощие страната ни ще остане под влиянието на средиземноморски циклон с център над Егейско море и нахлуващият от североизток студен въздух. Постепенно циклонът ще се премествана североизток през проливите към Черно море и ще се запълва. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – БАН.

До края на деня на много места ще продължи да вали обилен сняг. Значителни ще са валежите в Централна и Източна България. Там ще духа умерен и силен северен вятър, с пориви над 20 м/сек., който ще е причинява снежни виелици, навявания и преспи. Температурите в повечето места ще са отрицателни - след обяд ще са между минус 7° и минус 2°, по морския бряг до 0°, по носовете - 3-5°, но до вечерта и там ще се понижат чувствително. От югозапад валежите ще отслабват и спират.

През нощта в Дунавската равнина и в Източна България метеорологичната обстановка ще остане твърде сложна. Там снеговалежите ще продължат и в много райони ще бъдат обилни; ще остане и ветровито - с умерен и силен, а в пулсации до бурен северен вятър, който ще причинява снежни виелици, преспи и навявания. В Западната България валежите ще спрат, а облачността ще се разкъсва. Минимални температури между минус 10° и минус 5°, в София около минус 9°.

Утре преди обяд в Източна България ще продължи да вали сняг и да духа умерен и силен
северен вятър. Остават условията за виелици, преспи и навявания. След обяд и там снеговалежите ще спират. Над останалата част от страната ще има разкъсана облачност, на места ще намалее до слънчево време. Ще бъде студено с дневни температури между минус 7° и минус 2°, в крайните югозападни райони около 0°; в София – около минус 3°.

През нощта и утре преди обяд по Черноморието метеорологичната обстановка ще остане твърде сложна. Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Ще остане и ветровито - с умерен и силен, а в пулсации до бурен северен вятър, който ще причинява снежни виелици, преспи и навявания. Ще застудява чувствително и дори дневните температури ще бъдат отрицателни – между минус 6° и минус 2°. Температурата на морската вода е около 6°. Вълнението на морето ще бъде бурно – 4-5 бала.

Над планините ще има значителна облачност. Преди пладне на места в Централна и Източна Стара планина и Странджа ще превалява сняг. Временни разкъсвания на облачността ще има над Рило-Родопската област. Ще духа умерен и силен вятър от север-североизток. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 7°, а на 2000 метра – минус 11°.

През следващите дни ще бъде много студено. Облачността ще е променлива, ще има значителни намаления до ясно и слънчево време, но ще има и периоди, когато ще е значителна, не е изключено и да прехвърча слаб сняг, но съществени валежи не се очакват. След временно отслабване на вятъра в събота, впоследствие отново ще е слаб до умерен, от север-северизток. Минимални температури предимно между минус 10 и минус 15, на отделни места при изясняване в ранните сутрешни часове и по-ниски, максимални - в повечето райони между минус 9 и минус 4°.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА