Last news in Fakti

25 Март, 2018 15:14 2 591 23

Качакова: Бакърджиев може да бъде съден за мавзолея

  • мавзолей-
  • бакърджиев-
  • съд-
  • методи андреев

Масивната сграда е вдигната за рекордните 6 дни

Мавзолеят на Георги Димитров трябваше да бъде преобразен и използван. Там са вложени милиони. А Бакърджиев може да бъде съден.

Това да съборим сграда и да използваме после подземията й звучи наистина безумно. Това заяви за Нова телевизия бившият министър Любка Качакова.

"Според юристи Евгений Бакърджиев (тогава вицепремиер) може да бъде съден. Той е подписал за унищожаването на една сграда, която не му е бащиния", смята Любка Качакова.

"Тази сграда беше символ на всичко онова, което ние намирахме за неприемливо", контрира Методи Андреев, който беше в основата на закона за премахването на комунистическите символи и паметници. По негово мнение мавзолеят е бил взривен "непрофесионално" и "гротескно".

"Разрушаването на Мавзолея не е чак такава загуба. Някои сгради, които са символи, трябва да бъдат премахнати. Сега го няма и обществото е разделено. Представете си, ако го имаше. Той беше натоварен с изключителен негативизъм заради мумията, която беше там", подчерта Методи Андреев.

Мавзолеят на Георги Димитров е построен през 1949 година веднага след смъртта на комунистическия ръководител. Масивната сграда е вдигната за рекордните 6 дни. 50 години по-късно бързото строителство се оказва изключително издръжливо. Пак 6 дни трябват, за да бъде съборен един от най-ярките комунистически символи в центъра на столицата.

Събарянето започва на 21 август 1999 година по нареждане на строителния министър в правителството на СДС Евгений Бакърджиев, който по това време е и вицепремиер. През следващите 6 дни с нови взривове сградата пада - на 27 август.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пешо

    6 9 Отговор
    Къде е мумията...

    Коментиран от #16

  • 3 реалист

    27 9 Отговор
    Че няма да го съдят е ясно.Че е за съд и други като него също е ясно.Че взривяването бе гротеска е ясно и за тогавашните членове на СДС. Можеше сградата да се използва за много неща,но тогавашните властници по идеологически причини не взеха това правилно решение и се изложиха с взривяването и разрушаването.И в далечната 1999 година имаше предложения за музей или галерия-сега щели са правят.Голям смях бе когато телевизиите показваха зам.кмета и журналисти да слизат в подземията през някакъв капак.А бе смях и жалост за България.
  • 4 Другар

    29 7 Отговор
    Отдавна трябваше да лежи този п.дал.Против БСП съм,но мавзолея е плод на къртовски труд и е артефакт,няма как да изтриете историята,а отрочетата на БКП го събориха с нашите пари без да ни питата да е..СДСто ти на.рано,по лоши се оказаха от комунистите,тези народни предатели,излъгаха цели няколко поколения за да може Костов и компания да се оттеглят милиардери от политиката да ви Господ "здраве дава и на вас и на децата ви"

    Коментиран от #15

  • 5 onq s konq

    16 22 Отговор
    Недопустимо е бивши червени управници като въпросната Качакова да раздават присъди "със замах" така както непосредствено след 9.Септември,а после...още 45г.А ЗНАЯТ ЧЕ НЕ СА НА ВЛАСТ И СКОРО НЯМА ДА БЪДАТ,И...ПАК СЕ ПРОБВАТ!Естествено че мавзолеят трябваше час по-скоро да бъде унищожен защото не беше някаква обикновена "постройка",А СИМВОЛ НА ОМРАЗНАТА КОМ. ВЛАСТ И СЛУЖЕШЕ ЗА СБОРИЩЕ И НАДЪХВАНЕ НА БИВШИТЕ..."ГАДОВЕ".А те са точно същите,които в бомента питат разярено "Кои са гадовете" и им бе даден ясен и точен отговор от парл. трибуна:"Огледайте си "лявата" парламентарна група и ще ги видите"-...отбор хубавци с тлъсти банкови сметки и безброй фирми!

    Коментиран от #10

  • 6 iQ-5

    21 4 Отговор
    Сега ви е по - добре мавзолей нямате и пари също и парното изключено всичко ви е ОК обаче можете да плювате колкото си искате за това пари не се иска
  • 7 ЦК на БКП

    11 5 Отговор
    Тоя Андрейчо все по БКП по люее обаче на баш комунистите раюва от край време.
    Или е много продажен или е мн.глупав!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 идиот 1981

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Ходи си разхождай коня на село,не коментирай.

    Коментиран от #12

  • 11 Шаран БГ

    16 2 Отговор
    Дрън, дрън. Може всеки всекиго да съди в тази държава - никой няма да бъде осъден !! Още по-малко и в затвор да лежи. Всичките ни управници са за затвора, защото унищожиха де що има построено от този народ. Но то е от "комунистите", те са лоши, всичко трябва да стане частно - да се приватизира / приватизаторите ги знаем / или да се унищожи и продаде за скраб !? Само заради унищожените предприятия И.Костов и котерията, заслужават да бъдат избесени надолу с главата.
    Няма да стане! Всичко се случи и случва с благословията на най-големия разсипник и убиец на тази земя! Няма да има скоро възмездие! И ще го яздят този народец, както си искат , или както върви - ще го унищожат !!!Села, училища, здравни центрове, читалища-всичко, което е било създадено за благото на хората / то е комунистически/ трябва да се унищожи. На пътя от двора си да излезеш, трябва пешеходна винетка да имаш. Цената ще я доуточним !!
    Качакова се прави на интересна - тъкмо бях позабравил коя е.......
  • 12 onq s konq

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "идиот 1981":

    Ас акъл от таквиз кат тебе неща.И пари неща.Щото нямат нито едното,нито другото.

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 колелотонаисторията

    9 1 Отговор
    На следващия 9 септември ще бъде построен отново с 3D принтер и бурна манифестация от изчезващия български народ!
  • 15 куку руку ку

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Другар":

    Ще, щв. Обикновено крадени от бащите пари, се прахосват от наследниците им за наркотици.
    Принцип на махалото.
  • 16 Кака Гинка

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Беше пограбан тихомълком от близките си.

    Коментиран от #17

  • 17 Кака Гинка

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кака Гинка":

    *погребан
  • 18 гост

    3 2 Отговор
    До onq s konq по твоята логика тогава трябваше и НДК да бъде взривено ,но сега новата власт се шири в него.
  • 19 ЗЕЛЕН КОН

    3 1 Отговор
    Кой на власт време хора аве стига циркове и заблуда не се лъжете че не са на власт САМО КОРУПЦИЯ НЯМА КАК ДА МИ ТВЪРДЯТ ЧЕ НЯМА и като си помислите ще ви бъде ясно ако можете изоообщо да мислите с нещо.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ахааааа

    2 3 Отговор
    Аххх. Качамакова , продължаваш да се илагаш. Ако искаш мумиий , оди да живешш до гробището .
    За това са казали, никога не е късно да станеш за резил, а тя продължава.
  • 22 незнайко

    0 0 Отговор
    Сетиха се, че са сгрешили но връщане няма !!! Сградата наистина не пречеше на никого !!! Така си рушим миналото навсякъде в БЪЛГАРИЯ !!!
  • 23 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Инженерът, който нищо не е построил, НО за сметка на това е разрушил - дами и господа, аплодисменти за Евгений Бакърджиев!
    Голям смях ...и сълзи...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове