Last news in Fakti

24 Април, 2018 10:33 1 549 30

42% от проверените храни са по-скъпи у нас

  • качество-
  • цена-
  • храни

В 24,5% от проверените храни и напитки има разлики в етикетите, а в 42% цените са по-високи в България. Изследвани бяха 53 продукта и аналозите им на европейския пазар или общо 106 проби. Това обяви земеделският министър Румен Порожанов за третото поред изследване за т.нар. двоен стандарт при храните. Детско пюре със зеленчуци, пиле и ориз у нас е по-скъпо с 35% , отколкото на Запад, пише novini.bg.

Продаваният за България шоколад от една марка е с по-ниска масленост и какао, отколкото предлаганият в други страни от ЕС. При друга пък бройката на лешниците е по-голяма при западния аналог. В мляко за деца има по-високо съдържанието на растителни мазнини, включително и палмови в продукта за България, както и по-малко макроелементи и витамини. Въпреки това цените са идентични у нас и на запад. Порожанов посочи, че е изследвана моцарела от 2 държави.

„Интересното при нея е, че продаваната у нас е с различни вкус и опаковката е с по-малък грамаж на отцеденото тегло. Има разлика и в цвета. Установени са шупли по продукта и утайка в саламурата”, добави земеделският министър. При изследвани безалкохолни напитки съдържанието на портокалов сок в България е най-малко - 5%, докато за западните пазари стига до 12%. 42% от продуктите са по-скъпи в България, като това е в хипотезата на нетни цени –тоест абстрахираме се от ДДС. Ако се добави данъкът, това означава поскъпване с много повече, обясни Порожанов.

По думите му голяма част от детските храни у нас продължават да са на цени по-високи от западноевропейските. Решението на двойния стандарт е единно европейска законодателство, което да го забрани, каза още министър Порожанов.

Добрата новина е, че има промяна в позицията на Брюксел и вече се работи по изменение на 3 наредби, които да санкционират подобни нелоялни търговски практики.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха-ха-хаааа....

    15 1 Отговор
    Е как бе нормално е това нали сме страната с НАЙ-ГОЛЯМ НАПРЕДЪК В Е.С......
  • 2 НКВД

    14 2 Отговор
    Цицат ни алчните капиталисти! Всички чужди вериги продават поне с 50% по- скъпо в България.Заплатите са им 10 пъти по високи а храната с 50% по евтина! И това ми било ЕС. Хранста в Русия е мн.по евтина от България а не е в ЕС.

    Коментиран от #15

  • 3 Димитров

    13 1 Отговор
    Европейски партньори! Тровят ни и си ни ограбват с погалване по главата!!!
  • 4 Julio

    2 22 Отговор
    Най-обичам такива глупости да чета... Ми като са ти по-евтини детските храни в Англия - иди до Англия и си ги купи оттам пък си ги домъкни в България да видим дали ще ти излезне по-евтино. Факт е че и българските стоки са по-скъпи на Запад от колкото тука но едва ли дават неква клета бг-мама как плачка по телвизора от този факт...
    Пък и никой не задължава никой да купува. Ако ти е скъпо - вари картофи и ориз в тенджерата и не купувай пюрета от магазина. Просто и ясно...

    Коментиран от #17, #24, #27, #29

  • 5 Бесен Язовец

    8 1 Отговор
    Това беше за това беше всичко и др.бивши държави от Сиф се оплакват ит тези практики за това беше всичко 1989г.за да ни направят комсуматори ( пазар) скъп при това ТОК,Храна, лихви високи затива ибаче СДС си мълчаха а оцете не схванаха!
  • 6 Julio

    3 6 Отговор
    Истината е че с подобни профански дописки и репортажи ни подготвят за поредната малоумна евро-регулация която уж трябва да ни облагодетелства но всъщност ще прекара и западняците и нас. Няма да се повиши качеството за Изтока а прост ще се скапе качесвтото за Запада и всичко това на по-високи цени за всички потребители. Така работи системата...
  • 7 тъ6ъ45

    4 5 Отговор
    ха-ха-ха.Комунистите създадоха веригите,те техни,ако си мислите че Ханс е дошъл да прави Била или Кауфлант...цените ги определят веригите и олигархията за да е скъпо и некачествено,за да изяистиме територията.Умален Болшевишки модел

    Коментиран от #9

  • 8 ефйхк5

    9 1 Отговор
    ХРАНАТА В РУСИЯ Е ПО-ЕВТИНА И НЯМА МЕНТЕ,БЯХ ТАМ

    Коментиран от #13

  • 9 яшмихуябезплатно

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "тъ6ъ45":

    Точно Ханс капиталиста ги определя цените както и лихвите!

    Коментиран от #19

  • 10 Мучащ Милковец

    5 0 Отговор
    Мммммм, ааааа, ооооо - Милка! На цената на три български "Фин млечен" от Своге! Алчни ко..лдаци, да се затъкнат дано!
  • 11 Morgoth

    3 10 Отговор
    Българина страшно много обича да казва колко е зле, а медиите естествено искат да ни поднесат точно това което искаме да чуем - а именно доказателства за това което вече мислим, че е правилното. Аз да ви кажа съм пътувал доста и като вляза в магазин на запад хвърлям доста повече пари отколкото тук. Да, сигурно има храни, които са по-скъпи тук пради различни причини - не се купуват масово и са докарани като екзотика, няма местно производство, нерядко е и въпрос на най-обикновена спекула. Това обаче не означава, че пак нас са прецакали, защото не тези продукти оформят потребителската кошница на бългрина. Масовите продукти тук са значително по-евтини.
    Нещата отиват към общоевропейска регулация - ако това стане като нищо ще вдигнат цените на много продукти за да достигнат западните и ще си припомните поговорката "Каквото повикало, такова се обадило!".

    Коментиран от #12, #30

  • 12 Коментадоре

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Morgoth":

    Не говорите за традиционните български ТРЮФЕЛИ, нали...

    Коментиран от #14

  • 13 Morgoth

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ефйхк5":

    Цените на храните в големите градове в Русия са сравними с тези в София, а в Москва са към 20% отгоре. Драстичните разлики поне с Москва са в горивата и наемите. Бензина е левче на литър, защото Русия си има нефт и не го облага с акциз. От един апартамент с една спалня си изкарваш една средна заплата.
  • 14 Morgoth

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Коментадоре":

    Не знам за трюфелите, такова нещо нито съм купувал, нито съм ял. Нямам и желание да дам стотачка за един залък, който лаик като мен може лесно да сбърка с картоф.
    Хляба, млякото и обикновеното българско сирене обаче са по-евтини. Моцарелата не е това което трябва да сравняваме, нито био пюретата.
  • 15 Gypsykiller

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Хахахаха бегай в Русия там има нужда от такива като теб!полу-идиоти!ьъ

    Коментиран от #16

  • 16 НКВД

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Gypsykiller":

    А ти седи тука и набивай скъпо ГМО и се подлагай на джендерите.
    И да не забравиш да си направиш косата на руси кичори като истински европеец!

    Коментиран от #18, #20, #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Gypsykiller

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "яшмихуябезплатно":

    Цените ги определят точно цялата болшевишка червена пастмина който ни управлява до ден днешен!математиката е най-простата наука никоя сериозна фирма не вижда смисъл в пазар който е с 5милиона потребители от които 2/3 са бедни!нали сте наясно че това е 1 голям град в Германия или Англия какво ще спечелят бе хюмнета прости
  • 20 Gypsykiller

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "НКВД":

    Я да го подъвчеш на пиян рашан!
  • 21 Gypsykiller

    4 1 Отговор
    Някой да каже що пакет памперс в Англия струва 4.99п а тука е 20лв най евтиния?и кви са тия тъпотии че българските боклуци били скъпи на запад?за това ли вино от Бг което тука се продава за 15лв там струва 3паунда?ама то било пълно с пожарникари в тая държава бе!

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ввв

    3 0 Отговор
    Естествено,че е по-скъпо,но то с пожарникар начело,кой да отстоява правата на гражданите?!?!Тотал щета!!!
  • 26 Julio

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Gypsykiller":

    Отвори amazon.uk да видиш колко струва бурканче български мед, лютеницата Олинеза е паунд и пол за бурканче. Ела ми се обади когато видиш 400 гр мед в България за 20 кинта (тавана за подобен грамаж който съм виждал тук е 15 кинта) и бурканче лютеница за близо 4 кинта. И пак кажи че българските боклуци са евтини на Запад.
  • 27 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Julio":

    Ей така ще си живееш мизерния живот.Те овцете така си живеят.И ще ръсиш тъпотии по форумите.

    Коментиран от #28

  • 28 Julio

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Аз с моя "мизерен живот" никога няма да седна да рева по телевизора че памперсите и бебешките пюрета са ми скъпи....
  • 29 111

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Julio":

    А по-ниското качество, и него ли го приемаш така философски? Нима няма проблем, че тровят децата ти? Или няма проблем, че има разминаване в етикета и съдържанието? Уби ме с поста си. Ами да, научих се да пазарувам от страни извън България. Отскачам до Одрин, до Димитровград, до Ниш, до Гърция, често пътувам и до Германия. Ако купувам нещо в БГ, го купувам само от български производители. Не пазарувам от големите хипермаркети. Хем е по-евтино, хем и по-качествено.
  • 30 111

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Morgoth":

    Ти май не четеш, те хем са по-скъпи отколкото в Европа, хем са по-некачествени. И да, най-много шум се вдигна за бебешките храни. Ще ти кажа от личен опит..едно пюре е около 4 лв. вносното. Едно дете изяжда около 3 пюрета. КОгато отидех до магазина, българското беше по около лева, но с по-високо съдържание на нишестета, захар и пр. И се доверяваш на по-скъпото, защото на етикета пише, че е по-добро, а се оказва, че етикета не отговаря на съдържанието. Ми тъпо е...А аз много обичам и ям редовно моцарела. Еми...различен и е вкусът. Тук си е със сухо мляко. Аз съм за абсолютно строги закони и солени глоби, отнемане на лицензи и право да произвеждат на производители, които не спазват описанието на етикета. Всеки, ако иска да си се трови, си е негово желание, но да лъжеш....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове