Last news in Fakti

25 Април, 2018 18:14 3 363 14

Енергийният регулатор пита Гинка дали да я изобличи

  • кевр-
  • гинка върбакова-
  • риал стейтс-
  • чез

Комисията не счита, че подробностите за измамна схема на Върбакови за 200 милиона евро представляват обществен интерес

Енергийният регулатор пита Гинка дали да я изобличи - 1

Комисията за енергийно и водно регулиране пита Гинка Върбакова и нейната майка Теодора Пайтакова дали да предостави по реда на ЗДОИ документ за фалшива гаранция от 200 милиона евро, издаден от италиански измамници. Според КЕВР тази информация не е от надделяващ обществен интерес.

Това стана ясно от писмо, в отговор на запитването на Биволъ по реда на ЗДОИ, за да бъде получен достъп до документите за издаване на лиценз за производител на ток на „Риал Стейтс“ – фирма собственост на Теодора Пайтакова, представлявана от Гинка Върбакова.

Писмото, с което КЕВР пита Върбакови дали да предостави изобличаващи ги в измама документи.

Разследване на Биволъ установи, че заемите и гаранциите, представени от „Риал Стейтс“, за да получи лиценз за производител на ток от фотоволтаичен парк край Пазарджик, са със силно съмнителен произход. Фирмата претендира, че е получила първокласна банкова гаранция от британската фирма DEANFIELD SOLUTIONS за 200 милиона евро. DEANFIELD се оказа фирма-еднодневка на италиански измамници, единият от които е издирван от българската прокуратура.

Освен това Гинка Върбакова е претендирала пред ДКЕВР, че ще вземе за построяването на соларния парк 14 милиона евро заем от австрийската фирма Petrolinks Handels GmbH. Тази фирма е свързана с „Булмаркет-ДМ“, собственик на цистерните взривили се в Хитрино, и с племенник на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. От отчетите на Petrolinks Handels не се вижда фирмата да разполага с такива финансови възможности.

Биволъ поиска от КЕВР достъп до документите, свързани с DEANFIELD SOLUTIONS и Petrolinks Handels, които са описани в публичното решение на ДКЕВР за предоставяне на лиценз. Първоначалнот ни журналистическо запитване срещна отказ, след което подадохме запитване по реда на ЗДОИ.

Вместо отговор се получи писмо от КЕВР, в което Комисията моли за позволение Върбакови да разрешат достъп до тази информация. Писмото, подписано от Владко Владимиров, член на КЕВР, се позовава на член от Закона за достъп до обществена информация, който изисква да бъдат попитани за съгласие трети страни, ако информацията се отнася за тях.

Опазването на търговската тайна на трети страни и искането на съгласие обаче важи само при отсъствие на надделяващ обществен интерес. Член 31 ал. 5 от ЗДОИ изрично посочва, че „не е необходимо съгласието на третото лице в случаите, когато то е задължен субект и отнасящата се до него информация е обществена информация по смисъла на този закон, както и когато е налице надделяващ обществен интерес от разкриването й“.

Не става ясно защо КЕВР не е попитала на същото основание и фалшивата английска банка Deanfield, както и Petrolinks Handels, която вече е сменила името си. Те също би трябвало да дадат своето съгласие според интерпретацията, която Комисията прави на ЗДОИ.

От формулировката на писмото става ясно, че Комисията, управлявана от бившия депутат от ДСБ Иван Иванов, заема страната на Гинка срещу обществото. Освен това при наличието на публична информация и сериозни доказателства, че „Риал Стейтс“ е получила лиценз на базата на фалшива информация за банкови гаранции, КЕВР би трябвало сама да сезира прокуратурата, което до момента не е направено.

Коя е фирмата издала гаранция за 200 милиона евро на Гинка Върбакова?

DEANFIELD SOLUTIONS е фирма тип пощенска кутия, регистрирана във Великобритания. През 2013 г. тя е закрита поради несъстоятелност. Но процедурите по ликвидацията и най-вече събирането на неплатените данъци от последния директор Серджио Пекораро са продължили с години, показват данни от британския Търговски регистър.

Изглежда Пекораро продължава да си служи с името на DEANFIELD като инвестиционен брокер и да привлича с измама инвеститори. Ужилен от него американец от Канзас дори е регистрирал специален уеб сайт, в който предупреждава да не се пращат пари на Пекораро и на фирмата му.

Един от предишните директори на DEANFIELD е бил италианецът с швейцарски адрес Роберто Понтиджиа. Той е международен измамник, издирван от българските власти с европейска заповед за арест, издадена от СГП на 12 юни 2017 г.

През август 2017 г. италианците арестуват Понтиджиа, но съдът в Генуа не уважава искането за екстрадиция в България. Причината е, че италианските власти също преследват Понтиджиа с обвинения за неплатени данъци. В края на 2017 г. той е осъден на три години затвор и конфискация на 2 милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 р45р3

    27 2 Отговор
    Calabria mafia,добро утро
  • 2 Любознателен

    44 0 Отговор
    В България има ли сделка ,която да не вони ?
  • 3 Андрей Николов

    23 2 Отговор
    Зинали за пари, не народ а МЪРША!

    Коментиран от #11

  • 4 Правда Кривдова

    23 4 Отговор
    Какво ще пита? Народът на една трета част от България е обезпокоена за енергийното си бъдеще, а управниците се свиват като "бълхи у гащи". А за едно частно дело за подкупи разкъсахте като зверове кметицата, в което България не засегната.
    Изведете кметицата на свобода и я заменете със "собственичката" на българската енергетика!

    Коментиран от #5

  • 5 във върбалака шляка пляка

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "Правда Кривдова":

    Що за логика да пуснели кметицата щот крадяла по-малко !?!? Аве съвсем изтрещяхте тия и двете трябва да си разменят телесни секрети в сливенския !
  • 6 юрист

    16 2 Отговор
    A, доброутро! Когато написах, че не е възможно една уважаваща себе си мултимилионерка да се появява несресана, без прическа, без маркова чанта и обувки, като начинаеща краварка след борба с някоя крава в часа за доене / нямам нищо против краварките!/ и че дори моите тоалети са в пъти по-скъпи от нейните- на “мултимилионерката“, имаше доста оплювания на този мой коментар и много минуси. Срга вече стана ясно, че върбакова НЕ Е мултимилионерката и претенциите й обществото да я възприема като “скромната и ненадута мултимилионерка“ претърпяха тотален крах. Съжалявам колегите- нейни адвокати, които се втурнаха да й помогнат да си съблече горното одеяние- вид палто- на пресконференцията. Такова слагачество, подлизурство и подмазвачество от страна на здрави, прави мъже, не бях виждала поне 25 години в България....

    Коментиран от #7

  • 7 ей злобилке

    6 10 Отговор

    До коментар #6 от "юрист":

    Еииии ай стига злоба за тия дрехи, много си завистлива и злобна ! Не си ли чувала "по дрехите посрещат по ума изпращат" и в това е проблема, какъв е ценза на г-жа оШфорка и как такъв умствен "капацитет", ще разполага със съдбите на милиони българи !
    Иначе света познава много скромно изглеждащи милиардери и милионери за които скъпите дрехи и бижута не са най-важното на света !

    Коментиран от #8, #10

  • 8 юрист

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "ей злобилке":

    “...Публикувано във факти.бг: Еииии ай стига злоба за тия дрехи, много си завистлива и злобна !...“ Смешко- не разбра ли- МОИТЕ дрехи са в ПЪТИ по-скъпи от парцалките на “мултимилионерката“ гинка- ЗА КАКВО ТОЧНО да й завиждам?! Съвсем си се сдухал.... Явно ти хлопа дюшемето....
  • 9 Един от хората

    8 1 Отговор
    Толкова боклук има за изчистване в България, че чисто и просто бягайте на по далеч!То от ден на ден по големи тъпотии и щуротии..Не може в една правова и що годе ,,нормална"държава да се разхождат на свобода над 99процента от крадци,убийци, мошеници политици и всякаква измет,която не трябва да диша въздух на свобода.Жалко за хубавата ни България.жалко за обикновените и трудолюбиви сънародници от всички етноси.......
  • 10 Кума Лиса

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "ей злобилке":

    " Енергийната бизнесменката" Гинка е на хиляди километри от " много скромно изглеждащи милиардери и милионери" - с бозава жилетчица и навъсено лице тя беше потресаващо безхаберна към милионите граждани на които иска да налага жизненоважни решения.
  • 11 Nemezis

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Андрей Николов":

    Какво ти е виновен народът, бе, лайнарин смърдел?
  • 12 03-45аь

    7 0 Отговор
    Това на снимката не прилича на човек. Браво на Биволъ!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хахаха

    0 0 Отговор
    Е сега къде е Другаря, Борисов, радетел за правда и свобода, Къде е Цацаров защо трябва да сезират прокуратурата тя да не е спяща мечка. Но дори ида е така вече е май и мечките отдавна не спят. А другата версия е , че плеснат с ръце и се прегърнат. Върбакова, Борисов и Цацаров. Да докажат, че не е втората версия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове