Last news in Fakti

28 Март, 2018 18:14 2 133 8

Подхващат сделката с Пловдивския панаир

  • пловдивския панаир-
  • сделка

Институцията, ръководена от Пламен Георгиев, ще разследва как имотът се оказа в ръцете на бизнесмена Георги Гергов

Подхващат сделката с Пловдивския панаир - 1
Пламен Георгиев

Новият антикорупционен орган подхваща сделката за Пловдивския панаир, съобщи пред Епицентър.бг депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

Парламентарната комисия за борба с корупцията е сезирала Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за сагата с приватизацията на Панаира, който в крайна сметка се оказа в ръцете на бизнесмена Георги Гергов, който е и член на Националния съвет на БСП.

Гърневски припомни, че сигналът в парламентарната Комисия за борба с корупция е постъпил през 2016 г., когато е било решено новият Антикорупционен орган да се заеме с разследването продажбата на Пловдивския панаир.

Кой продаде Международен панаир-Пловдив

Сайтът „Агропловдив“ описва подробно сагата с продажбата по времето на правителството на Сергей Станишев:

„С решение №773 от 10 ноември 2006 г. правителството на Сергей Станишев приема Стратегия за преструктуриране на панаира и дава ход на процедурата чрез увеличаване на капитала. На 4 декември 2006 г. Гергов внася искане към Пловдивски окръжен съд с председател Сотир Цацаров за назначаване на три вещи лица по негов избор (Гиздаков, Хаджиев, Ранделов) за оценяване на неговите имоти (хотел „Санкт Петербург“, ресторант „Пълдин“ и други) като апорт в капитала на „Пълдин туринвест“ за участие в „Международен панаир – Пловдив“.

На 7 декември 2006 г. Пловдивският окръжен съд (ПОС) възлага на точно тези три вещи лица оценка на това имущество и им определя за това срок от 1 работен ден. Те, разбира се, се справят с уникално късия срок и в рамките на деня оценяват имотите на стойност 67 765 100 лева. Само преди няколко години тези имоти са закупени от държавата за няколко милиона лева.

Гергов е толкова сигурен в тяхната експедитивност, че още същия ден – петък, внася дължимите такси за извършената експертиза, които се плащат след свършена работа, приета от съда. Занижената оценка на активите на панаира (около 3 - 4 пъти) и завишената оценка на апорта (поне 10 пъти) довежда до придобиване на половината панаир без да се даде и един лев. С тази схема тази сделка се нарежда в топ 5 на най-скандалните приватизационни сделки на прехода.

На 11 декември 2006 г. ПОС приема оценката на вещите лица без забележки. Уникалното тук е, че протоколите на вещите лица са внесени на същата дата, в която съдът е свикал заседание. Това означава, че съдът е знаел, че вещите лица ще си свършат работата за един работен ден предварително.

В същия ден заседава и Съвета на директорите на хотел „Санкт Петербург“АД, в който участват съпругата на Гергов – Величка Гергова и сестрата на Гергов – Христина Колева. Без да знаят решението на ПОС, който заседава по-късно, те приемат неговото решение и дават съгласие за апортиране на хотела в дружеството „Пълдин туринвест“АД. На следващия ден (12.12.2006 г. – 50-ия рожден ден на Гергов), заседава и Съвета на директорите на „Пълдин туринвест“АД, който също потвърждава апорта.

Същата седмица заседава и съвета на директорите на „Международен панаир Пловдив“ с председател Корнелия Нинова (зам.-министър), в който се взимат три важни решения: Изменя се уставът на дружеството, като всички решения, изискващи квалифицирано мнозинство от 2/3 се заменят с обикновено мнозинство от 1/2; увеличава се капитала на дружеството на 126 150 000 лв., въпреки че има три оценки на активите на панаира, от които най-голямата е над 400 000 000 лв.; приема се апорт от 64 810 400 лв., които са точно 49% от новия капитал.

На 18 декември 2006 г. министър Румен Овчаров светкавично разглежда всички обстоятелства и взема Решение РД-21-325/18.12.2006 г. като принципал и собственик на капитала и приема увеличението на капитала с апорта на частната фирма. На следващия ден изпълнителният директор на панаира Йордан Радев (по същото време съпругата му Нина Радева е зам.-министър на Овчаров) внася искане в ПОС за пререгистрация при новите обстоятелства. ПОС реагира светкавично и на 21.12.2006 г. узаконява сделката с Решение 8263/21.12.2006 г.

На 8 януари 2007 г. Съветът на директорите на Панаира избира за изпълнителен директор „ЦУМ“АД-София с представител Георги Тодоров Гергов. Чудесен подарък на на фамилията Гергови, сътворен от държавата и съда в рамките на две седмици!

Оценката на Международния панаир, преди сделката с него, е наистина 126 150 000 лева, а непаричната вноска на Пълдин туринвест е изчислена на 64 810 400 лева. Те обаче не са в съотношение 51 към 49%, а 66.03% за държавата и 33.94% за Пълдин туринвест. Прави се преизчисление, според което държавата притежава 28 463 162 акции, а общинско-частното дружество държи 14 623 671 акции.

Решението на правителството, начело със Сергей Станишев, взето на 10 ноември 2006 г., обаче дава възможност на Пълдин туринвест в срок до 30 юни 2007 г. да придобие до 48% от панаира като направи апорти или внесе необходимите пари. Любопитното в това решение на МС е, че в него се казва, че делът на държавата в Международен панаир - Пловдив не може да бъде намаляван под 51%. А това не беше спазено, тъй като към този момент „Пълдин туринвест“, притежава над 50% и е мажоритарен собственик.

Трите вещи лица, които толкова бързо правят оценките на имотите, с които Пълдин туринвест става съдружник в панаира, са били ангажирани с тази задача още през май от кмета Иван Чомаков. По това време се е създавало общинско-частното дружество и е трябвало да се знае общината с колко имота и на каква стойност участват в него. Същото се отнася и за участието на имотите на Георги Гергов, които са апортирани в „Пълдин туринвест“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plovdiv

    5 5 Отговор
    He ми се изпада в тесногръд местен шовнизъм, но е истина, че "Пловдивския панаир" нарочно бе атакуван точно по времето, когато беше построен софийският "ИЕЦ". И това изобщо не е съвпадение. Само дето сметките на собствениците на "ИЕЦ" май не излязоха напълно. София остава само да си построи пристанище, за да надмине Бургас и всичко ще е ОК... Приказката "На Вуте да му е зле" неслучайно се е родила между Витоша и Стара планина...
  • 2 ооо

    11 0 Отговор
    В България НЯМА отрасъл в който да няма корупция!
  • 3 роднина

    12 1 Отговор
    Гергов и
    Станишев в една килияако може.
  • 4 Бусев

    11 0 Отговор
    А за "демократа" Чомаков, който беше кмет по това време, защо не пишете? Той разпродаде доста апетитни общински имоти под най различни форми! С Гергов също заедно работеха, а след втория си мандат беше назначен в негова фирма!
  • 5 Тръмп

    5 5 Отговор
    Той комуниста има акъл колкото да открадне и убие!Направо са етнос!И циганите им завиждат на безочието!:):):)
  • 6 Хъво

    6 2 Отговор
    Ако Гергов беше от герб нямаше да има разследване но затвори пак няма да има
  • 7 abv

    7 1 Отговор
    Гергов е за затвора. Вижте само какви палати строи срещу панаира. Ами да му дадем целия Пловдив и да се изнасяме. Със скандални сделки е придобил над 50 % от панаира. Панаира трябва да е с над 50 % държавно участие а не в ръцете на свинар.
  • 8 Ахмак

    0 1 Отговор
    Е, то се очакваше де. Макар да се изказваха герберите, че нямало да има реваншизъм и "опраскване" на БСП-деятели.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове