Last news in Fakti

5 Февруари, 2012 18:07 1 940 0

Първанов избяга от връзката си със Сумиста

  • първанов-
  • цветан цветанов-
  • сумиста-
  • алексей петров
Първанов избяга от връзката си със Сумиста - 1
Снимка: БГНЕС

Георги Първанов избяга от връзката си със задържания при операция “Килърите” Пешо Сумиста. Това заяви по Нова телевизия министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод критиките на бившия президент, че МВР не се справя с престъпността.

„Цветанов е вътрешен министър, а не махленска клюкарка. Той не се е позовал на конкретни факти, защото знае, че ще се видим в съда. С намеци и интриги нищо няма да стане“, заяви Първанов в петък. И го призова, ако има конкретни доказателства за връзка между него и Алексей Петров, да ги даде в прокуратурата. По сегашния закон Цветанов не можел да го осъди за подобни общи твърдения, лишени от конкретика. Първанов е категоричен, че правителството управлява с политика на насилие, бидейки слабо и безидейно, но въпреки това ГЕРБ е показал, че умее добре да прави избори.

„Това, което беше направено във връзка със задържането на групата на „Килърите”, знаете, че един от основните организатори е Пешо Сумиста. Първанов избяга от неговата връзка с Пешо Сумиста, а Пешо Сумиста дори и го има и в делото заложено, че той дава много ясни сигнали, когато е задържан в шуменския арест, където казва: „Аз ще бъда освободен скоро, защото президентът Първанов ме натоварва със задачите за създаването на неговото ново политическо движение”. А това беше още преди да бъде обявено публично за сформирането на АБВ”, каза Цветанов.

Вицепремиерът заяви, че за него е по-важна оценката на обществото за работата на министерството. “Това правителство е издигнало в приоритет справедливостта и сигурността на страната”, подчерта той.

“Пак повтарям, там, където има допуснати слабости и грешки, ние никога не се прикриваме зад тях, а ние работим за тяхното отстраняване и да дадем много ясен знак на българското общество, че действително след 20 години преход в последните две години и половина те получават една по-голяма сигурност”, посочи Цветанов.

Той подчерта оценката, която днес държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е дала на България – че българското правителство в борбата си срещу организираната престъпност е един лидер и че от съвместните операции между двете държави ние сме реализирали успешни операции, които са за предотвратяване на наркотрафик, на хакери и други видове престъпност.

Председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова забатачила дело за изнасилване на две момиченца, сестри на 11 и 16 години. След 23 заседания по процеса срещу насилниците им, Тодорова го изпратила във Военна прокуратура, тъй като единият от осмината насилници се оказал висш полицай, разказа вицепремиерът.  МВР шефът получил писмо по електронната поща, с което майката на двете момичета му разказала за случая и го помолила за среща.

„Съдия Мирослава Тодорова от 2003 до 2007 гледа делото и тя преценява, че има от 8-членна банда висш служител на МВР, който отдавна е напуснал системата и затова прекратява делото и го праща във Военна прокуратура, където делото било забатачено”, обясни Цветанов.

 

Той съобщи още, че въпросните 8 души през всичките години на свобода са извършвали кражби, грабежи и дори убийство. „Единият от тези осем души, е така нареченият Джинката, който е застрелян през 2005 година”, обясни Цветанов.

Вицепремиерът коментира и случая с арестувания в мола Стефан Кленовски. Мъжът се оплака, че е бил обиждан и бит от полицаите, след като го арестували. След като първо МВР отрече да е имало полицейски произвол, Цветанов призна, че има превишаване на правомощията на един от служителите и шефът на СДВР Валери Йорданов вече го е наказал.

„Има един –два шамара, които са ударени на лицето”, обясни Цветанов, но и припомни, че Кленовкси и бандата му са източили 15 милиона евро на територията на три континенти. „Не може заради няколко бълхи да изгори целият юрган МВР”, категоричен бе Цветанов. Той заяви, че в МВР работят и много съвестни хора.

Вътрешният министър застана плътно зад все по-критикувания напоследък шеф на ГДБОП. Той припомни, че именно опозиционерът Иван Костов е човекът, награждавал в премиерския си мандат Станимир Флоров.

"Флоров е награждаван с оръжие, което му беше връчено лично от Иван Костов. Това е един изключително достоен човек. Радвам се, че службата ГДБОП бе възстановена със законодателните промени, защото тя изигра важна роля за положителните оценки на западните ни партньори за борбата ни срещу организираната престъпност", каза Цветанов.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА