6 Май, 2018 12:10 3 286 5

СЕМ наказвал Гала седем пъти

  • гала-
  • сем

МЗ ще глоби Кармен за здравните съвети на сайта ѝ

Съветът за електронни медии е наблюдавал предаването "На кафе" 15 пъти, като в седем от тях е наложил глоба на Нова телевизия, а в осем казуса е прекратил мониторинга без наказание. Това става ясно от отговори на СЕМ до "Сега" във връзка с постоянните изяви на медиуми и "лечители" в предаването.

Там гост е била и проверяваната от здравното министерство Кармен Лазарова, с чието посредничество млада онкоболна замина за Бразилия за лечение при трансмедуим, където състоянието й се влоши и се наложи да се набират средства за скъп специализиран транспорт. СЕМ е бил сезиран многократно от зрители заради "лечителите" при Гала.

Актовете, съставени на Нова заради "На кафе", обаче са за скрити реклами на лекарствени средства, на медицински услуги или за липсата на договори за спонсорство, обясниха от СЕМ. От съвета не уточняват какъв е размерът на наложените глоби, колко от тях са обжалвани и кои са потвърдени от съда. От медийния регулатор обясняват, че не са глобявали "На кафе" за реклама на алтернативни методи на лечение, тъй като в Закона за радио и телевизия не било предвидено подобно наказание. "Според нормата на чл. 75, ал. 8 забранени за рекламиране са единствено лекарствени продукти, които се отпускат само по лекарско предписание, или лечение, което се назначава само по лекарско предписание. В случаите, които медийното съдържание се разминава с нормите на Закона за радио и телевизия, съветът е реагирал с административно-наказателни действия", обясняват от СЕМ.

Според Закона за здравето обаче е забранена и рекламата на каквито и да било алтернативни методи за лечение. Тъй като допълнителна разпоредба няма, след приемането на текста от здравното министерство твърдяха, че СЕМ ще следи какво се излъчва по телевизиите и при подозрение, че има подобна реклама, ще сезира здравните власти.

"СЕМ нееднократно е отправял писма с информация за сигнали и е искал експертни становища от МЗ и Столичната регионална здравна инспекция във връзка с медийни практики, представящи различни алтернативни методи, включително и за "На кафе". През 2017 г. бе проведена среща с ръководството на Нова тв, на която СЕМ постави въпроси, свързани с проблемните зони в "На кафе", тъй като длъжностните лица на СЕМ са ограничени от разпоредбата, която не допуска намеса под каквато и да е форма в редакционната политика на доставчиците", се казва в становището. Според шефа на регулатора София Владимирова в резултат от взетите мерки в "На кафе" е ограничена практиката да се представят различни методи на лечение.

"Що се отнася до тези методи, СЕМ няма законово основание да ограничи подобна практика. Следствие на наш сигнал Столична регионална здравна инспекция ни информира, че "инцидентни изказвания, изяви, споделено мнение, дори и да съдържат съмнителни твърдения или да предоставят противоречива информация, не обосновават правно заключение за осъществяване на определена дейност и не се наказват или се определят от закона като "маловажни случаи", допълват от регулатора.

Глоба за Кармен Лазарова все пак ще има - от здравното министерство. "Установено е, че лицето не е вписано в регистъра на Столичната регионална здравна инспекция на имащите право да упражняват неконвенционални методи, а констатираното нарушение е, че лицето дава здравни съвети на сайта си, без да има необходимата квалификация - няма медицинско образование", обясни здравният министър Кирил Ананиев. Глобата е до 10 хил. лв., но точният размер още не е ясен. Министърът обеща и промени в закона, с които да се определят не само позволеното, но и непозволеното лечение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диди

    11 0 Отговор
    Тая хубавелка май само СЕМ я гледат.
  • 2 945

    11 1 Отговор
    Що бе и аз бих я наказал
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сем

    0 0 Отговор
    Защо глупави предавания са на екран
  • 5 Др ЗДравков

    0 0 Отговор
    Гала е осъдена за престъпление на работното място - чл. 78а от НПК и няма право да е в ефир. СЕМ на луната ли живеят?! Още миналата есен не трябваше да е на екран. А тя се появи с любовника си, дето е по-зле и от нея.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове